Τα είπαν, μα δεν τα βρήκαν

Επειτα από έναν χρόνο απόλυτης ψυχρότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον προκάτοχό του κ. Αλ. Αλαβάνο . Η συνάντησή τους όμως δεν ξεκαθάρισε, αντιθέτως περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την υπόθεση των υποψηφιοτήτων, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο διάσπασης των συνιστωσών της συμμαχίας. Ο κ. Αλαβάνος επέμεινε και χθες να κατέλθει ως υποψήφιος και ο κ. Τσίπρας να υπάρξει υποψηφιότητα- άνοιγμα στον «αντιμνημονιακό» πασοκογενή χώρο. Δεν έγινε αποδεκτή από τον κ.

Επειτα από έναν χρόνο απόλυτης ψυχρότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον προκάτοχό του κ. Αλ. Αλαβάνο . Η συνάντησή τους όμως δεν ξεκαθάρισε, αντιθέτως περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την υπόθεση των υποψηφιοτήτων, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο διάσπασης των συνιστωσών της συμμαχίας. Ο κ. Αλαβάνος επέμεινε και χθες να κατέλθει ως υποψήφιος και ο κ. Τσίπρας να υπάρξει υποψηφιότητα- άνοιγμα στον «αντιμνημονιακό» πασοκογενή χώρο. Δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Αλαβάνο η πρόταση του ΣΥΝ για υποψηφιότητα του στον Δήμο Αθηναίων. Μόνο όταν στο τραπέζι των συζητήσεων στο ΣΥΡΙΖΑ «έπεσε» το όνομα της κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη για την Περιφέρεια Αττικής ο κ. Αλαβάνος έκανε πίσω. Μόνο που κάθε άλλο παρά πιθανό είναι να αποδεχθεί η ίδια η κυρία Βαλαβάνη να τεθεί επικεφαλής, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι κινείται κοντά στον κ. Αλαβάνο στηρίζοντας την υποψηφιότητά του.

Χθες, με πρωτοβουλία του, ο κ. Τσίπρας σε μια «ύστατη προσπάθεια υπέρβασης των αδιεξόδων που έχουν διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ», όπως ο ίδιος σημείωσε, έκλεισε ραντεβού με τον πρώην πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Εφτασε στο γραφείο του κ. Αλαβάνου κομίζοντας μια νέα πρόταση: Αλ. Μητρόπουλος υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και Αλ. Αλαβάνος υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Η πρόταση απερρίφθη από τον κ. Αλαβάνο, ο οποίος πάντως επέλεξε να παραστεί και να μιλήσει υπεραμυνόμενος της υποψηφιότητάς του χθες το απόγευμα στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Βαλτετσίου. Στελέχη από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής και στηρίζουν, μαζί με τον κ. Μ. Γλέζο, την υποψηφιότητά του εξέφρασαν το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν ο Αλέκος να χωρίζει ως περιφερειάρχης και να συνενώνει ως δήμαρχος;» σχολιάζοντας την πρόταση του ΣΥΝ. Η εκτίμηση πάντως της Κουμουνδούρου από τη συνεδρίαση αυτή ήταν ότι «φάνηκε πως δεν αγγίζει τον Αλαβάνο η πρόταση, υποβαθμίζει την παράμετρο “ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ” και μιλούσε εκ μέρους του Μετώπου, δείχνοντας ότι δεν συλλειτουργεί με τον ΣΥΡΙΖΑ». Η πρόταση του ΣΥΝ χαρακτηρίστηκε από στελέχη άλλων συνιστωσών ως βήμα για τη δημιουργία κλίματος συνεννόησης εντός ΣΥΡΙΖΑ και δείγμα της διάθεσης της Κουμουνδούρου για κοινώς αποδεκτή λύση. Το αδιέξοδο κατά τη συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε με μια αντιπρόταση από την ανένταχτη κυρία Μαρία Φραγκιαδάκη. Πρότεινε ως εναλλακτική λύση να είναι υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής η συγγραφέας και οικονομολόγος κυρία Νάντια Βαλαβάνη , στενή συνεργάτις του κ. Αλαβάνου και στέλεχος του Μετώπου. Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι δέχεται αυτή την πρόταση. «Αν κατέβει η Νάντια Βαλαβάνη, αποσύρω την υποψηφιότητά μου και τη στηρίζω» είπε και στη συνέχεια αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Αργά χθες το απόγευμα ο κ. Τσίπρας έκανε δημόσια δήλωση για την πρότασή του προς τον κ. Αλαβάνο. «Του ζήτησα σε αυτές τις εκλογές να συμβάλει στον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ και να τεθεί επικεφαλής της μάχης για τον δήμο της Αθήνας, τον μεγαλύτερο της χώρας. Η πρότασή μου δεν έγινε αποδεκτή. Ο Αλέκος Αλαβάνος έχει τις δικές του πολιτικές επιλογές. Τις σέβομαι απόλυτα» επεσήμανε.

Ετσι, από σήμερα πλέον η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου καλεί τα κορυφαία όργανα του ΣΥΝ, την Πολιτική Γραμματεία αλλά και αύριο, εκτός απροόπτου, την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή να εξετάσουν τα νέα δεδομένα και να αποφασίσουν για τη γραμμή και τις επιλογές εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική