Τζιανφράνκο Φίνι «Χωρίζουμε, αλλά τον… στηρίζω»

Με τη διαβεβαίωση ότι προς το παρόν δεν σκοπεύει να ρίξει την κυβέρνηση, ο νεοφασίστας πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι οριστικοποίησε το πολιτικό του διαζύγιο με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αν και ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να ρίξει την κυβέρνηση, διευκρίνισε ότι δεν θα στηρίξει νόμους «κομμένους και ραμμένους» στα μέτρα του Καβαλιέρε για να τον γλιτώσουν από τις ανοιχτές υποθέσεις που έχει με τη Δικαιοσύνη. Με τη δήλωση αυτή του κ. Φίνι, η οποία έγινε σε ομιλία του ενώπιον οπαδών του στο Μιραμπέλο της Βόρειας Ιταλίας, απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

ΡΩΜΗ Με τη διαβεβαίωση ότι προς το παρόν δεν σκοπεύει να ρίξει την κυβέρνηση, ο νεοφασίστας πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι οριστικοποίησε το πολιτικό του διαζύγιο με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αν και ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να ρίξει την κυβέρνηση, διευκρίνισε ότι δεν θα στηρίξει νόμους «κομμένους και ραμμένους» στα μέτρα του Καβαλιέρε για να τον γλιτώσουν από τις ανοιχτές υποθέσεις που έχει με τη Δικαιοσύνη.

Με τη δήλωση αυτή του κ. Φίνι, η οποία έγινε σε ομιλία του ενώπιον οπαδών του στο Μιραμπέλο της Βόρειας Ιταλίας, απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο αριθμός ωστόσο των αντιπροσώπων του έθνους που ελέγχει (34 στη Βουλή και 10 στη Γερουσία) του δίνει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να προκαλέσει εκλογές. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι δεν διαθέτει ασφαλή πλειοψηφία αυτή τη στιγμή, όμως ο κ. Φίνι τόνισε ότι το ενδεχόμενο να διαλυθεί πρόωρα η Βουλή «θα είναι μια ομολογία αποτυχίας για όλους». Τελευταία δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τη σχετική μείωση της απήχησης του κ. Μπερλουσκόνι, αλλά όχι σε σημείο που να απειλεί την πρωτοκαθεδρία του στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Η έρευνα, η οποία έγινε από τον οργανισμό ΙSΡΟ και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Corriere della Sera», δίνει ποσοστό 29,7% στον κ. Μπερλουσκόνι σε περίπτωση που γίνονταν εκλογές σήμερα (δύο μονάδες κάτω σε σχέση με τον Ιούλιο), ενώ ενισχυμένη βγαίνει η Λέγκα του Βορρά με ποσοστό 11,5%. Η ομάδα του κ. Φίνι συγκεντρώνει 6,3% στην πρόθεση ψήφου. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μπερλουσκόνι θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και με μειωμένη πλειοψηφία. Το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 27%.

Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Φίνι ήταν η πρώτη μετά τη διάρρηξη των σχέσεών του με τον δεξιό μεγιστάνα και πολιτικό (στο τέλος του περασμένου Ιουλίου), όταν ο ιταλός πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για προδοσία και του ζήτησε να εγκαταλείψει το Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας (ΡDL), με το οποίο είχαν κερδίσει μαζί τις τελευταίες εκλογές.

Ο κ. Μπερλουσκόνι έχει εξαρτήσει την παραμονή της κυβέρνησής του στην εξουσία από την ψήφιση μιας σειράς μέτρων που θα φέρει στη Βουλή το φθινόπωρο και αφορούν (μεταξύ άλλων) τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και την ενίσχυση του φτωχού Νότου. Ο κ. Φίνι τόνισε ότι θα ζητήσει να έχει λόγο για όλα τα προτεινόμενα μέτρα που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Ο κ. Μπερλουσκόνι έχει δώσει στην ψηφοφορία χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του και δήλωσε ότι εάν χάσει θα πάει σε πρόωρες εκλογές ως το τέλος του χρόνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος