Διαδικασίες-εξπρές για τις ανανεώσιμες

Αλλάζει ριζικά τον τρόπο έγκρισης και προώθησης στην αδειοδότηση μεγάλων έργων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η ΡΑΕ, ώστε να βοηθήσει στην ταχύτερη ολοκλήρωσή τους. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Ν.Βασιλάκος αντιλήφθηκε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Αρχή αξιολογούσε θετικά ένα έργο, αλλά μετά, βάσει του τότε νόμου, έστελνε την αίτηση στην Περιφέρεια για να λάβει Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ). Η αίτηση βάλτωνε εκεί για 3-5 χρόνια! Στο νόμο των ΑΠΕ του Ιουνίου άλλαξε το καθεστώς και η περιβαλλοντική αξιολόγηση ενός έργου γίνεται σε μεταγενέστερο στάδιο της έκδοσης Αδειας Παραγωγής.

Αλλάζει ριζικά τον τρόπο έγκρισης και προώθησης στην αδειοδότηση μεγάλων έργων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η ΡΑΕ, ώστε να βοηθήσει στην ταχύτερη ολοκλήρωσή τους. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Ν.Βασιλάκος αντιλήφθηκε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Αρχή αξιολογούσε θετικά ένα έργο, αλλά μετά, βάσει του τότε νόμου, έστελνε την αίτηση στην Περιφέρεια για να λάβει Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ). Η αίτηση βάλτωνε εκεί για 3-5 χρόνια! Στο νόμο των ΑΠΕ του Ιουνίου άλλαξε το καθεστώς και η περιβαλλοντική αξιολόγηση ενός έργου γίνεται σε μεταγενέστερο στάδιο της έκδοσης Αδειας Παραγωγής. Μόλις αποσπά ένα έργο Αδεια Παραγωγής μπορεί πλέον ο επενδυτής να αιτηθεί ταυτόχρονα για Ορους Σύνδεσης στον ΔΕΣΜΗΕ, Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων και Εγκριση Επέμβασης σε Δημόσια Δασική Εκταση. Πρόκειται για διαδικασίες που απαιτούν 4-5 μήνες μόνο.

Χαρακτηριστικές επενδύσεις σε αιολικά που περιμένουν 3-5 χρόνια για έγκριση είναι αυτό της Ιberdrola – Ρόκας που αφορά την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ο φάκελος για διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης με δημιουργία μεγάλου αριθμού αιολικών πάρκων, έργο αξίας 2-2,5 δισ. ευρώ, που κατέθεσε στη ΡΑΕ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα πέντε υβριδικά πάρκα από Ελλάκτωρ και ΕDF σε Λέσβο και Κρήτη και ο φάκελος της ΕDF για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και την αξιοποίηση αιολικού δυναμικού ισχύος 300 ΜW, έργο αξίας 600 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο της Ιberdrola- Ρόκας που αφορά τη διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα των νησιών Λέσβου, Χίου και Λήμνου για τη δημιουργία αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 700 ΜW περιμένει στην ουρά από το 2006. Το έργο αφορά την κατασκευή 30 αιολικών πάρκων στα τρία νησιά και είναι προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk