Η πιο μεγάλη ημέρα για τον Παναθηναϊκό

Η σημερινή συνάντηση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη με τους έτερους μετόχους κκ. Ανδρέα Βγενόπουλο και Νικόλα Πατέρα χαρακτηρίζεται (και ορθώς) ιστορική, καθώς εφόσον επιτευχθεί η μεταξύ τους συμφωνία το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ποδοσφαιρικού Τριφυλλιού θα αλλάξει χέρια για πρώτη φορά έπειτα από το καλοκαίρι του 1979. Η προχθεσινή αιφνιδιαστική πρόταση του κ. Ι. Βαρδινογιάννη για τη δωρεάν παραχώρηση στους κκ. Βγενόπουλο και Πατέρα του 25% (από το 54,7%) των μετοχών που ανήκουν στην οικογένειά του δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να μην ολοκληρωθεί με επιτυχία το εν λόγω deal.

Η σημερινή συνάντηση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη με τους έτερους μετόχους κκ. Ανδρέα Βγενόπουλο και Νικόλα Πατέρα χαρακτηρίζεται (και ορθώς) ιστορική, καθώς εφόσον επιτευχθεί η μεταξύ τους συμφωνία το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ποδοσφαιρικού Τριφυλλιού θα αλλάξει χέρια για πρώτη φορά έπειτα από το καλοκαίρι του 1979. Η προχθεσινή αιφνιδιαστική πρόταση του κ. Ι. Βαρδινογιάννη για τη δωρεάν παραχώρηση στους κκ. Βγενόπουλο και Πατέρα του 25% (από το 54,7%) των μετοχών που ανήκουν στην οικογένειά του δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να μην ολοκληρωθεί με επιτυχία το εν λόγω deal. Βέβαια ακόμη είναι νωπές οι αναμνήσεις από την προ διμήνου δημόσια αντιπαράθεση του Τζίγγερ με τον Μr ΜΙG με φόντο την «πράσινη» ΠΑΕ και το ποσοστό των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη για την πώληση του οποίου ο πρώτος έθετε ως βάση την αποτίμηση της Deloitte (περίπου 50 εκατ. ευρώ) και ο δεύτερος την καθαρή θέση της ΠΑΕ (περίπου 20 εκατ. ευρώ). Προφανώς όμως η παραχώρηση- έστω και του μισού ποσοστού της οικογένειας Βαρδινογιάννη- άνευ οικονομικού ανταλλάγματος αλλάζει πλήρως τα προ διμήνου δεδομένα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, και οι δύο πλευρές πηγαίνουν στο ραντεβού έχοντας (κατ΄ αρχάς) θετική διάθεση για την επίτευξη συμφωνίας. Παρ΄ όλα αυτά, στη σημερινή ατζέντα των συζητήσεων υπάρχουν ορισμένα «αγκάθια» τα οποία ενδεχομένως θα προκαλέσουν θέμα αντιπαράθεσης.

1 Γήπεδο: Οι κκ. Βγενόπουλος και Πατέρας αναμένεται να ζητήσουν αναλυτικά στοιχεία για το πρότζεκτ του Βοτανικού, τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και τις εν γένει συμφωνίες της ΠΑΕ σχετικά με τη Διπλή Ανάπλαση, καθώς τα 145 εκατ. ευρώ που έχει κοστολογηθεί συνολικά το έργο (ανέγερση γηπέδου, πάρκινγκ, εξοπλισμός, εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη, κτλ.) θεωρούνται υπερβολικά. 2 Οικονομικά δεδομένα: Μολονότι μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο στην προεδρία της ΠΑΕ βρισκόταν ο κ. Πατέρας (κάτι που σημαίνει ότι γνωρίζει εκ των έσω την οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ), έχει μεσολαβήσει ένα τετράμηνο κατά το οποίο η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πήρε αρχικά ένα δάνειο 5 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχει εγκριθεί (δεν έχει εκταμιευτεί ακόμη) νέο δάνειο 11 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών ώσπου να ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ηδη χθες δημοσιεύτηκε στον Τύπο η πρόσκληση προς τους μετόχους για την αύξηση ύψους 15 εκατ. ευρώ, που θα αρχίσει στις 10/9. Το ερώτημα είναι αν το συγκεκριμένο ποσό θα καλυφθεί με την παλαιά ή με τη νέα μετοχική σύσταση (κάτι που διαφοροποιεί σημαντικά και τα ποσά που πρέπει να δώσει η κάθε πλευρά).

3 Αθλητικό κέντρο Παιανίας: Ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και όχι στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Εξ ου και η πρόταση του Τζίγγερ για δωρεάν διετή παραχώρηση. Θα συζητηθεί η μελλοντική χρήση του προπονητικού κέντρου από τους Πράσινους, ενδεχομένως και το σενάριο μακροχρόνιας μίσθωσης ή ακόμη και πώλησης.

4 Πωλήσεις παικτών: Ο κ. Ι. Βαρδινογιάννης έθεσε προϋπόθεση για τη δωρεάν παραχώρηση του 25% τη μη πώληση βασικών παικτών. Κάτι που βεβαίως χρειάζεται διευκρίνιση- κυρίως ως προς τον χρονικό ορίζοντα του συγκεκριμένου όρου.

5 Γραπτές εγγυήσεις: Η πλευρά Βγενόπουλου- Πατέρα θα ζητήσει γραπτές εγγυήσεις από τον κ. Βαρδινογιάννη για μια σειρά θεμάτων, κάτι που είναι άγνωστο αν θα αποδεχθεί ο Τζίγγερ.

Εν τω μεταξύ, ο έτερος βασικός μέτοχος της ΠΑΕ κ. Παύλος Γιαννακόπουλος επιβεβαίωσε χθες ότι ο κ. Ι. Βαρδινογιάννης τού προσέφερε δωρεάν το 25% των μετοχών της ΠΑΕ, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε λόγω φόρτου εργασίας. « Ο κ. Βαρδινογιάννης προσέφερε σε εμένα τις μετοχές, αλλά δεν δέχτηκα και τις έδωσε στους άλλους δύο κυρίους.Είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα δουλειάςπου δεν δέχθηκα » σχολίασε στον Sentra FMο κ. Π. Γιαννακόπουλος, ο οποίος απέφυγε να προδικάσει την έκβαση του σημερινού ραντεβού λέγοντας ότι « αν δεν τελειώσει οριστικά το θέμα δεν μπορούμε να πούμε τίποτα ».

Ρεκόρ (28.456) πωλήσεων τα εισιτήρια διαρκείας
Η εφετινή πώληση των εισιτηρίων διαρκείας του Παναθηναϊκού ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των Πρασίνων. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε χθες ότι διατέθηκαν συνολικά 28.456 εισιτήρια, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στα ελληνικά ποδοσφαιρικά χρονικά. Την προηγούμενη κορυφαία επίδοση κατείχε το Τριφύλλι από την πρώτη σεζόν της πολυμετοχικότητας (2008- 2009), οπότε πουλήθηκαν 26.002 εισιτήρια. Οι Πράσινοι πάντως στο πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι για το νέο πρωτάθλημα εναντίον του Αρη στο «Κλ. Βικελίδης» το ερχόμενο Σάββατο (11/9) θα αγωνιστούν χωρίς τη συμπαράσταση των οπαδών τους, καθώς η διοίκηση των Κιτρίνων απέρριψε το σχετικό αίτημα του Παναθηναϊκού, ενώ αρνητική ήταν και η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk