ΓΝΩΜΗ

Σύντροφοι και φίλοι

Ο ανασχηματισμός έγινε όπως έγινε, η νέα πολυπληθής κυβέρνηση πιάνει δουλειά, να ευχηθούμε να πάει καλά για το γενικό καλό. Τι έγινε όμως ακριβώς; Αλλαξαν τα ονόματα και οι αρμοδιότητες πολλών υπουργείων, άλλαξαν καρέκλες αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί, ικανοποιήθηκαν ορισμένες δίκαιες και άλλες όχι φιλοδοξίες, αλλά ποιο είναι το νόημα; Πρώτος (και αυτοκριτικός) λόγος: για να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα. Πείθει για κάτι τέτοιο η νέα κυβέρνηση; Δεν θα αργήσουμε να το διαπιστώσουμε.

Σύντροφοι  και φίλοι | tovima.gr

Ο ανασχηματισμός έγινε όπως έγινε, η νέα πολυπληθής κυβέρνηση πιάνει δουλειά, να ευχηθούμε να πάει καλά για το γενικό καλό. Τι έγινε όμως ακριβώς; Αλλαξαν τα ονόματα και οι αρμοδιότητες πολλών υπουργείων, άλλαξαν καρέκλες αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί, ικανοποιήθηκαν ορισμένες δίκαιες και άλλες όχι φιλοδοξίες, αλλά ποιο είναι το νόημα;

Πρώτος (και αυτοκριτικός) λόγος: για να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα. Πείθει για κάτι τέτοιο η νέα κυβέρνηση; Δεν θα αργήσουμε να το διαπιστώσουμε. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον κεντρικό συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Είναι τουλάχιστον τέσσερις οι υποθετικοί συντονιστές. Ο κυριότερος, ο Πρωθυπουργός, δεν είναι πια και υπουργός Εξωτερικών. Ισως αυτό τού επιτρέψει πιο συστηματική κεντρική κυβερνητική παρουσία. Αν και το αίμα νερό δεν γίνεται. Δεύτερος πιθανός λόγος: η αναζήτηση σε ημέρες μεγάλης αμφιβολίας μιας άλλης ενδοπαραταξιακής κυβερνητικής χημείας. Και ταυτόχρονα η ενίσχυση της παρουσίας και του ρόλου της παπανδρεϊκής- και συχνά ελάχιστα πασοκικής- ομάδας. Μένει να αποδειχθεί ότι η χημεία αυτή δεν θα είναι ξανά εκρηκτική.

Μένει επίσης να αποδειχθεί ότι με αυτήν την κυβέρνηση θα έχουμε επιτέλους και μια επιστροφή στην ουσιαστική νομιμότητα που επιβάλλει τον χωρισμό οικογένειας και κράτους, των άτυπων προσωπικών διασυνδέσεων και της εξουσίας. Πέρα από τις πρωθυπουργικές συνήθειες, η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου προδίδει, με ορισμένες επιλογές, το πόσο δύσκολο είναι αυτό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk