Εργα υποδομής ύψους 50 δισ. δολαρίων για νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Ο απόηχος των ενθαρρυντικών νέων για την απασχόληση στις ΗΠΑ πυροδότησε το ράλι των ασιατικών αγορών χθες και στήριξε τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και το ευρώ. Οι αγορές της Ασίας συμμετείχαν καθυστερημένα στο πάρτι που προκάλεσαν τα στοιχεία την περασμένη Παρασκευή. Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με κέρδη 2,05% και με 1,83% το Χονγκ Κονγκ, αλλά τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με πολύ μικρότερα κέρδη. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με άνοδο 0,20%, 0,33% και 0,34% αντίστοιχα.

Ο απόηχος των ενθαρρυντικών νέων για την απασχόληση στις ΗΠΑ πυροδότησε το ράλι των ασιατικών αγορών χθες και στήριξε τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και το ευρώ. Οι αγορές της Ασίας συμμετείχαν καθυστερημένα στο πάρτι που προκάλεσαν τα στοιχεία την περασμένη Παρασκευή. Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με κέρδη 2,05% και με 1,83% το Χονγκ Κονγκ, αλλά τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με πολύ μικρότερα κέρδη. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με άνοδο 0,20%, 0,33% και 0,34% αντίστοιχα. Ο όγκος των συναλλαγών όμως ήταν περιορισμένος διότι οι αμερικανικές αγορές ήταν κλειστές λόγω της αργίας για τον εορτασμό της Ημέρας Εργασίας.

Οπως είναι γνωστό, τα στοιχεία για την απασχόληση έδειξαν ότι τον Αύγουστο χάθηκαν 54.000 θέσεις εργασίας από όλους τους τομείς της αμερικανικής οικονομίας εκτός του αγροτικού και όχι 131.000, όπως αναμενόταν από τις αγορές. Υπήρξε επίσης απρόσμενη αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 67.000 στον ιδιωτικό τομέα, παρ΄ όλα αυτά το ποσοστό της ανεργίας ανέβηκε στο 9,6% τον Αύγουστο από 9,5% τον Ιούλιο. Τα στοιχεία αυτά καλωσορίστηκαν από τους επενδυτές επειδή αύξησαν τις ελπίδες ότι μπορεί να αποφευχθεί η διπλή ύφεση στις ΗΠΑ. Επισημαίνεται ωστόσο ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε στα 14,86 εκατ. τον Αύγουστο από 14,69 εκατ. που ήταν τον Ιούλιο.

Ο τρομακτικός αυτός αριθμός και η επικίνδυνη εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας εξανάγκασαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να δρομολογήσει μια σειρά νέα μέτρα για την αντιμετώπισή τους τα οποία ενδεχομένως να τον γλιτώσουν από μια μεγάλη ήττα στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου για το Κογκρέσο. Χθες από το Μιλγουόκι, όπου συμμετείχε σε φεστιβάλ για τον εορτασμό της Ημέρας Εργασίας, ο κ. Ομπάμα εξήγγειλε νέο πρόγραμμα έργων υποδομής ύψους 50 δισ. δολαρίων, το οποίο αποτελεί μέρος της δραματικής προσπάθειάς του να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Επίσης στην αυριανή ομιλία του από το Κλίβελαντ αναμένεται να προτείνει φορολογικές απαλλαγές για επιχειρηματίες ύψους ως και 100 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τις χθεσινές προτάσεις του αμερικανού προέδρου, τα αναπτυξιακά μέτρα θα εστιαστούν σε ένα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα πρόγραμμα υποδομών με έμφαση στις μεταφορές- δρόμοι, σιδηροδρομικές και αεροπορικές γραμμέςτα επόμενα έξι χρόνια. Το πρόγραμμα αυτό αρχικά θα χρηματοδοτηθεί με χρήματα των φορολογουμένων ύψους 50 δισ. δολαρίων ώστε να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν, ενδεχομένως και στις αρχές του επόμενου έτους, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα. Τόνισε επίσης ο κ. Ομπάμα ότι θα συζητήσει με το Κογκρέσο, αφού πρώτα εγκριθεί το πρόγραμμα, τους τρόπους αποπληρωμής ώστε να μη διευρυνθεί το ήδη τεράστιο έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Μια πιθανότητα είναι να κοπούν οι επιδοτήσεις στα προγράμματα εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και αερίου. Μια άλλη πρόταση είναι η δημιουργία μιας «τράπεζας υποδομών» με κύριο στόχο τη χρηματοδότηση εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων μεταφορών.

Να θυμίσουμε ότι το πακέτο των 787 δισ. δολαρίων για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας το οποίο πέρασε από το Κογκρέσο στις αρχές της προεδρικής θητείας του κ. Ομπάμα συμπεριελάμβανε σημαντικά κεφάλαια για έργα υποδομής σε δρόμους και άλλες μεταφορές. Ο Λευκός Οίκος επιμένει όμως ότι είναι διαφορετικό το νέο πρόγραμμα επειδή είναι μακροπρόθεσμου χαρακτήρα αλλά δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» προειδοποίησε για ασθενείς οικονομικούς ρυθμούς στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Πιστεύει επίσης ο κ. Μπλανσάρ ότι η εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας θα πλήξει τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ασίας, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα, διότι πιθανότατα θα υπάρξει «αποδέσμευση» των δυτικών οικονομιών από τις αναδυόμενες μεσοπρόθεσμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία