Ανάκαμψη για το ευρώ και τις μετοχικές αγορές

Η εκτόνωση των φόβων, τουλάχιστον χθες, για την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών βοήθησε το ευρώ να σταθεί στα πόδια του και τα χρηματιστήρια να ανακάμψουν. Η ικανοποιητική ζήτηση των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας και η απόφαση της κυβέρνησης της Ιρλανδίας να σπάσει στα δύο την προβληματική Αnglo Ιrish Βank και επίσης να επεκτείνει τις εγγυήσεις για τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των τραπεζών της, κάλμαραν τους φόβους των επενδυτών. Σημειωτέον ότι χθες οι τραπεζίτες …

Η εκτόνωση των φόβων, τουλάχιστον χθες, για την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών βοήθησε το ευρώ να σταθεί στα πόδια του και τα χρηματιστήρια να ανακάμψουν. Η ικανοποιητική ζήτηση των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας και η απόφαση της κυβέρνησης της Ιρλανδίας να σπάσει στα δύο την προβληματική Αnglo Ιrish Βank και επίσης να επεκτείνει τις εγγυήσεις για τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των τραπεζών της, κάλμαραν τους φόβους των επενδυτών. Σημειωτέον ότι χθες οι τραπεζίτες επιδεικτικά αγνόησαν τους φόβους των αγορών για την αναξιοπιστία των stress tests στα οποία υποβλήθηκαν οι 91 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επίσης υποβάθμισαν τις ανησυχίες ότι οι νέοι, αυστηρότεροι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών (κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ) θα δώσουν τη χαριστική βολή στο εξασθενημένο τραπεζικό σύστημα.

Ως αποτέλεσμα, η κατρακύλα του ευρώ φρέναρε. Το κοινό νόμισμα αφού σημείωσε νέα πτώσηρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου, στα 1,2766 ελβ. φράγκα, ανέκαμψε στα 1,2870 ελβ. φράγκα. Εναντι του γεν από τα νέα ιστορικά χαμηλά των 105,80 γεν ανέκαμψε ως τα 106,85 γεν. Εναντι του δολαρίου από τα 1,2659 δολάρια ανέβηκε στα 1,2725 δολάρια. Με κέρδη έκλεισαν όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη, το Παρίσι, η Μαδρίτη και το Μιλάνο έκλεισαν με άνοδο 0,41%, 0,76%, 0,92%, 1,02% και 0,91%, αλλά η Αθήνα και η Λισαβόνα έκλεισαν με πτώση 1,96% και 0,66%, αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Αξελ Βέμπερ κηρύσσοντας την έναρξη της ετήσιας τραπεζικής συνόδου αγνόησε τους τρέχοντες φόβους των αγορών για την έκθεση των τραπεζών στα προβληματικά κρατικά ομόλογα κυρίως της χώρας μας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας και απέκλεισε την πιθανότητα χρεοκοπίας των υπερχρεωμένων χωρών της ζώνης του ευρώ. «Τα μέτρα των κυβερνήσεων και η συνεργασία τους με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αρκετά ώστε να δώσουν τέλος στις συζητήσεις και υποθέσεις για ενδεχόμενη χρεοκοπία» υπογράμμισε ο κ. Βέμπερ. Ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε επίσης ότι «δεν συμμερίζεται τους φόβους για διπλή ύφεση και αποπληθωρισμό».

Ωστόσο το άλμα του γεν έναντι του δολαρίου σε νέα υψηλά επίπεδα 15ετίας, στα 83,34 γεν, και το νέο ρεκόρ του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του ευρώ βύθισαν το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Νikkei-225 σημείωσε πτώση 2,18% παρά την παραδοχή για πρώτη φορά από τον ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα για την ανάγκη παρέμβασης στις αγορές. Αντίθετα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας Μασαάκι Σιρακάουα παρουσιάζεται διστακτικός να επαναλάβει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing). Σημειωτέον ότι η ανατίμηση του γεν έναντι του δολαρίου από τον Μάιο και μετά αγγίζει πλέον το 15%.

Στη Wall Street όλοι ανέμεναν τη δημοσιοποίηση του «Βeige Βook» προκειμένου να έχουν μια καθαρότερη εικόνα για τους ρυθμούς της οικονομικής δραστηριότητας στο σύνολο των αμερικανικών Πολιτειών. Και τούτο διότι πρόκειται για έκθεση της Fed, η οποία περιέχει το σύνολο των στοιχείων που παρέχουν και οι 12 περιφερειακές κεντρικές τράπεζες αναφορικά με τις οικονομικές συνθήκες σε όλες τις Πολιτείες. Οταν όμως δημοσιοποιήθηκε το «Βeige Βook» και ήταν περισσότερο απαισιόδοξο από το προηγούμενο, οι αμερικανικές αγορές μείωσαν τα πρωινά τους κέρδη. Και οι τρεις δείκτες- ο Dow Jones, ο Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq- περιόρισαν την άνοδό τους γύρω στο 0,50%. Σύμφωνα με το χθεσινό «Βeige Βook», παρά τις « ευρύτατες ενδείξεις επιβράδυνσης» η αμερικανική οικονομία διατήρησε την επέκτασή της για το διάστημα από τα μέσα Ιουλίου ως τα τέλη του Αυγούστου. Στο προηγούμενο «Βeige Βook» της 28ης Ιουλίου η Fed μιλούσε για «συνεχιζόμενη επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας». Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Βeige Βook» έχει μεγάλη επιρροή στις αγορές, καθώς αποτελεί έγκυρο βαρόμετρο για τις νομισματικές προθέσεις των αμερικανών κεντρικών τραπεζιτών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk