ΣτρασβούργοΕυρωβουλευτές κατηγορούν την Κομισιόν ότι υποθάλπει τη Γαλλία για τις απελάσεις των Ρομά

Για δειλή αντίδραση απέναντι στην αμφιλεγόμενη πολιτική της Γαλλίας για τις μαζικές απελάσεις Ρομά κατηγορούν την Κομισιόν ευρωβουλευτές της κεντροαριστεράς, καταδικάζοντας τον Νικολά Σαρκοζί για διακρίσεις και παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Οι βουλευτές κατήγγειλαν ότι η Κομισιόν απέτυχε να προστατεύσει τους Ρομά που απελάθηκαν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τονίζοντας την ανάγκη λήψης ισχυρότερης δράσης από την ΕΕ.

Για δειλή αντίδραση απέναντι στην αμφιλεγόμενη πολιτική της Γαλλίας για τις μαζικές απελάσεις Ρομά κατηγορούν την Κομισιόν ευρωβουλευτές της κεντροαριστεράς στο Στρασβούργο, καταδικάζοντας την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί για διακρίσεις και παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σε συζήτηση που διεξήχθη στην Ευρωβουλή για την κατάσταση των Ρομά, οι βουλευτές κατήγγειλαν ότι η Κομισιόν απέτυχε να προστατεύσει τους Ρομά που απελάθηκαν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τονίζοντας την ανάγκη λήψης ισχυρότερης δράσης από την ΕΕ για την ένταξή τους.

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών δήλωσε ότι είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η αρμόδια για τη Δικαιοσύνη επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ δεν μπορεί να υιοθετήσει σαφή γραμμή και να δώσει μία «ξεκάθαρη απάντηση» για τις γαλλικές ενέργειες.

«Αυτό είναι σκανδαλώδες, θέλω να μάθω εάν οι γαλλικές αρχές έχουν παραβεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία ή όχι» είπε προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες χώρες, «ίσως η Ιταλία ή η Ουγγαρία», που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας.

Η επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια, Βιβιάν Ρέντινγκ, δήλωσε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση των γαλλικών αρχών ότι δεν υπήρξαν διακρίσεις κατά των Ρομά, προσθέτοντας ότι «παρ’ όλα αυτά οι υπηρεσίες της Επιτροπής εξετάζουν εάν αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

«Μέχρι τώρα έχουμε εντοπίσει ορισμένα προβλήματα για τα οποία οι γαλλικές αρχές θα πρέπει να παράσχουν συμπληρωματικές πληροφορίες» αρκέστηκε να δηλώσει.

Η ίδια επισήμανε επίσης ότι «τα κράτη-μέλη είναι υπεύθυνα για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας των πολιτών τους, εφαρμόζοντας την αρχή της αναλογικότητας».

Η Λίβια Γιάροκα από την Ουγγαρία (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) ανέφερε ότι οι απελάσεις μπορούν να αποφασίζονται «μόνο κατά περίπτωση». Τόνισε ότι «κανείς δεν πρέπει να απελαύνεται μόνο και μόνο επειδή είναι Ρομά» και ότι οι ομαδικές απελάσεις «μπορεί να είναι απαράδεκτες», αλλά εξίσου απαράδεκτη είναι και η έλλειψη δράσης για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τέλος, έδωσε έμφαση στη σημασία της προώθησης της ένταξης των Ρομά μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Η Ρουμάνα ευρωβουλευτής Ρενάτα Βέμπερ των Φιλελευθέρων δήλωσε ότι η Γαλλία «χρησιμοποιεί τεχνάσματα», δίνοντας χρήματα στους Ρομά προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Το αποκαλούν εκούσιο επαναπατρισμό, αλλά αποτελεί καθαρή παραβίαση της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας» δήλωσε.

Επιπλέον, τόνισε ότι η Επιτροπή χρειάζεται να αποδείξει πως είναι πράγματι ο θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών αρχών.

Από πλευράς της, η Γαλλίδα Ελέν Φλοτρ διερωτήθηκε εάν η επίτροπος Ρέντινγκ χρειάζεται επιπλέον εμπειρογνώμονες και αποδείξεις για να συμπεράνει ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη, και προσέθεσε ότι η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει να αρνείται την ανάληψη των ευθυνών της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk