Αριθμός ανασχηματισμώνΟ Ανδρέας κρατάει ακόμη το ρεκόρ

Πριν από ένδεκα μήνες ο κ. Γ. Παπανδρέου όρκισε μια από τις μικρότερες κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Με τον πρώτο του ανασχηματισμό δημιούργησε ένα από τα πολυπληθέστερα κυβερνητικά σχήματα. Η αύξηση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου από 36 σε 48 προσεγγίζει το πλήθος των κυβερνητικών στελεχών της τελευταίας κυβέρνησης του κ. Κ. Σημίτη και το πρώτο σχήμα του κ. Κ. Καραμανλή. Δεν ξεπερνά ωστόσο τα 49 μέλη που έφθασε το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του κ. Κ. Μητσοτάκη και.

Πριν από ένδεκα μήνες ο κ. Γ. Παπανδρέου όρκισε μια από τις μικρότερες κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Με τον πρώτο του ανασχηματισμό δημιούργησε ένα από τα πολυπληθέστερα κυβερνητικά σχήματα. Η αύξηση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου από 36 σε 48 προσεγγίζει το πλήθος των κυβερνητικών στελεχών της τελευταίας κυβέρνησης του κ. Κ. Σημίτη και το πρώτο σχήμα του κ. Κ. Καραμανλή. Δεν ξεπερνά ωστόσο τα 49 μέλη που έφθασε το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του κ. Κ. Μητσοτάκη και… απέχει αρκετά από το πολυπληθέστερο σχήμα όλων των εποχών που συγκρότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου το φθινόπωρο του 1988 με συνολικά 57 υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς.

Ο κ. Παπανδρέου με την προσθήκη των δύο νέων υπουργών (τον έναν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών που ως τώρα κατείχε ο ίδιος και τον άλλον στο ανασυσταθέν υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων), τον ορισμό πέντε επιπλέον αναπληρωτών υπουργών και άλλων τόσων υφυπουργών ακολούθησε τον – σχεδόν- πάγιο κανόνα που θέλει τους ανασχηματισμούς να αυξάνουν τον αριθμό των μελών του κυβερνητικού σχήματος. Η μεταπολεμική εμπειρία δείχνει ότι- με ελάχιστες εξαιρέσεις- οι αλλαγές που γίνονται στο μέσον της κυβερνητικής θητείας οδηγούν σε αύξηση του αριθμού των υπουργών και υφυπουργών. Ετσι, ενώ σχεδόν πάντα οι εκάστοτε πρωθυπουργοί ξεκινούν με πρόθεση για «δομικό ανασχηματισμό» και στόχο «ένα ολιγομελές και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα», τις περισσότερες φορές η κατάληξη είναι διαφορετική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk