«Η μείωση των τιμών φαρμάκων οδηγεί σε ακριβότερα εισαγόμενα», λένε οι φαρμακοβιομήχανοι

Την εκτίμησή της ότι η σημαντική μείωση των τιμών πολλών παλαιών και αξιόπιστων φαρμάκων θα οδηγήσει στην υποκατάστασή τους από «νεότερα εισαγόμενα και κατά κανόνα ακριβότερα φάρμακα, οδηγώντας μεσοπρόθεσμα στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης» εξέφρασε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). «Άδικη» χαρακτηρίζει η ΠΕΦ την αντιμετώπιση των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, αναφέροντας ότι τα ελληνικά φάρμακα αντιστοιχούν στο 17% της φαρμακευτικής δαπάνης.

Την εκτίμησή της ότι η σημαντική μείωση των τιμών πολλών παλαιών και αξιόπιστων φαρμάκων θα οδηγήσει στην υποκατάστασή τους από «νεότερα εισαγόμενα και κατά κανόνα ακριβότερα φάρμακα, οδηγώντας μεσοπρόθεσμα στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης» εξέφρασε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) εν όψει του νέου δελτίου τιμών.

Οι φαρμακοβιομήχανοι υποστηρίζουν επίσης ότι η εξέλιξη «διαμορφώνει συνθήκες ασφυξίας για τις εγχώριες παραγωγικές μονάδες, επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητά τους και αποτελεί ευθεία απειλή για τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Το σύστημα τιμολόγησης βασίζεται στη σύγκριση των τιμών των φαρμάκων που κυκλοφορούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορίζει ως τιμή του φαρμάκου στη χώρα μας, τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών, αλλά «η σύγκριση τιμών που ισχύουν σε χώρες όπου εφαρμόζονται εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους συστήματα συνταγογράφησης και ασφαλιστικής αποζημίωσης συνεπάγεται σημαντικές στρεβλώσεις» αναφέρει η ΠΕΦ, λέγοντας στο εξωτερικό υπάρχουν κίνητρα για την προτίμηση των φθηνότερων φαρμάκων.

Η αντιμετώπιση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο όνομα της ανάγκης συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης είναι απόλυτα άδικη, σημειώνει η ΠΕΦ, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα αφορούν μόλις στο 17% της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο νέο Δελτίο, συνεχίζει η ΠΕΦ, οι τιμές πολλών φαρμάκων ελληνικής παραγωγής μειώνονται «δραματικά και δυσανάλογα» σε σχέση με τις τιμές ακριβότερων εισαγόμενων φαρμάκων που βρίσκονται στις ίδιες θεραπευτικές κατηγορίες.

Η ΠΕΦ ζητά διορθωτικές ενέργειες που θα επιτρέψουν στα φθηνότερα φάρμακα να παραμείνουν στο σύστημα και να μην αποσυρθούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk