Σερβία«Ναι» στο διάλογο για το Κοσσυφοπέδιο

Η Σερβία θα καταθέσει την Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναθεωρημένο ψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο, στο οποίο έχει ληφθεί υπόψη η θέση της ΕΕ για το ζήτημα για διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας και προτείνεται ότι η λύση θα δοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Σερβία θα καταθέσει αύρο Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναθεωρημένο ψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο, στο οποίο έχει ληφθεί υπόψη η θέση της Ε.Ε. για το ζήτημα για διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας και προτείνεται ότι η λύση θα δοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς επισημαίνει σε δήλωσή του ότι «βρήκαμε μία φόρμουλα να ανοίξουμε διάλογο για μελλοντικές λύσεις».

Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, στο σερβικό κείμενο δεν αναγνωρίζεται σε κανένα σημείο η ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Θετικά κρίνει την κίνηση της Σερβίας και η ΕΕ και τη χαρακτηρίζει «την καλύτερη δυνατή βάση για περαιτέρω προσπάθειες να επιτευχθεί περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», όπως διευκρίνισε ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο Πιέτερ Φέιτ.

Στο αρχικό κείμενο του ψηφίσματος της Σερβίας, το Βελιγράδι ζητούσε νέες διαπραγματεύσεις για το καθεστώς της αποσχισθείσας επαρχίας ενώ χαρακτήριζε «απαράδεκτη» την ανεξαρτησία.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο εκδόθηκε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη σύμφωνα με την οποία το Κόσοβο δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο όταν ανακήρυξε μονομερώς τον Φεβρουάριο του 2008 την ανεξαρτησία του.

Μόνο 70 από τις 192 χώρες – μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, μεταξύ τους οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ. Αντιθέτως η Ρωσία και η Κίνα δεν το έχουν πράξει και στηρίζουν τις σερβικές θέσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος