Πρώτος στόχος η αναθέρμανση της αγοράς

Oι εκατό δυσκολότερες ημέρες της κυβέρνησης από τη στιγμή που υπογράφηκε το μνημόνιο με την τρόικα ξεκινούν με την ανασύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στην πραγματικότητα, η νέα κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου που ορκίστηκε χθες έχει μπροστά της έναν Γολγοθά από προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε οριακό σημείο και η λύση των οποίων επείγει προκειμένου να παρουσιαστούν στο τέλος του χρόνου θετικά αποτελέσματα και να περάσει η Ελλάδα το επόμενο κρίσιμο τεστ, το οποίο θα συνοδευτεί με την εκταμίευση της τρίτης δόσης της δανειοδότησης από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Oι εκατό δυσκολότερες ημέρες της κυβέρνησης από τη στιγμή που υπογράφηκε το μνημόνιο με την τρόικα ξεκινούν με την ανασύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στην πραγματικότητα, η νέα κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου που ορκίστηκε χθες έχει μπροστά της έναν Γολγοθά από προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε οριακό σημείο και η λύση των οποίων επείγει προκειμένου να παρουσιαστούν στο τέλος του χρόνου θετικά αποτελέσματα και να περάσει η Ελλάδα το επόμενο κρίσιμο τεστ, το οποίο θα συνοδευτεί με την εκταμίευση της τρίτης δόσης της δανειοδότησης από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η κυβέρνηση καλείται ως το τέλος του χρόνου να επιλύσει μια σειρά πιεστικά προβλήματα της οικονομίας με έπαθλο την προίκα των περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ που θα λάβει ως τρίτη δόση από την ΕΕ και το ΔΝΤ αλλά και από νέες επενδύσεις που θα προσελκύσει. Το επόμενο τρίμηνο οι υπουργοί που κάθησαν στις ηλεκτρικές καρέκλες των υπουργείων Εσωτερικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Υγείας, καθώς και η συμπληρωμένη ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, καλούνται να επιταχύνουν ρυθμούς και να σημειώσουν μετρήσιμη πρόοδο σε όλα τα πεδία όπου ως σήμερα έχουν επισημανθεί καθυστερήσεις: στην αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης, στην πάταξη της ακρίβειας και στην ανάπτυξη, στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, καθώς και στα ελλείμματα του τομέα της Υγείας, που σε συνδυασμό με τον ΟΣΕ εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη παραγωγή μηχανής δημοσιονομικών ελλειμμάτων και να υπονομεύουν την κάθε προσπάθεια εξυγίανσης μέσω περικοπών που έχει γίνει ως σήμερα. Με βάση τις επιδόσεις αυτές θα κριθεί ο βαθμός ρεαλισμού του νέου προϋπολογισμού, στον οποίο θα αποτυπωθούν οι διαθέσεις της κυβέρνησης για το επόμενο έτος, το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου έχει χαρακτηρίσει ιδιαιτέρως δύσκολο.

Τα προβλήματα αυτά καλούνται να λύσουν ως διά μαγείας μέσα σε διάστημα συντομότερο των τριών μηνών οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Υγείας κ. Α. Λοβέρδος , οι οποίοι θα είναι και οι κυριότεροι απευθείας συνομιλητές με την τρόικα.

Α ναλυτικότερα, ο κ. Ραγκούσης, ως υπουργός Εσωτερικών, με αρμοδιότητες υπουργού Προεδρίας, θα είναι υπεύθυνος για την ενεργοποίηση της κρατικής μηχανής. Μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση στον έναν χρόνο άσκησης της εξουσίας είχαν να κάνουν με τους χαμηλούς ρυθμούς απόδοσης κρίσιμων τομέων της δημόσιας διοίκησης, η οποία θα περιέλθει πλέον υπό τον έλεγχο του υπουργείου. Η βελτίωση των επιδόσεων σε αυτό το πεδίο κρίνεται βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα ο κ. Ραγκούσης θα έχει να διαχειριστεί πολιτικά και το φλέγον ζήτημα του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων σε ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης στον τομέα αυτόν είναι ο περιορισμός του κράτους και των δαπανών του κατά 30% περίπου αλλά και η κινητοποίηση της κρατικής μηχανής, που παραμένει νωθρή και δυσκίνητη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, έχοντας αναλάβει τις αρμοδιότητες που είχε ως χθες η κυρία Λούκα Κατσέλη, θα έχει να αντιμετωπίσει το μέχρι στιγμής ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας, ενώ το μεγαλύτερο στοίχημα απ΄ όλα είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης θα κληθεί να εφαρμόσει τον νέο αναπτυξιακό νόμο που έχει ετοιμάσει η κυρία Κατσέλη, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια «επικαιροποίησή» του, κάτι που θα σημάνει περαιτέρω καθυστερήσεις. Παράλληλα ο νέος υπουργός θα κριθεί και στο πεδίο της ακρίβειας, όπου η πρόοδος τους προηγούμενους μήνες υπήρξε απογοητευτική. Ο κ. Χρυσοχοΐδης καλείται να επιβάλει την ηρεμία στην αγορά αλλά και να ενισχύσει τη ρευστότητά της με δράσεις που δεν κατέστη δυνατόν να ενεργοποιήσει η προκάτοχός του.

Το θέμα των εσόδων και ειδικότερα της είσπραξης όλων των εκκρεμών οφειλών προτού επιβληθούν νέοι φόροι, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί για το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι το μείζον ζήτημα για το υπουργείο Οικονομικών. Από τον προηγούμενο Οκτώβριο ως σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου διεμήνυε ότι είναι απαραίτητος ένας επιπλέον υφυπουργός αρμόδιος αποκλειστικά για τα έσοδα και τις εφορίες αλλά δεν είχε εισακουστεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα τα παραπάνω εντοπίζεται στην Υγεία, που, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες και μελέτες, περιγράφεται ως τομέας υπό κατάρρευση, ο οποίος όμως επιβαρύνει τα δημοσιονομικά μεγέθη και συνιστά απειλή για τον κοινωνικό ιστό. Ο κ. Λοβέρδος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα προβλήματα που προϋπήρχαν και δεν αντιμετωπίστηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υπό την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Μεταξύ αυτών, ένα εντελώς απιοδιοργανωμένο σύστημα προμηθειών, ένα χαοτικό σύστημα τιμολόγησης υπηρεσιών, ένας διαλυμένος μηχανισμός διασύνδεσης Ταμείων και νοσοκομείων και μείζονα ζητήματα που αφορούν το κόστος εφημεριών επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Δουλειά και όχι παράτες
Μετά την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός μαζί με τους νέους υπουργούς και υφυπουργούς πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση διήρκεσε λίγα λεπτά και ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να ανυψώσει το ηθικό των παρευρισκομένων λέγοντάς τους ότι η κυβέρνηση έχει συνέχεια. «Διαπιστώσαμε κάποια κενά.Αυτά τα καλύψαμε. Τώρα χρειάζεται σκληρή δουλειά» είπε. Επίσης τους ζήτησε να μην κάνουν «πολλές παράτες» στις τελετές παράδοσης- παραλαβής των υπουργείων και πράγματι οι περισσότερες έγιναν σε ήρεμη, υπηρεσιακή ατμόσφαιρα, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk