«Πιλότος» η Εθνική για την επιστροφή των τραπεζών στις διεθνείς αγορές

Ως πρώτο βήμα για την άρση του αποκλεισμού της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού κλάδου από τις διεθνείς αγορές χαρακτηρίζουν οι τραπεζίτες την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε η Εθνική Τράπεζα κατά το ποσό των 2,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ είναι καλυμμένα από τους αναδόχους των εκδόσεων που θα πραγματοποιηθούν. Μπορεί η επενδυτική κοινότητα να ξαφνιάστηκε στο άκουσμα της σχετικής είδησης, με αποτέλεσμα την καταγραφή σημαντικών ρευστοποιήσεων …

Ως πρώτο βήμα για την άρση του αποκλεισμού της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού κλάδου από τις διεθνείς αγορές χαρακτηρίζουν οι τραπεζίτες την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε η Εθνική Τράπεζα κατά το ποσό των 2,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ είναι καλυμμένα από τους αναδόχους των εκδόσεων που θα πραγματοποιηθούν. Μπορεί η επενδυτική κοινότητα να ξαφνιάστηκε στο άκουσμα της σχετικής είδησης, με αποτέλεσμα την καταγραφή σημαντικών ρευστοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο, ωστόσο τόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και στα διοικητικά επιτελεία των μεγαλύτερων ελληνικών ομίλων υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η κίνηση της Εθνικής θα αποτελέσει την απαρχή για την αναστροφή του κλίματος για την Ελλάδα και την επιστροφή στις παραδοσιακές γραμμές χρηματοδότησης. Βέβαια υπάρχουν και οι σκεπτικιστές, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν αρκεί από μόνη της η κεφαλαιακή ενίσχυση του μεγαλύτερου ελληνικού τραπεζικού ομίλου για να επανέλθει σε πορεία ανάκαμψης το σύνολο της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη η χρεοκοπία για το Δημόσιο ή η αναδιάρθρωση του χρέους του δεν θεωρείται αναπόφευκτη. Σε κάθε περίπτωση η άντληση κεφαλαίων από την Εθνική Τράπεζα μέσω έκδοσης νέων μετοχών (634 εκατ. ευρώ), διάθεσης ομολογιών μετατρέψιμων σε μετοχές (1,1 δισ. ευρώ) και πώλησης μειοψηφικού πακέτου της Finansbank αντί 1 δισ. ευρώ έχει σημάνει «συναγερμό» στους επενδυτές, οι οποίοι προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη ημέρα. Αμεση ήταν η αντίδραση της διοίκησης της Εθνικής, η οποία σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με αναλυτές διέψευσε τα σενάρια που κυκλοφορούν περί σχεδίου για άμεση εξαγορά ή συγχώνευση με άλλη τράπεζα. «Δεν συζητάμε με κανέναν» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά από τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκη, ενώ για μία ακόμη φορά ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής στη Finansbank. Οπως τονίστηκε, η διαδικασία πώλησης έως και του 25% των μετοχών της τουρκικής θυγατρικής θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Σε σχέση με την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών που έχει αποκτήσει το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 350 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου των 28 δισ. ευρώ, στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τον επόμενα μήνα θα κατατεθεί σχετικό αίτημα, το οποίο ωστόσο είναι άγνωστο πότε θα απαντηθεί.

Εν τω μεταξύ φούντωσαν χθες για μία ακόμη φορά οι φήμες περί επικείμενου deal μεταξύ Αlpha Βank και Εurobank, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά. Μάλιστα, σε έκθεσή της η Αlpha Finance τονίζει ότι μια συγχώνευση μεταξύ δύο ελληνικών τραπεζών δεν θα αντιμετώπιζε καμία από τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις του κλάδου. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν δίνει λύσεις στο μέτωπο των επισφαλειών, στην πρόσβαση του εγχώριου συστήματος σε νέες πηγές δανεισμού, ενώ οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις θέσεις των ελληνικών ομίλων σε ομολογιακούς τίτλους του Δημοσίου παραμένουν. Πάντως, οι αναλυτές της θυγατρικής της Αlpha Βank βλέπουν μεγαλύτερο νόημα σε μια συγχώνευση μεταξύ ελληνικής και κυπριακής τράπεζας, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει περισσότερο συμπληρωματικά. Οπως εξηγούν, αυτό συμβαίνει διότι η παρουσία των κυπριακών τραπεζών σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη είναι σχετικά περιορισμένη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk