Σε σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας προχωρεί η Εθνική Τράπεζα, η οποία στοχεύει στην άμεση άντληση 2,8 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου και της πώλησης μειοψηφικού πακέτου ως και 20% της Finansbank. Η διοίκηση του μεγαλύτερου ελληνικού τραπεζικού ομίλου με την κίνηση αυτή δηλώνει παρούσα εν όψει του κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων που φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών στον κλάδο και ενδεχομένως να πυροδοτηθεί ακόμη και ως το τέλος του μήνα από την κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για τις τύχες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των παραπάνω αποφάσεων ο βασικός δείκτης κυρίων κεφαλαίων (Τier 1) θα αυξηθείστο 13,4%, από τα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, γεγονός που εξασφαλίζει στην τράπεζα σημαντικό απόθεμα ασφαλείας για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν σχεδιάζεται να αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 350 εκατ. ευρώ οι οποίες εκδόθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου των 28 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στην αύξηση της Εθνικής ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ενθαρρύνει τις ελληνικές τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να ενισχύσουν τη θέση τους στο διεθνές περιβάλλον και με τον τρόπο αυτόν να μπορούν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Η σημερινή ανακοίνωση της Εθνικής είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη που δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανος επεσήμανε ότι «το προτεινόμενο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι απόδειξη της βελτίωσης του κλίματος για την ΕΤΕ και την Ελλάδα και μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός σταθμός στη διαδικασία οικονομικής προσαρμογής της χώρας». Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Απ.Ταμβακάκης χαρακτήρισε το πρόγραμμα «ορόσημο για την ΕΤΕ καθώς ενισχύει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση, επιτρέποντας στον όμιλο να προετοιμαστεί έγκαιρα για να αντιμετωπίσει τη νέα μακροοικονομική συγκυρία στην κύρια αγορά που δραστηριοποιείται, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις στρατηγικές επιλογές του ομίλου».

Αναλυτικότερα, το σχέδιο που εκπόνησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και ανακοινώθηκε χθες περιλαμβάνει: Την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,8 δισ. ευρώ περίπου, η οποία θα είναι πλήρως εγγυημένη και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Οκτωβρίου 2010 μέσω:

α) Αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 631 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, μέσω της έκδοσης 121,4 εκατ. νέων κοινών μετοχών με τιμή διάθεσης 5,20 ευρώ. Η προτεινόμενη αναλογία είναι 1 νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 5 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές μετοχές, και β) Εκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους 1,18 δισ.. ευρώ μέσω της διάθεσης 227,6 εκατ. ομολογιών μετατρέψιμων σε 227,6 κοινές ονομαστικές μετοχές της ΕΤΕ σε αναλογία 3 μετατρέψιμες ομολογίες για κάθε 8 υφιστάμενες κοινές μετοχές. Η τιμή μετατροπής θα είναι ίδια με την τιμή διάθεσης των κοινών ονομαστικών μετοχών (5,20 ευρώ).

Τη δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της ΕΤΕ, Finansbanκ, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη διάθεση νέων όσο και υφιστάμενων μετοχών της τράπεζας. Οπως διευκρινίζεται, σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός όμιλος θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της θυγατρικής του, το οποίο δεν θα είναι μικρότερο από το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Οταν το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο Βασικός Δείκτης Κυρίων Κεφαλαίων, με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου 2010, θα διαμορφωθεί στο 13,4%, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαιακής ενίσχυσης από την έκδοση του ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης (Lower Τier 2) ύψους 450 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο 2010, που αποτέλεσε πρώτο βήμα στην περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας.

Στη διοίκηση της Εθνικής υπάρχει η πεποίθηση ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση των παραπάνω θα ενισχυθεί καθοριστικά η φυσιογνωμία του ομίλου ως ηγετικής περιφερειακής δύναμης με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση της αναπτυξιακής δραστηριότητάς του στην Τουρκία και στη ΝΑ Ευρώπη, την αξιοποίηση των μελλοντικών ευκαιριών ανάπτυξης που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή όταν βελτιωθούν οι συνθήκες, και τη δυναμική ανάπτυξη της Finansbank μέσω της εξάπλωσης του δικτύου καταστημάτων της και της δημιουργίας των προϋποθέσεων για την αυτόνομη πρόσβασή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Εγγυητές στην εξασφάλιση των 1,8 δισ. ευρώ θα είναι οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι Credit Suisse, Deutsche Βank, Goldman Sachs Ιnternational, Μorgan Stanley και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίοι θα είναι συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών (Joint Βookrunners) της συνδυασμένης άντλησης κεφαλαίων μέσω έκδοσης κοινών ονομαστικών μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών.