Ζαν-Κλοντ Τρισέ Υπέρ αυτόματων κυρώσεων για τους παραβάτες των συμφώνων σταθερότητας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τάσσεται υπέρ μιας «αλλαγής διάστασης» στην άσκηση της δημοσιονομικής εποπτείας που γίνεται από την ΕΚΤ σε όλη την Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ προσωπικά τάσσεται υπέρ της «αυτοματοποίησης των σχετικών διαδικασιών στη δημοσιονομική εποπτεία αλλά και των συναφών κυρώσεων», αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times στο φύλλο της Παρασκευής.

Επιπλέον τάσσεται, μετά την ελληνική δημοσιονομική κρίση, υπέρ μιας «αλλαγής διάστασης» στην άσκηση της δημοσιονομικής εποπτείας που γίνεται από την ΕΚΤ σε όλη την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη του αξιωματούχου στην βρετανική εφημερίδα, ο κ.Τρισέ τάσσεται, επίσης, υπέρ της «ανεξάρτητης αποτίμησης των δημοσιονομικών μεγεθών» των κρατών-μελών στην Ευρωζώνη, αλλά και υπέρ «μιας διαφορετικής αποτίμησης της (άνισης) ανταγωνιστικότητας, όπως και των ανισορροπιών» στις οικονομίες των κρατών-μελών της.

Ο αξιωματούχος τάχθηκε, ταυτοχρόνως, υπέρ «της αναβάθμισης στην ποιότητα των επίσημων στατιστικών για τα δημοσιονομικά μεγέθη» στην Ευρωζώνη. Δεν απέκρυψε, ωστόσο, ότι θα ευνοήσει τον αποκλεισμό από την Ευρωζώνη κρατών, «που συστηματικά θα παραβιάζουν τους κείμενους δημοσιονομικούς κανόνες», αναφέροντας πάντως σχετικά ότι η κύρωση θα μπορούσε να έχει τη μορφή της «αναστολής δικαιώματος ψήφου του κράτους-παραβάτη».

Απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο η Ευρωζώνη να γνωρίσει μία περίοδο στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή γενικευμένης κατάρρευση τιμών στο πλαίσιο διψήφιας ύφεσης όπως και την προοπτική των έντονων πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, πολύ περισσότερο που «η κρίση η ίδια ξεπεράστηκε χωρίς αυτές τις πιέσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk