Ενώπιον της Εξεταστικής

Εξεταστική για Siemens Αναίρεσε την αρχική του κατάθεση ο Παντελεήμων Καρακώστας

Σε πλήρη αναίρεση της αρχικής του κατάθεσης προχώρησε ενώπιον της Eξεταστικής της Siemens, ο μηχανικός Παντελεήμων Καρακώστας, που κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη για δωροδοκίες και διακίνηση μαύρου χρήματος.

Σε πλήρη αναίρεση της αρχικής του κατάθεσης προχώρησε ενώπιον της Eξεταστικής της Siemens, ο μηχανικός Παντελεήμων Καρακώστας, που κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη για δωροδοκίες και διακίνηση μαύρου χρήματος.

Στη συμπληρωματική του κατάθεση, ανέγνωσε και κατέθεσε υπόμνημα, με το οποίο αρνείται να καταθέσει, λόγω ακριβώς της ιδιότητας του κατηγορουμένου.

Σημειώνει ότι «η τραγική κατάσταση της ψυχικής και σωματικής του υγείας, όταν εξεταζόταν, σε συνδυασμό με τον αιφνιδιασμό του, οδήγησε στην κατάθεση στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα».

Για τα 400.000 μάρκα που προέρχονταν από τον τροφοδότη λογαριασμό του διαχειριστή των μαύρων ταμείων της Siemens Ηλία Γεωργίου, είχε ισχυριστεί ότι τα έδωσε σε ένα «χοντρό Γερμανό».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής του κατάθεσης είπε ότι τα χρήματα ήταν αμοιβή του για δουλειές που έκανε για λογαριασμό του Γεωργίου και της Siemens, ως συντονιστής των επισήμων συμβούλων, που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΟΤΕ.

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε για το σκοπό αυτό και με τον αρμόδιο υπουργό Τάσο Μαντέλη.

«Δεν κατέβαλα χρήματα σε κανέναν πολιτικό, ούτε στέλεχος οποιουδήποτε δημοσίου οργανισμού» σημειώνει στο υπόμνημα, ενώ δικαιολογεί το ψέμα προς την Επιτροπή, λέγοντας ότι το είπε γιατί δεν είχε δηλώσει τα χρήματα αυτά που έφερε στην Εφορία και κινδύνευε να χαρακτηριστεί φοροφυγάς.

Καταλήγοντας είπε ότι ποτέ δεν θεώρησε ότι έκανε κάτι κακό ή παράνομο, για αυτό και δεν προσπάθησε να κρύψει ή να εξαφανίσει οποιοδήποτε έγγραφο, παρά το γεγονός ότι είχε το χρόνο και τη δυνατότητα.

Παρά το γεγονός ότι δεν απαντούσε σε ερωτήματα, παραδέχθηκε ότι είναι δικός του ο συγκεκριμένος γραφικός χαρακτήρας στις επιστολές -που του επιδείχθηκαν- προς τον Σ. Κόκκαλη, αλλά αρνήθηκε να πει για ποιο λόγο πληρώθηκε για τις υπηρεσίες του αυτές.

Κατά τους βουλευτές, πάντως, προκύπτει αφενός ζήτημα με την διεθνή ελεγκτική εταιρεία PRICE WATERHOUSE & COOPERS, αφού από τις επιστολές ομολογείται ότι πληρώθηκαν στελέχη της για τους κοστολογικούς ελέγχους των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ, προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αυστηρές ρήτρες, κάτι που, άλλωστε, έχουν παραδεχθεί και μάρτυρες της μητρικής Siemens.

Εκτός αυτού, βουλευτές (Δ. Παπαδημούλης, Κ. Τζαβάρας) θεωρούν ότι με την εμπλοκή του Σ.Κόκκαλη από τις επιστολές θα πρέπει τα πρακτικά να αποσταλούν στον εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας και για την προγραμματική 8004, που αφορά συμβάσεις ΟΤΕ-Ιντρακόμ.

Κρίνουν ότι από το περιεχόμενο των επιστολών προκύπτει ότι ο ίδιος ο συγγραφέας τους παραδέχεται διάπραξη και άλλων αδικημάτων, όπως παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και συναυτουργία σε απιστία.

Από το κατασχεθέν υλικό προκύπτει, επίσης, από σχέδιο επιστολής προς τον Κόκκαλη, που έχει συντάξει ο δικηγόρος του Καρακώστα, Γεώργιος Φιλιππούσης – όπου τον συμβουλεύει να πει ονόματα την ίδια ώρα που σημειώνει ότι δεν έχουν δοθεί χρήματα της Ιντρακόμ σε πολιτικούς- ότι ο ίδιος δικηγόρος θα πρέπει να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και ως εκ τούτου θα ζητηθεί να καταθέσει στην Εξεταστική.

* Την Τετάρτη θα εξεταστούν οι Γ. Πλάκας, τέως υπεύθυνος ασφαλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και Ανδρέας Ζαχόπουλος, νομικός σύμβουλος του ΟΣΕ.

Την Πέμπτη θα εξεταστεί ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk