Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Σε νέες απώλειες υποχρεώθηκε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο μία ημέρα μετά την είδηση ότι η Εθνική Τράπεζα προχωρεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και σε πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank με στόχο την άντληση 2,8 δισ. ευρώ. Σημειώθηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές, με επίκεντρο την Εθνική, οι οποίες ωστόσο στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης περιορίστηκαν. Ο γενικός δείκτης της αγοράς έκλεισε στις 1.586,62 μονάδες με απώλειες 1,96%. Ενισχυμένος σε σχέση με χθες ήταν ο όγκος των συναλλαγών, με τον ημερήσιο τζίρο να διοχετεύεται κατά κύριο λόγο στον τραπεζικό κλάδο και να προσεγγίζει τα 170 εκατ.

Σε νέες απώλειες υποχρεώθηκε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο μία ημέρα μετά την είδηση ότι η Εθνική Τράπεζα προχωρεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και σε πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank με στόχο την άντληση 2,8 δισ. ευρώ. Σημειώθηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές, με επίκεντρο την Εθνική, οι οποίες ωστόσο στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης περιορίστηκαν. Ο γενικός δείκτης της αγοράς έκλεισε στις 1.586,62 μονάδες με απώλειες 1,96%. Ενισχυμένος σε σχέση με χθες ήταν ο όγκος των συναλλαγών, με τον ημερήσιο τζίρο να διοχετεύεται κατά κύριο λόγο στον τραπεζικό κλάδο και να προσεγγίζει τα 170 εκατ. ευρώ.

Από τους επί μέρους βασικούς δείκτες ο FΤSΕ 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,50%, ο FΤSΕ 40 της μεσαίας κατά 0,84% και ο Small Cap της μικρής κατά 0,92%. Οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν με απώλειες. Συγκεκριμένα, από τις 207 που έκαναν πράξη οι 112 υποχώρησαν έναντι 51 που ενισχύθηκαν και 44 που παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε κλαδικό επίπεδο, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι ασφάλειες, η υγεία, οι τράπεζες και τα ταξίδια και αναψυχή. Στον αντίποδα, με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι πρώτες ύλες, οι τηλεπικοινωνίες, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες.

Οπως τονίζουν αναλυτές, βασικό χαρακτηριστικό των ημερών αποτελεί η ραγδαία επιδείνωση του κρατικού πιστωτικού ρίσκου και η σημαντική ενίσχυση της αποστροφής για το χρέος των ασθενέστερων περιφερειακών κρατών της ευρωζώνης.

Ως αποτέλεσμα, τα spreads και τα CDS των ΡΙGS διευρύνθηκαν σημαντικά. Μάλιστα οι έντονες πιέσεις στα κρατικά χρεόγραφα των αποδυναμωμένων δημοσιονομικά χωρών οδήγησαν τα περιθώρια απόδοσης των 10ετών τίτλων τους έναντι του γερμανικού Βund σε νέα υψηλά ξεπερνώντας τα επίπεδα της 7ης Μαΐου, όταν και κορυφώθηκε η προηγούμενη κρίση κρατικού χρέους λίγο πριν από την ενεργοποίηση του μεικτού μηχανισμού στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ ύψους 750 δισ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη όξυνσης και μετάδοσης του ελληνικού ιού και στις υπόλοιπες ευάλωτες δημοσιονομικά ευρωπαϊκές χώρες. Αφορμή αποτέλεσαν μια σειρά αρνητικά και ανησυχητικά νέα αναφορικά με την ευρωστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Το έναυσμα έδωσε η έκθεση της Ενωσης Γερμανικών Τραπεζών (ΒdΒ) που επεσήμανε ότι οι σημαντικότερες γερμανικές τράπεζες πιθανόν να χρειαστούν μια κεφαλαιακή ενίσχυση 105 δισ. ευρώ για να συμμορφωθούν με τις επιταγές της Βασιλείας ΙΙΙ.

Τα stress tests των τραπεζών
Καταλυτικό ρόλο έπαιξε επίσης δημοσίευμα της «Wall Street Journal» το οποίο έκρινε ως πολύ χαλαρά και αναξιόπιστα τα πρόσφατα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών καθώς πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποτίμησαν εσκεμμένα την πραγματική έκθεσή τους σε κρατικά χρεόγραφα υψηλού ρίσκου της ευρωζώνης.

Από την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι το μήνυμα που στέλνει η αγορά είναι ξεκάθαρο. «Το ρίσκο χρεοκοπίας ή αναδιοργάνωσης του δημοσίου χρέους δεν έχει απαλειφθεί και παραμένει ουσιαστικό και πολύ πιθανό. Για όσο διάστημα θα κυριαρχούν η δυσπιστία έναντι της επιτυχούς υλοποίησης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της προώθησης των δομικών αλλαγών και η αναξιοπιστία του ελληνικού κράτους, spreads και CDS δεν έχουν καμία τύχη να απεγκλωβιστούν από τα υψηλά επίπεδα όπου κινούνται» σημειώνουν οι αναλυτές της εταιρείας χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk