Φοινικόδασος ΠρέβεληΚηρύχθηκε αναδασωτέο με απαγόρευση κάθε μορφής παραθερισμού

Από το Σάββατο, προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου και της Περιφέρειας Κρήτης οριοθετεί την περιοχή του φοινικοδάσους Πρέβελη, ενώ υπάρχει και η σχετική ενημέρωση πολιτών και φορέων της περιοχής για τις απαγορεύσεις και τα μέτρα που λήφθηκαν

Αναδασωτέα κηρύσσεται η περιοχή στο φοινικόδασος του Πρέβελη, με παράλληλη απαγόρευση της βόσκησης για τα επόμενα 10 χρόνια, καθώς επίσης και κάθε μορφής κατασκήνωσης για παραθερισμό αλλά και οποιαδήποτε δράση μπορεί να βλάψει το ήδη «τραυματισμένο» περιβάλλον, μετά την πρόσφατη καταστρεπτική πυρκαγιά.
Αυτό αποφάσισε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος, ως τα πρώτα άμεσα μέτρα, με σκοπό τη διατήρηση του δασικού οικοσυστήματος και την προστασία του έως την τελική αποκατάστασή του.
Από το Σάββατο, προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου και της Περιφέρειας Κρήτης οριοθετεί την περιοχή του φοινικοδάσους Πρέβελη, ενώ υπάρχει και η σχετική ενημέρωση πολιτών και φορέων της περιοχής για τις απαγορεύσεις και τα μέτρα που λήφθηκαν.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καρούντζος υπέγραψε την απόφαση που έχει ως εξής: «Κήρυξη εκτάσεως ως αναδασωτέα με σκοπό την διατήρηση του Δασικού οικοσυστήματος, ώστε να αποκλειστεί η διάθεση αυτού για άλλο προορισμό, εμβαδού 176 στρεμ. Κατηγορίας άρθρου 3 παρ.1 και 2 του Ν. 998/1979 που βρίσκεται στη θέση Λίμνη Πρέβελη Δ.Δ. Ασωμάτου Δήμου Φοίνικα και έχει όρια: Ανατολικά: Δασική έκταση, Δυτικά: Δασική έκταση, Βόρεια: Δάσος, Νότια:Θάλασσα, τα οποία καλύπτονταν από το είδος Phoenix Theophrasti (Φοίνικας Θεόφραστου) με υπόφορο σχίνο και ασπάλαθο. Απαγόρευση της βοσκής των μεν αιγών επί δεκαετία ( 10 έτη), των δε προβάτων και μεγάλων ζώων επί πενταετία, την κοπή -χωρίς την έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας – δένδρων, θάμνων, κλάδων, φρυγάνων κλπ., την χρωματοληψία και την απόθεση μπάζων-σκουπιδιών, την κατασκήνωση για παραθερισμό και οποιαδήποτε άλλη δράση η οποία μπορεί να βλάψει άμεσα ή έμμεσα το εν λόγω οικοσύστημα (ποδήλατα κλπ.) της έκτασης που βρίσκεται στη θέση Λίμνη Πρέβελη του χωριού Ασώματου Δήμου Φοίνικα Νομού Ρεθύμνης εμβαδού 176 στρ. και η οποία οριοθετείτε ως εξής: Δυτικά από το parking της Μονής Πρέβελη ακολουθεί το μονοπάτι που καταλήγει στην παραλία περνάει στο ανατολικό πρανές του φαραγγιού, διανύει απόσταση περίπου 450μ. προς Βορά (κατά μήκος των πρανών του φαραγγιού)
περνάει στο Δυτικό πρανές του φαραγγιού και φτάνει μέχρι την διασταύρωση δασικών δρόμων περιλαμβάνοντας τμήμα κατά μήκος του ρέματος και καταλήγει μέσω μονοπατιού στο parking».

Σύμφωνα με την απόφαση, οι παραβάτες θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 268 του Ν.Δ.86/69, τα δε ποίμνια που βόσκουν παρανόμως θα συλλαμβάνονται σύμφωνα με τα άρθρα 277 και 278 Ν.Δ. 86/69. Η εφαρμογή ανατίθεται στα Δασικά, Αστυνομικά όργανα και τα όργανα της Αγροφυλακής οι οποίοι και δικαιούνται να ζητήσουν τη συνδρομή κι άλλων δημόσιων υπαλλήλων ή ιδιωτών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk