Προσέλκυση χρήματος – ενίσχυση μικρομεσαίων

Εμφαση στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση φρέσκου χρήματος από επενδυτές στην αγορά θα δώσει ο νέος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως μετονομάζεται το υπουργείο Οικονομίας, κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, όπως είπε χθες στην πρώτη του επίσκεψη στο κτίριο της οδού Μεσογείων, θα δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το εισόδημα του μέσου Ελληνα λόγω της αρμοδιότητάς του στα θέματα αγοράς, τιμών και εμπορίου. Ο νέος υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι το ουσιαστικό πρόβλημα της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι η απουσία σοβαρού παραγωγικού ιστού που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Εμφαση στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση φρέσκου χρήματος από επενδυτές στην αγορά θα δώσει ο νέος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως μετονομάζεται το υπουργείο Οικονομίας, κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, όπως είπε χθες στην πρώτη του επίσκεψη στο κτίριο της οδού Μεσογείων, θα δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το εισόδημα του μέσου Ελληνα λόγω της αρμοδιότητάς του στα θέματα αγοράς, τιμών και εμπορίου.

Ο νέος υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι το ουσιαστικό πρόβλημα της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι η απουσία σοβαρού παραγωγικού ιστού που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Οπως όλοι γνωρίζουν, η ανεργία αποτελεί τον «εφιάλτη» της ελληνικής κοινωνίας στο άμεσο μέλλον και αυτή η ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με επενδύσεις και μάλιστα επενδύσεις που ενισχύουν την εξωστρέφεια της οικονομίας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα είναι αρμόδιος για τον αναπτυξιακό νόμο, τόσο για τον ισχύοντα (που έχει περίπου 6.000 ώριμες αιτήσεις ένταξης για διαλογή) όσο και για τον καινούργιο που πλέον θα ετοιμάσει ο ίδιος, με έμφαση ακριβώς στη μοντέρνα παραγωγικότητα που συνεπάγεται αύξηση της ανταγωνιστικότητας στο διεθνές περιβάλλον, εξαγωγές και κυρίως δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ενα από τα βασικά θέματα που θα αντιμετωπίσει είναι η πλήρης εξάλειψη της γραφειοκρατίας από την επενδυτική διαδικασία και την ίδρυση εταιρειών. Ηδη υπάρχει σχετικός νόμος από την κυρία Λούκα Κατσέλη για τη διευκόλυνση ίδρυσης εταιρειών, ενώ οι διαδικασίες ίδρυσης μιας βιομηχανίας θα οριστούν από την αρχή ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώνονται.

Επίσης, όσον αφορά τα αναπτυξιακά θέματα, ο νέος υπουργός θα ετοιμάσει το έδαφος εν όψει της ολοκλήρωσης του νέου πλαισίου «Fast track» από το Ιnvest Ιn Greece, βάσει του οποίου η αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων θα προχωρεί κατά προτεραιότητα και ανεξάρτητα του πότε κατατέθηκε η αίτηση (διαδικασία ολυμπιακών έργων). Το ίδιο μοντέλο φαίνεται ότι θα ισχύσει και για τις επενδύσεις εσωτερικού και όχι μόνο για όσες προσελκύονται από το εξωτερικό, όπου αρμόδιος θα είναι ο υπουργός Επικρατείας κ. Χαρ. Παμπούκης.

Ενα από τα βασικά εργαλεία θα αποτελέσει το νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση μεγάλων έργων» το οποίο προετοίμασε ο υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις κ. Χ. Παμπούκης

Αλλη αρμοδιότητα και προτεραιότητα του κ. Χρυσοχοΐδη είναι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-13 που κληρονομεί από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη. Στον τομέα αυτόν θα εργαστεί ο ένας εκ των υφυπουργών, ο κ. Ντ. Ρόβλιας, ενώ ο έτερος, ο κ. Π. Ρήγας, θα ασχοληθεί με τους μικρομεσαίους. Στο νέο υπουργείο εκχωρήθηκε η αρμοδιότητα και για όλα τα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης από τον υπουργό Εσωτερικών και Αποκέντρωσης κ. Ι. Ραγκούση που σχετίζεται με το πρόγραμμα Θησέας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ εμφανίζεται περί το 8%, ενώ για το τέλος του χρόνου υπάρχει ο προγραμματισμός για 15%, δηλαδή για πληρωμές 5,2 δισ. ευρώ, τις οποίες πάντως η αγορά δεν έχει δει ακόμη.

Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς τα υπουργεία είχαν μέσω τομεακών προγραμμάτων απορροφήσει μόλις το 6,36% των κονδυλίων που τους αναλογούν από το συνολικό ποσό των 15,6 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για την περίοδο 2017-2013.

Οι δαπάνες των τομεακών προγραμμάτων που ενεργοποίησαν τα υπουργεία έφθασαν μόλις στο 1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk