Αναζωπυρώνεται η παραφιλολογία της πτώχευσης

Η νέα εκτίναξη των ελληνικών spreads στα ύψη το τελευταίο χρονικό διάστημα αναζωπύρωσε τη διεθνή παραφιλολογία περί ενδεχόμενης οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας. «Υπαρκτό» κίνδυνο πτώχευσης θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε τρία χρόνια, όταν θα εκπνεύσει το πρόγραμμα στήριξης, εκτίμησε χθες ο διαχειριστής κεφαλαίων της Ρacific Ιnvestment Μanagement Co. Αντριου Μπόζομγουορθ. Πέρα από υπαρκτούς ή όχι κινδύνους πτώχευσης της Ελλάδας και πέρα από υπαρκτές ή όχι σκοπιμότητες …

Αναζωπυρώνεται η παραφιλολογία της πτώχευσης | tovima.gr

Η νέα εκτίναξη των ελληνικών spreads στα ύψη το τελευταίο χρονικό διάστημα αναζωπύρωσε τη διεθνή παραφιλολογία περί ενδεχόμενης οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας. «Υπαρκτό» κίνδυνο πτώχευσης θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε τρία χρόνια, όταν θα εκπνεύσει το πρόγραμμα στήριξης, εκτίμησε χθες ο διαχειριστής κεφαλαίων της Ρacific Ιnvestment Μanagement Co. Αντριου Μπόζομγουορθ. Πέρα από υπαρκτούς ή όχι κινδύνους πτώχευσης της Ελλάδας και πέρα από υπαρκτές ή όχι σκοπιμότητες αναζωπύρωσης της σχετικής παραφιλολογίας, το γεγονός είναι ότι η περιοδική επαναφορά του θέματος στην επικαιρότητα αναγκάζει αφ΄ εαυτής τους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ να ανακυκλώνουν τη συζήτηση.

Αναγκάζει, δηλαδή, τους δανειστές της χώρας και δη τους Ευρωπαίους που έχουν συμφέρον να εξαλειφθούν οι φήμες περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας κράτους-μέλους του ευρώ- προοπτική που ισοδυναμεί βεβαίως με πλήρη χρεοκοπία της ΟΝΕ- να συντηρούν το θέμα στην επικαιρότητα. Παράδειγμα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν -Κλοντ Τρισέ, ο οποίος μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε επιχειρηματική σύνοδο στην Ιταλία δήλωσε ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμήθα ήταν η χειρότερη δυνατή επιλογή». Ισως η πρέπουσα δήλωση του κατ΄ εξοχήν θεματοφύλακα του ευρώ θα έπρεπε να είναι: «Η γη ίσως κάποτε παγώσει, εγώ όμως δεν μπορώ να προβλέψω πότε».

Επικοινωνιακά η ΕΚΤ μπορεί να έχει προβλήματα, αλλά ουσιαστικά βοηθά αποτελεσματικά τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά, ιρλανδικά, πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ), το δεύτερο τρίμηνο αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών κατά 109 δισ. δολάρια και πλέον στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν ομόλογα 2,6 τρισ. δολαρίων. Η ΤΔΔ ανακοίνωσε επίσης ότι το εξωτερικό χρέος του ελληνικού Δημοσίου ήταν στις 31 Μαρτίου 2010 92,5 δισ. δολάρια, ενώ του ιρλανδικού είναι 29,7 δισ. δολάρια, του πορτογαλικού 62,9 δισ. δολάρια και του ισπανικού 127,6 δισ. δολάρια. Το σύνολο του ελληνικού χρέους ωστόσο (δημοσίου και ιδιωτικού) στις ξένες τράπεζες ήταν μόνο 297,2 δισ. δολάρια (230 δισ. ευρώ), ενώ της Πορτογαλίας ήταν 322,4 δισ. δολάρια, της Ιρλανδίας 843,8 δισ. δολάρια και της Ισπανίας 1,1 τρισ. δολάρια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία