Λείπουν 200 φάρμακα από τα ράφια

Ακόμη και… ασπιρίνη δυσκολεύονται να βρουν οι ασθενείς στα φαρμακεία. Τα ράφια τους αδειάζουν μέρα με τη μέρα, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, παρατηρούνται προβλήματα στην τιμολόγηση των σκευασμάτων. Την ίδια στιγμή καταγγέλλουν ότι επανεξάγονται φάρμακα στα οποία παρουσιάζεται έλλειψη. «Περισσότερα από 200 φάρμακα υπολογίζεται ότι λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κ. Λουράντος.

Ακόμη και… ασπιρίνη δυσκολεύονται να βρουν οι ασθενείς στα φαρμακεία. Τα ράφια τους αδειάζουν μέρα με τη μέρα, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, παρατηρούνται προβλήματα στην τιμολόγηση των σκευασμάτων. Την ίδια στιγμή καταγγέλλουν ότι επανεξάγονται φάρμακα στα οποία παρουσιάζεται έλλειψη.

«Περισσότερα από 200 φάρμακα υπολογίζεται ότι λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κ. Λουράντος. Ανάμεσά τους ογκολογικά φάρμακα και άλλα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών, γαστρεντερολογικών και νευρολογικών προβλημάτων. «Μέχρι και η ασπιρίνη λείπει από αρκετά φαρμακεία. Σήμερα, η ελληνική αγορά κινείται με το στοκ των φαρμακείων.Το πρωί (σ.σ.:χθες) έδωσα ένα σωρό παραγγελίες και δεν πήρα τίποτα. Τόσα χρόνια φαρμακοποιόςπρώτη φορά αντιμετωπίζω τόσο μεγάλο πρόβλημα» σχολιάζει ο κ. Λουράντος.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αποδίδουν την κατάσταση αυτή στην «… αντιφατική τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης,στον μη έλεγχο των παράλληλων εξαγωγών και στην ανεπαρκή λήψη μέτρων για την επάρκεια φαρμάκων για τον ελληνικό λαό».

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θ. Τρύφων αναφέρει ότι πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο. «Από σήμερα,οπότε θα ισχύσει ουσιαστικά το νέο δελτίο τιμών,αναμένεται να ομαλοποιηθεί η αγορά» προσθέτει.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ δηλώνουν ότι διαπιστώνουν με έκπληξη τις τεράστιες μειώσεις των τιμών πολλών παλαιών φαρμάκων που παράγονται στη χώρα μας. «Ενώ υπήρχαν πολλοί τρόποι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και μάλιστα με τρόπο που θα είχε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα,δυστυχώς η ανατιμολόγηση έτσι όπως έγινε θα οδηγήσει σε υποκατάσταση των παλαιών και εκτός πατέντων φαρμάκων από άλλα παρόμοια ακριβότερα» αναφέρει ο κ. Τρύφων. « Παράλληλα », σημειώνει, « είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και για την εγχώρια παραγωγή, η οποία έχει μόνο το 17% της δαπάνης».

Οι φαρμακοβιομήχανοι επισημαίνουν ότι «…πουθενά στον σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχει φαρμακευτική πολιτική χωρίς μηχανογράφηση, ανάλυση της δαπάνης, εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κίνητρα για τη χρήση των φθηνότερων φαρμάκων». Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι «… ο στόχος της μείωσης και σταθεροποίησης της δαπάνης είναι αδύνατον να επιτευχθεί αποκλειστικά μέσω της μείωσης των τιμών».

Οι προμηθευτές δεν παραδίδουν ούτε γάζα!
Χ ωρίς σύριγγες, γάζες και άλλο υγειονομικό υλικό κινδυνεύουν να μείνουν δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι προμηθευτές προχώρησαν σε αναστολή των παραδόσεων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και Κρατικό Νίκαιας, έπειτα από σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών. Η απόφαση αυτή ελήφθη, όπως λένε οι ίδιοι, εξαιτίας της παρατεινόμενης εκκρεμότητας με την εξόφλησή τους. Η διοίκηση του συλλόγου καταγγέλλει ότι οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση καθώς οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας αθέτησαν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει τον περασμένο Ιούλιο. Οπως επισημαίνουν, ο νόμος για τη ρύθμιση των χρεών προβλέπει ότι τα τιμολόγια ως 200.000 ευρώ ανά προμηθευτή των ετών 2007, 2008 και 2009 θα εξοφληθούν με χρηματικό ένταλμα. Ωστόσο καταγγέλλουν ότι με απόφαση του υπουργείου Υγείας εξαιρούνται από τον συγκεκριμένο τρόπο εξόφλησης οι προμήθειες που έγιναν το 2009. Παράλληλα αναφέρουν ότι παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας ότι τα τιμολόγια του 2010 θα εξοφλούνται πλέον σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών νόμων (δηλαδή εντός 60 ημερών), ελάχιστα νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε εξόφληση των τιμολογίων του Ιανουαρίου του 2010. Πάντως, χθες πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς οι προμηθευτές εξοφλούνται κανονικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk