Διεθνές «παρών» από τη νέα γενιά καλλιτεχνών

Επί έναν μήνα μελετά την παραδοσιακή κινεζική τέχνη και οργώνει τη Σανγκάη για να ανακαλύψει παλιές γκραβούρες που θα χρησιμοποιήσει σε μελλοντικά έργα του, καθώς επίσης και παλιά χειρόγραφα από χειροποίητο χαρτί, έχοντας ήδη συλλέξει αρκετά. Η εικαστική δράση του 32χρονου Αντώνη Ντόνεφ έχει να κάνει με λεπτομερή σχέδια που ξεδιπλώνονται πάνω σε αποκόμματα εφημερίδων, σελίδες από βιβλία, λεξικά ή εγκυκλοπαίδειες παρουσιάζοντας μια αυστηρά προσωπική θεώρηση της γνώσης. Και ήταν …

Επί έναν μήνα μελετά την παραδοσιακή κινεζική τέχνη και οργώνει τη Σανγκάη για να ανακαλύψει παλιές γκραβούρες που θα χρησιμοποιήσει σε μελλοντικά έργα του, καθώς επίσης και παλιά χειρόγραφα από χειροποίητο χαρτί, έχοντας ήδη συλλέξει αρκετά. Η εικαστική δράση του 32χρονου Αντώνη Ντόνεφ έχει να κάνει με λεπτομερή σχέδια που ξεδιπλώνονται πάνω σε αποκόμματα εφημερίδων, σελίδες από βιβλία, λεξικά ή εγκυκλοπαίδειες παρουσιάζοντας μια αυστηρά προσωπική θεώρηση της γνώσης. Και ήταν τα συγκεκριμένα σχέδια-παλίμψηστα που έδωσαν στον νεαρό καλλιτέχνη το «διαβατήριο» για να ταξιδέψει στην Κίνα όχι μόνο για να γνωρίσει τον πολιτισμό της αλλά και για να συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση τέχνης ShContemporary. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της γκαλερί Κalfayan στην Αrt Fiera Βologna 2010 ο καλλιτέχνης βραβεύτηκε με το Τhe Αrt Ηouse Sanghai Αward, το οποίο συνοδεύτηκε από ένα residence διαρκείας ενός μηνός στη Σανγκάη. Επιστέγασμα της επίσκεψης, η ατομική έκθεση του Ντόνεφ από τις 9 ως τις 12 Σεπτεμβρίου στο ShContemporary.

Ψάχνοντας λοιπόν για μικρούς θησαυρούς και στήνοντας ένα έργο μνημειακών διαστάσεων (180Χ550 μ.) αποκλειστικά για το ShContemporary εντοπίσαμε τον Αντώνη Ντόνεφ στη Σανγκάη ενθουσιασμένο από τις νέες εμπειρίες του. «Η Σανγκάη είναι μια μεγάλη και εξαιρετικά πολυδιάστατη πόλη που συνδυάζει στοιχεία της κινεζικής και της δυτικής κουλτούρας» μας είπε. «Οι αντιθέσεις που δημιουργούνται είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Ταυτόχρονα είναι και ένα μέρος όπου δραστηριοποιούνται σημαντικοί άνθρωποι από όλον τον κόσμο και ευτυχώς είχα την τύχη και την ευκαιρία να γνωρίσω κάποιους από αυτούς, όπως επιμελητές εκθέσεων, καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων, γκαλερίστες και συλλέκτες». Ο ίδιος υπογραμμίζει τη σημασία της προσπάθειας της γκαλερί Κalfayan που τον εκπροσωπεί στην ανάδειξη των καλλιτεχνών στις διεθνείς foire. Αραγε, μπορεί να αλλάξει το status της πενιχρής ελληνικής εικαστικής παρουσίας σε διεθνείς εκθέσεις και συναντήσεις; «Πιστεύω ότι η εικόνα αυτή έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει» μας απαντά ο ίδιος. «Ολοένα και περισσότερα μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού δείχνουν ενδιαφέρον για τη νέα γενιά των ελλήνων καλλιτεχνών».

Ε κτός από το έργο μνημειακών αλλά και τα έργα μικρότερων διαστάσεων τα οποία ο καλλιτέχνης παρουσιάζει για το ShContemporary, ταυτόχρονα ετοιμάζει μια in situ εγκατάσταση στους τοίχους του περιπτέρου των Κalfayan Galleries. Και είναι ο δαιδαλώδης χαρακτήρας της εικονογραφίας και ο καλλιγραφικός τρόπος σχεδίου που προσδίδουν στα έργα του δυναμισμό και πολυεπίπεδη δυνατότητα ερμηνείας. Πώς ανακαλύπτει κανείς μέσα από αυτά στοιχεία προσωπικών αναμνήσεων και συναισθημάτων, ατομικής και συλλογικής γνώσης; Τα στοιχεία αυτά προβάλλουν, συνειδητά ή ασυνείδητα, μέσα από τα πολύπλοκα ζωγραφικά μοτίβα επάνω στην επιφάνεια των τυπωμένων σελίδων. Και όσο για την ερμηνεία τους, αυτή έγκειται κάθε φορά στην προσωπική ανάγνωση του θεατή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk