Τα αντικολλητικά τηγάνια ύποπτα για αύξηση της χοληστερόλης

Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τα υπερφθοροαλκυλικά οξέα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της επίστρωσης των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών αλλά και τη δημιουργία αδιάβροχων υφασμάτων και βρήκαν σύνδεση με την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στα παιδιά και στους εφήβους. Την έρευνα διεξήγαγαν ειδικοί του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια οι οποίοι έλαβαν δείγματα αίματος από περίπου 12.000 παιδιά ηλικίας ενός ως 18 ετών. Οπως διαπίστωσαν, τα παιδιά που …

ΣΙΚΑΓΟ. Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τα υπερφθοροαλκυλικά οξέα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της επίστρωσης των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών αλλά και τη δημιουργία αδιάβροχων υφασμάτων και βρήκαν σύνδεση με την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στα παιδιά και στους εφήβους. Την έρευνα διεξήγαγαν ειδικοί του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια οι οποίοι έλαβαν δείγματα αίματος από περίπου 12.000 παιδιά ηλικίας ενός ως 18 ετών. Οπως διαπίστωσαν, τα παιδιά που είχαν υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των οξέων στο αίμα τους είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και ειδικά της λεγόμενης «κακής» χοληστερίνης (LDL) σε σχέση με τα παιδιά που είχαν μικρότερες συγκεντρώσεις των οξέων.

Τα συγκεκριμένα οξέα προσδίδουν στα σκεύη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες και προηγούμενες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι μπορούν να επηρεάσουν το ήπαρ προκαλώντας έτσι αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Οι ερευνητές έσπευσαν πάντως να επισημάνουν ότι η έρευνά τους δεν αποδεικνύει άμεση σχέση των συγκεκριμένων οξέων με την αύξηση της χοληστερόλης αλλά είναι ένα σημαντικό εύρημα που πρέπει να διερευνηθεί πλέον επισταμένως για να επιβεβαιωθεί ή όχι η σύνδεση αυτών των οξέων με τη χοληστερόλη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk