«Πλήγμα στον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ»

Εντονη είναι η αντίδραση των φορέων του τουρισμού στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη «καταστρεπτική» για τον τομέα. Απώλειες ύψους 1,1 δισ. ευρώ το 2011, υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, επιπτώσεις στην απασχόληση και μηδαμινό ως αρνητικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα συνιστά η ενδεχόμενη υπαγωγή των τουριστικών υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (23%). Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), και όπως τόνισε ο νέος του διευθυντής καθηγητής Δ.

Εντονη είναι η αντίδραση των φορέων του τουρισμού στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη «καταστρεπτική» για τον τομέα. Απώλειες ύψους 1,1 δισ. ευρώ το 2011, υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, επιπτώσεις στην απασχόληση και μηδαμινό ως αρνητικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα συνιστά η ενδεχόμενη υπαγωγή των τουριστικών υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (23%). Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), και όπως τόνισε ο νέος του διευθυντής καθηγητής Δ. Χιόνης, η μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών που συνθέτουν το τουριστικό προϊόν (ξενοδοχεία, εστίαση, εισιτήρια εσωτερικού) από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή θα αυξήσει το κόστος του κατά 10%, ενώ η μειωμένη ζήτηση θα συρρικνώσει τις εισπράξεις του 2011 κατά 12% σε σχέση με το 2010. Την ίδια ώρα, η προσπάθεια απορρόφησης τμήματος της αύξησης της φορολογίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενεργοποιώντας τον «φαύλο κύκλο» μείωσης τιμής- ποιότητας και περαιτέρω με μείωση της πληρότητας, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των εισπράξεων και το 2012 κατά 7%.

Για «κατάρρευση της τουριστικής οικονομίας» με μείωση των εσόδων και αύξηση της ανεργίας κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τονίζοντας ότι η πιθανή αύξηση του ΦΠΑ θα μειώσει την τουριστική ζήτηση και θα εντείνει το τιμολογιακό μειονέκτημα του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με τους ανταγωνιστές (Ισπανία 7%, Τουρκία 8%, Κύπρος 5%, Μάλτα 5%, Πορτογαλία 5%). Οπως υπολογίζεται, η εφετινή πτώση των τουριστικών εσόδων θα κυμανθεί στο 10%, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών των καταλυμάτων σε συνδυασμό με το μέτρο της επιδότησης της εργασίας και της απορρόφησης του ΦΠΑ. Ωστόσο οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μεγάλες λειτουργικές ζημιές, καθώς τα έσοδά τους έχουν υποχωρήσει κατά 25% από το 2008 (περίπου 1,5 δισ. ευρώ), υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), μιας και μείωσαν κατά 10% την τιμή του ξενοδοχειακού εξαγόμενου πακέτου για να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση αφίξεων σε σχέση με το 2009.

Αναφερόμενος στην πορεία της τουριστικής περιόδου ως τον Αύγουστο, από τα στοιχεία των ξενοδοχειακών ενώσεων, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γ. Τσακίρης επισήμανε τη σημαντική πτώση της τουριστικής κίνησης στους περισσότερους προορισμούς της χώρας (-30% στη Λέσβο,-24% στη Λακωνία,-20% στη Σάμο,-15% στη Χαλκιδική,-10% στη Μύκονο) αλλά και της μέσης πληρότητας, ενώ στα κάμπινγκ πανελλαδικά καταγράφεται πτώση 37%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής (ΕΞΑ-Α) κ. Ι.Ρέτσο, τα τουριστικά έσοδα της πρωτεύουσας τον Αύγουστο περιορίστηκαν κατά 14% (σε συνέχεια της πτώσης κατά 13% τον Ιούλιο), με τα ξενοδοχεία Α΄ κατηγορίας να παρουσιάζουν πτώση 25% και τα Γ΄ κατηγορίας 26%. Ο κ. Ρέτσος τόνισε τη «στάση αναμονής» των κρατήσεων μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά και την έλλειψη ενδιαφέροντος για κρατήσεις τις ημέρες της επετείου του Μαραθωνίου. Αίσθηση έχει προκαλέσει επίσης η πρόταση της Οργανωτικής Εκτελεστικής Επιτροπής Παγκοσμίων Αγώνων Special Οlympics- Αθήνα 2011 στους υποψήφιους αναδόχους, σε «non paper» που διέρρευσε, για την εξαίρεση των ξενοδοχείων που βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας (στον άξονα Σύνταγμα- Ομόνοια- πλατεία Καραϊσκάκη) από τη διαμονή κατά τη διάρκεια των αγώνων, που διοργανώνονται το 2011 στην Αθήνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία