Μία πτήση και δύο «όχι»καθυστέρησαν τον ανασχηματισμό

Η πολύωρη κυοφορία του ανασχηματισμού έχει, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τρεις αιτίες. Κατ΄ αρχάς κάποιοι υπουργοί βρίσκονταν στο εξωτερικό και ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να μη διαρρεύσει τίποτα που να τους αφορά ώσπου να βρεθούν και να ενημερωθούν. Σε αυτούς περιλαμβανόταν και το πρόσωπο-κλειδί του ανασχηματισμού, η κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία ταξίδευε με αεροπλάνο και η επικοινωνία μαζί της έγινε εφικτή λίγο πριν από τις 11 το βράδυ. Σε ταξίδι βρισκόταν και ο κ.

Η πολύωρη κυοφορία του ανασχηματισμού έχει, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τρεις αιτίες. Κατ΄ αρχάς κάποιοι υπουργοί βρίσκονταν στο εξωτερικό και ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να μη διαρρεύσει τίποτα που να τους αφορά ώσπου να βρεθούν και να ενημερωθούν. Σε αυτούς περιλαμβανόταν και το πρόσωπο-κλειδί του ανασχηματισμού, η κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία ταξίδευε με αεροπλάνο και η επικοινωνία μαζί της έγινε εφικτή λίγο πριν από τις 11 το βράδυ. Σε ταξίδι βρισκόταν και ο κ. Σπ.Βούγιας, με αποτέλεσμα να ενημερωθεί αργά για τη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο. Μια άλλη αιτία για την καθυστέρηση ήταν η προσπάθεια που καταβλήθηκε για να γίνει μια πρώτη επεξεργασία των αρμοδιοτήτων που αλλάζουν χέρια. Η κυριότερη όμως αιτία και αυτή που ομολογείται με απροθυμία ήταν οι καραμπόλες που συνέβησαν από τις πρώτες κιόλας επαφές με τους βουλευτές.

Λέγεται ότι ο κ. Παπανδρέου έδωσε στους συνεργάτες του μια λίστα με πιθανούς υφυπουργούς και τους άφησε να κάνουν τις συνεννοήσεις με την εντολή να τον ειδοποιήσουν για τις τελικές επιλογές. Νωρίτερα, πάντως, έκανε ο ίδιος ορισμένες επαφές, όπως π.χ. με τον κ. Ηλ.Μόσιαλο , στον οποίο πρότεινε να αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με υπουργό την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ο βουλευτής Επικρατείας, ο οποίος έχει μελετήσει σε βάθος τα θέματα Υγείας και δεν συμμερίζεται τις ίδιες απόψεις με την πρώην υπουργό, ζήτησε να μην εμπλακεί σε μια καθημερινή προσωπική φθορά και μάλιστα σε ένα υπουργείο επιβαρημένο με δεκάδες άλυτα προβλήματα.

Δεύτερη άρνηση εισέπραξαν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού από τον κ. Γ. Φλωρίδη. Ο πρώην υπουργός είχε βολιδοσκοπηθεί την περασμένη εβδομάδα για περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και δεν δέχθηκε. Η νέα πρόταση που του έγινε αφορούσε τη θέση του υφυπουργού Υγείας, αφού όμως τοποθετήθηκε υπουργός ο κ. Α. Λοβέρδος , με τον οποίο τον συνδέει στενή φιλική σχέση, αλλά ο κ. Φλωρίδης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του Τομέα Υγείας όταν το ΠαΣοΚ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, απάντησε ότι δεν ενδιαφέρεται. Στο παρασκήνιο λέγεται ότι έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να του προσφερθεί η θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, ενώ η θέση δεν προτάθηκε ούτε στον υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη , όπως επιθυμούσε και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος από το μεσημέρι της Δευτέρας, την ώρα δηλαδή των μεγάλων ανατροπών, βρισκόταν καθ΄ οδόν για το Εco/Fin στις Βρυξέλλες. Στα μυστήρια του ανασχηματισμού περιλαμβάνεται και η επιλογή του υφυπουργού που ζητούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου για να αναλάβει τον τομέα των εσόδων. Ο υπουργός Οικονομικών είχε εκφράσει τις προτιμήσεις του, πλην όμως έμαθε ότι από τους τρεις υφυπουργούς που ζητούσε τοποθετήθηκε ένας, ο κ. Δ. Κουσελάς, με τον οποίο δεν διατηρεί άριστες σχέσεις.

Για θέση υφυπουργού στο υπουργείο Οικονομικών βολιδοσκοπήθηκε ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, στον οποίο το τελευταίο διάστημα είχαν ανατεθεί λεπτές αποστολές εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη διαμόρφωση κλίματος σε μια σειρά ζητημάτων, από το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα φάρμακα ως την κρίση με τους ιδιοκτήτες φορτηγών. Το τηλέφωνό του όμως την κρίσιμη ώρα δεν χτύπησε, παρά το γεγονός ότι συμμερίζεται τις οικονομικές απόψεις του κ. Παπακωνσταντίνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk