Χορηγήσεις 600 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία

ΤΕΜΠΜΕ Ειδικός χρηματοδοτικός φορέας για το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκο»

Τη δημιουργία ειδικού χρηματοδοτικού φορέα για την υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» ανακοίνωσε το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Τη δημιουργία ειδικού χρηματοδοτικού φορέα για την υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» ανακοίνωσε το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Ο νέος χρηματοδοτικός φορέας ονομάζεταιί «Ταμείο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα προκύψει από τη συνεπένδυση ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, για την παροχή ανακυκλούμενων χορηγήσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ, περίπου, μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το ΤΕΜΠΜΕ δημοσίευσε τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και από τα τέλη του 2010 θα αρχίσει η χορήγηση των δανείων σε φυσικά πρόσωπα.

Ανώτατο ύψος των χορηγήσεων είναι τα 15.000 ευρώ, υπό προϋποθέσεις το δάνειο θα επιδοτείται και η αποπληρωμή θα γίνεται σε 5 χρόνια.

Το αρχικό κεφάλαιο του «Ταμείου Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» από το ΤΕΜΠΜΕ είναι 190 εκατ. ευρώ, ενώ όσες τράπεζες συμμετάσχουν θα πρέπει να καταβάλουν το διπλάσιο ποσό απ’ αυτό, ώστε η σχέση συμμετοχής να είναι 1 προς 2.

Έτσι, το Ταμείο εκτιμά ότι στην επόμενη πενταετία θα χορηγηθούν δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η σύνταξη δανείων, η εκταμίευση και η παρακολούθηση θα υλοποιηθούν από τις τράπεζες και συνεπώς θα έχουν τη μόνη άμεση πιστωτική σχέση με κάθε ενδιαφερόμενο.

Τα κίνητρα

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες ιδιοκτήτες κατοικιών οι οποίοι, εισοδηματικά, εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες, με διακριτά κίνητρα ανά κατηγορία:

Α) Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ ή τις 25.000 ευρώ αντίστοιχα.

Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση άτοκου δανείου, και επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) του 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.Δηλαδή, ένας πολίτης που θα λάβει δάνειο 10.000 ευρώ θα αποπληρώσει 7.000 ευρώ άτοκα.

Β) Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων βρίσκεται μεταξύ 15.000 και 30.000 ευρώ ή 25.000 και 50.000 ευρώ αντίστοιχα.

Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση χαμηλότοκου δανείου και επιπλέον επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) για το 15% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Γ) Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων υπερβαίνει τα παραπάνω όρια και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 45.000 ευρώ ή οικογενειακού εισοδήματος 65.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτή, το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου.

Σε περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας, ως ενιαίο κτήριο, δίνεται η δυνατότητα ένταξης των ιδιοκτητών και της κατηγορίας Β στην κατηγορία κινήτρων Α, εφόσον το 50% του συνόλου των ιδιοκτητών επιλέξιμων κατοικιών ανήκει στην κατηγορία Α, ενώ οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων ιδιοκτητών με υψηλότερα εισοδήματα της κατηγορίας Γ, εντάσσονται στην κατηγορία κινήτρων Γ.

Μορφές επενδύσεων

Τα δάνεια για επενδύσεις που αφορούν παρεμβάσεις που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή Κτηρίου και αφορούν στις εξής κατηγορίες:

1) Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια/υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

2) Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κελύφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής.

3) Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία