Στην Ε.Ε. οι προυπολογισμοί των εθνικών κοινοβουλίων

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) συμφώνησαν, την Τρίτη, να εξετάζονται τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο την άνοιξη κάθε χρονιάς, αρχής γενομένης από το 2011, πριν υιοθετηθούν από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Στην Ε.Ε. οι προυπολογισμοί των εθνικών κοινοβουλίων | tovima.gr

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) συμφώνησαν, σήμερα, Τρίτη, να εξετάζονται τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο την άνοιξη κάθε χρονιάς, αρχής γενομένης από το 2011, πριν υιοθετηθούν από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Η πρωτοβουλία αυτή, που ονομάσθηκε «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», θα επιτρέψει οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών της ΕΕ «να επιτηρούνται για μια περίοδο έξι μηνών κάθε χρόνο, από το 2011, ώστε να εντοπίζεται οποιαδήποτε ασυμβατότητα και οποιαδήποτε ανισορροπία εν τη γενέσει της», υπογράμμισαν οι υπουργοί Οικονομικών, σε ανακοίνωσή τους.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε υιοθετηθεί κατ’ αρχήν την άνοιξη, ενώ δεν έχει ακόμη επικυρωθεί επισήμως.

«Ο νέος κύκλος επιτήρησης θα αρχίζει κάθε χρόνο το Μάρτιο, όταν, στη βάση μιας έκθεσης της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εντοπίζει τις κύριες οικονομικές προκλήσεις και θα δίνει στρατηγικές συμβουλές για τις προς εφαρμογήν πολιτικές», διευκρινίζεται.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει στη συνέχεια να παρουσιάσουν τον Απρίλιο τους μείζονες μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς προσανατολισμούς τους.

Τέλος, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη θα καταθέτουν μια γνωμοδότηση, πριν οι κυβερνήσεις οριστικοποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Η ιδέα είναι να επιτραπεί ένας καλύτερος δημοσιονομικός συντονισμός ώστε να εξασφαλιστεί ότι κανένα κράτος δεν θα παρεκκλίνει, σε επικίνδυνο βαθμό, θέτοντας σε κίνδυνο τους εταίρους του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει αυτή τη μεταρρύθμιση το Μάιο και στη συνέχεια εξετάστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών στο πλαίσιο μιας ομάδας εργασίας, η οποία είχε αναλάβει να εργαστεί για την ενίσχυση της δημοσιονομικής επιτήρησης στην ΕΕ.

Πολλές χώρες, ιδιαίτερα η Βρετανία, είχαν φανεί αρχικά απρόθυμες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk