ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ

Χρεοκοπία

Σήμερα η μεγάλη μέρα για δύο από τους τέσσερις έλληνες σκηνοθέτες που συμμετέχουν σ΄ ένα από τα τρία σπουδαιότερα φεστιβάλ, αυτό της Βενετίας. Βuona fortuna λοιπόν. Στην Αθηνά Τσαγκάρη, στον Σύλλα Τζουμέρκα, στον Φίλιππο Τσίτο και στον Γιώργο Ζώη. Πάμε τώρα στην εγχώρια ουσία. Γιατί αυτή η κακοδαιμονία στην κινηματογραφική δημιουργία μοιάζει με μικρογραφία κάθε μικρής και μεγάλης ιστορίας. Πολιτικής, συνδικαλιστικής, κοινωνικής. Εχουμε και λέμε. Η κρατική βοήθεια σ΄ αυτές τις τέσσερις ταινίες που η βενετσιάνικη επέλασή τους μοιάζει με τσάμπα διαφημιστική καμπάνια διεθνούς ακτινοβολίας, κόστισε μόλις εφτακόσια ψωροχιλιάρικα.

Σήμερα η μεγάλη μέρα για δύο από τους τέσσερις έλληνες σκηνοθέτες που συμμετέχουν σ΄ ένα από τα τρία σπουδαιότερα φεστιβάλ, αυτό της Βενετίας. Βuona fortuna λοιπόν. Στην Αθηνά Τσαγκάρη, στον Σύλλα Τζουμέρκα, στον Φίλιππο Τσίτο και στον Γιώργο Ζώη. Πάμε τώρα στην εγχώρια ουσία. Γιατί αυτή η κακοδαιμονία στην κινηματογραφική δημιουργία μοιάζει με μικρογραφία κάθε μικρής και μεγάλης ιστορίας.

Πολιτικής, συνδικαλιστικής, κοινωνικής. Εχουμε και λέμε. Η κρατική βοήθεια σ΄ αυτές τις τέσσερις ταινίες που η βενετσιάνικη επέλασή τους μοιάζει με τσάμπα διαφημιστική καμπάνια διεθνούς ακτινοβολίας, κόστισε μόλις εφτακόσια ψωροχιλιάρικα. Περίπου όσο η ετήσια ποσότητα από γόπες και πούρα ενός μεγαλοφοροφυγά της Μυκόνου, του Κολωνακίου και των βορείων προαστίων. Δεύτερο ακόμη χειρότερο. Επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου συμβαίνει σ΄ αυτό τον χώρο, όπως σε ολόκληρο τον τόπο, το εξής παρανοϊκό. Οι άνθρωποι που παράγουν, δημιουργούν και διαφημίζουν τη χώρα στο εξωτερικό, εντελώς έξω από κάθε καρέκλα αποφάσεων και άλλων κρίσιμων επιτροπών. Διότι ασφαλώς στο Ελλάντα το αφρικανικό και διαπλεκόμενο εντελώς, οι θέσεις είναι κατειλημμένες απ΄ αυτούς που δεν παράγουν, δεν δημιουργούν, δεν συμμετέχουν στη διαδικασία την καλλιτεχνική. Και τώρα, μάλιστα, χειρότερα από πριν. Τα κατάφεραν οι εκσυγχρονιστές να αναγορευτούν, σ΄ αυτό το άθλημα, πρωταθλητές. Το τρίτο, μικρογραφία κι αυτό της ευρύτερης κοινωνικής και πολιτιστικής μας ντροπής. Η συντριπτική πλειοψηφία των media, κυρίως της ιδιωτικής, τηλεοπτικής πρωτοβουλίας, δεν αφιέρωσαν κουβέντα, μισό πλάνο, σ΄ αυτή την εθνική επιτυχία. Κόβω τον σβέρκο μου. Δεν το πήραν χαμπάρι. Πράγμα που σε οποιοδήποτε κανάλι οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας θα εθεωρείτο βασική αιτία για την εκδίωξη διευθυντών, δημοσιογράφων και λοιπών. Η καθυστέρηση τόσο βαθιά. Η αποτελμάτωση τόσο μαζικά. Η κοινωνική χρεοκοπία τόσο χαμηλά. Δυστυχώς καμία ελπίδα σ΄ ένα τόπο που σιτίζεται με αφοδευτήρια τάχα μου ψυχαγωγικά!

ddanikas@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk