Οι Γερμανοί σχολιάζουν τον ανασχηματισμό

«Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα συγκέντρωση στη συνέχεια στην πολιτική που έχει χαράξει. Μόνο τότε η χώρα θα έχει ευκαιρία να γλυτώσει από την παγίδα του χρέους»

Με αφορμή τον ανασχηματισμό της Ελληνικής Κυβέρνησης, σε σχόλιο του με τίτλο «Ελλάδα: Οι πραγματισμές» στην εφημερίδα Hannoversche Allgemeine, o Gerd Hohler, αναφέρει τα εξής:

«Ακριβώς 11 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησής του, ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να ανασχηματίσει ευρέως την κυβέρνησή του. Αυτό δείχνει ότι σε πρώτη φάση προφανώς δεν είχε τύχη ούτε στην επιλογή των Υπουργών του ούτε στην επιχειρηθείσα νέα διάρθρωση των Υπουργείων. Αυτά τα λάθη διορθώνει τώρα ο Παπανδρέου. Είναι καλό που δεν περίμενε περισσότερο για να το κάνει – αν η νέα αρχή πετύχει καλύτερα από την πρώτη.

» Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα συγκέντρωση στη συνέχεια στην πολιτική που έχει χαράξει. Μόνο τότε η χώρα θα έχει ευκαιρία να γλυτώσει από την παγίδα του χρέους. Οσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο Παπανδρέου αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: Αφενός πρέπει να περικόψει δαπάνες και να αυξήσει φόρους, προκειμένουν να μειώσει το έλλειμμα. Αφετέρου αφαιρεί έτσι όλο και περισσότερο την ρευστότητα από την οικονομική ζωή. Υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω στραγγαλισμού της – ούτως ή άλλως – αδύναμης πραγματικής οικονομίας. Η μοναδική διέξοδος από αυτή την κατάσταση είναι η εξής: Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να προωθήσει τάχιστα εκείνες τις μεταρρυθμίσεις, που θα μπορέσουν να δώσουν νέα αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, δηξλαδή το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων», που έχουν αποκλειστεί συντεχνιακά από κάθε είδους ανταγωνισμό, την απαρρύθμιση των αγορών μεταφοράς, ενέργειας και υπηρεσιών. Εκεί υπάρχουν δομές, που ανάγονται στη δεκαετία του ΄50.

» Δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί το κράτος με προγράμματα δαπανών μια επιδοτούμενη ανάπτυξη. Η ώθηση πρέπει να προέλθει από την αγορά. Ο Παπανδρέου το ξέρει αυτό. Γι αυτό έβαλε τώρα σε καίριες θέσεις της κυβέρνησής του πολιτικούς, οι οποίοι δεν είναι ιδεολόγοι σοσιαλιστές, αλλά πραγματιστές, που – όπως και ο ίδιος – έχουν ως γνώμονα τις μεταρρυθμίσεις»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk