Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Με το «δεξί» μπήκε η νέα εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να συντηρούν τον Γενικό Δείκτη κοντά στο επίπεδο των 1.700 μονάδων. Αν και ο τζίρος δεν εντυπωσίασε για ακόμη μία φορά, θετικό είναι το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις σε επιλεγμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα είχαν χάσει έδαφος έναντι των τραπεζικών. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε στις 1.673,4 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσια άνοδο της τάξεως του 1%.

Με το «δεξί» μπήκε η νέα εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να συντηρούν τον Γενικό Δείκτη κοντά στο επίπεδο των 1.700 μονάδων. Αν και ο τζίρος δεν εντυπωσίασε για ακόμη μία φορά, θετικό είναι το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις σε επιλεγμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα είχαν χάσει έδαφος έναντι των τραπεζικών.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε στις 1.673,4 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσια άνοδο της τάξεως του 1%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 89 εκατ. ευρώ. Εκτός από τα ανεπιβεβαίωτα σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά για τραπεζικούς «γάμους», ώθηση στις ελληνικές μετοχές δίδεται και από το διεθνές επενδυτικό κλίμα, το οποίο έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Οπως τονίζουν αναλυτές, τα απρόσμενα καλύτερα των εκτιμήσεων νέα για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ έδωσαν νέα ώθηση στα επικίνδυνα στοιχεία ενεργητικού και προκάλεσαν υποχώρηση της αποστροφής προς τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, κατέδειξαν λιγότερες απώλειες θέσεων εργασίας εκτός αγροτικού τομέα τον Αύγουστο (54.000

έναντι πρόβλεψης για 105.000), αλλά και θεαματική και απροσδόκητη αναθεώρηση προς τα κάτω των απωλειών κατά τον προηγούμενο μήνα (54.000 έναντι 1ης μέτρησης για 131.000).

Ως αποτέλεσμα, το μακροοικονομικό ρίσκο που σχετίζεται με τις ανησυχίες που αφορούν το ενδεχόμενο σημαντικής και εντεινόμενης επιβράδυνσης της οικονομικής ανάκαμψης σε παγκόσμια κλίμακα εξασθένησε περισσότερο. Πλέον, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις βάσει των τελευταίων ανακοινωθέντων θετικών στατιστικών βλέπουν μεν αποδυνάμωση των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά αποκλείουν το ρίσκο επιστροφής σε συνθήκες ύφεσης (σενάριο διπλού πάτου).

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, από τους επί μέρους βασικούς δείκτες ο FΤSΕ-20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,93%, ο FΤSΕ-40 της μεσαίας ενισχύθηκε κατά 0,13% και ο Small Cap της μικρής είχε άνοδο 0,35%. Από τις 209 μετοχές που έκαναν πράξη, οι 77 ενισχύθηκαν έναντι 89 που υποχώρησαν και 43 που παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε κλαδικό επίπεδο, στην κορυφή των αποδόσεων βρέθηκαν τα ταξίδια- αναψυχή λόγω ΟΠΑΠ και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ελέω ΔΕΗ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,69%, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι τηρούν στάση αναμονής μετά την άνοδο της περασμένης εβδομάδας, ποντάροντας σε ανατροπές των τρεχουσών δομών του συστήματος. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν τα χημικά, οι χρηματοοικονομικές εταιρείες και το εμπόριο.

Μετοχές
* ΔΕΗ: Με άνοδο 3,85% έκλεισε η ενεργειακή μετοχή, στα 12,40 ευρώ, επίπεδο που απετέλεσε και το υψηλό ημέρας. Ο τίτλος κινήθηκε από την αρχή της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος. Οι συναλλαγές ήταν πάντως μειωμένες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι μετοχές που άλλαξαν χέρια δεν ξεπέρασαν τις 287.000.

* Εθνική Τράπεζα: Θετική ήταν η χθεσινή ημέρα για την τραπεζική μετοχή, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,73% και έκλεισε στα 11,20 ευρώ. Η ημερήσια διακύμανση έφθασε το 2,75%, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2,05 εκατομμύρια τεμάχια. Ο τίτλος πάντως έχει απομακρυνθεί αρκετά πλέον από το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk