ΧιλήΛογοκρισία στο όνοματου ηθικού των παγιδευμένων

«Πολύ θυμωμένοι» με την κυβέρνηση της Χιλής είναι οι 33 μεταλλωρύχοι που παραμένουν για 33 ημέρες παγιδευμένοι 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης γιατί, όπως καταγγέλλουν τα μέλη των οικογενειών τους, λογοκρίνει τα μηνύματά τους ενώ οι ίδιοι απειλούνται θανάσιμα. Οι μεταλλωρύχοι εξέφρασαν σε βίντεο-διάσκεψη που είχαν το Σαββατοκύριακο παράπονα ότι η κυβέρνηση επιβάλλει περιορισμούς στην ενημέρωση και δεν τους στέλνει όλα τα μηνύματα των συγγενών τους. «Είναι μεγάλο πρόβλημα το ότι δεν παίρνουν όλες τις επιστολέςμας.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ «Πολύ θυμωμένοι» με την κυβέρνηση της Χιλής είναι οι 33 μεταλλωρύχοι που παραμένουν για 33 ημέρες παγιδευμένοι 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης γιατί, όπως καταγγέλλουν τα μέλη των οικογενειών τους, λογοκρίνει τα μηνύματά τους ενώ οι ίδιοι απειλούνται θανάσιμα.

Οι μεταλλωρύχοι εξέφρασαν σε βίντεο-διάσκεψη που είχαν το Σαββατοκύριακο παράπονα ότι η κυβέρνηση επιβάλλει περιορισμούς στην ενημέρωση και δεν τους στέλνει όλα τα μηνύματα των συγγενών τους. «Είναι μεγάλο πρόβλημα το ότι δεν παίρνουν όλες τις επιστολέςμας. Είναι πολύ θυμωμένοι» δήλωσε ο Χοσέ Ογέντα, ανιψιός ενός μεταλλωρύχου. «Ο πατέρας μου βλαστημάει γιατί δεν τον ενημερώνουν για τις επιστολές που του γράφω» λέει ο γιος ενός άλλου, ο Βίκτορ Σαμόρα. «Με ποια κριτήρια επιλέγουν αυτά που τους στέλνουν και αυτά που λογοκρίνουν;» αναρωτήθηκαν άλλοι.

Ο Λουίς Ουρσούα, ο επικεφαλής των εγκλωβισμένων μεταλλωρύχων, επικοινώνησε με μέλη σωστικών συνεργείων και κατήγγειλε ότι η μη παράδοση των επιστολών στους συναδέλφους του αποτελεί σοβαρό παράγοντα δυσαρέσκειας μεταξύ τους.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στο σημείο της επιχείρησης διάσωσης εξήγησαν επανειλημμένως στα μέλη των οικογενειών των μεταλλωρύχων ότι «θα τους παραδίδονται μόνο επιστολές με θετικά μηνύματα». Τους υποσχέθηκαν όμως επίσης να οργανώσουν καλύτερα την ταχυδρομική υπηρεσία και να δημιουργήσουν ένα κεντρικό αρχείο για τις επιστολές που αποστέλλονται και εκείνες που λαμβάνονται.

Εν τω μεταξύ άρχισε η λειτουργία ενός δεύτερου τρυπανιού που θα διευρύνει τον στενό σωλήνα από όπου στέλνονται τρόφιμα και νερό στους άνδρες που βρίσκονται 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης από τις 5 Αυγούστου. Εδώ και μία εβδομάδα έχει αρχίσει η επιχείρηση διάνοιξης σήραγγας διαφυγής στην οποία το τρυπάνι έχει φθάσει σε βάθος 70 μέτρων. Αναμένεται ένα ισχυρότερο τρυπάνι που χρησιμοποιείται στις έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαιοπηγών αλλά θα χρειαστούν κάποιες ημέρες για να τεθεί σε λειτουργία.

Η ιστορία των 33 μεταλλωρύχων έφερε απρόσμενες αποκαλύψεις για την προσωπική τους ζωή. Οπως η ιστορία με τη σύζυγο και την ερωμένη ενός μεταλλωρύχου: προσεύχονταν και οι δύο στον καταυλισμό που έχει στηθεί για τους συγγενείς. Οταν κατάλαβαν ότι προσεύχονταν για τον ίδιο άνδρα, είχαν δημοσίως έναν έντονο καβγά και η σύζυγος έσκισε τη φωτογραφία του μεταλλωρύχου που είχε αναρτήσει η ερωμένη. Εκείνη έβαλε άλλη φωτογραφία μαζί με ποιήματα και προσευχές αφιερωμένες σε εκείνον με την υπογραφή «Η γυναίκα σου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk