Σιωπηλή αντιπαράθεση Ευρώπης-ΗΠΑ για την ηγεσία του ΔΝΤ

Η αναθεώρηση των ποσοστώσεων και του συστήματος διακυβέρνησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα απασχολήσει μεταξύ άλλων τις αυριανές εργασίες του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Σιωπηλή αντιπαράθεση Ευρώπης-ΗΠΑ για την ηγεσία του ΔΝΤ | tovima.gr

Η αναθεώρηση των ποσοστώσεων και του συστήματος διακυβέρνησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα απασχολήσει μεταξύ άλλων τις αυριανές εργασίες του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Εν όψει των ετήσιων συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον κατά το διήμερο 8-10 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις προς την ευρωπαϊκή πλευρά ώστε να μειωθούν οι ευρωπαϊκές θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και να καλυφθούν από κράτη που μετέχουν στην Ομάδα των 20 (G20).

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή βρίσκει αντίθετη την Ευρώπη η οποία ανησυχεί για το ενδεχόμενο ανατροπής της άτυπης συμφωνίας που θέλει τον επικεφαλής του ΔΝΤ να επιλέγεται από Ευρωπαίους και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας να επιλέγεται από τις ΗΠΑ.

Έτσι, κατά το αυριανό γεύμα του Συμβουλίου Ecofin θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις για την αναθεώρηση των ποσοστώσεων συμμετοχής (quotas) και της διακυβέρνησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπό το πρίσμα της διατήρησης των ευρωπαϊκών.

Στόχος της Ευρώπης είναι οι νέες ποσοστώσεις να αντικατοπτρίζουν τη σχετική οικονομική δύναμη των κρατών μελών του Ταμείου, αλλά και την ικανότητά τους να υποστηρίζουν τις εργασίες του. Όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο του G20 στο Πιτσμπουργκ, ο τρόπος υπολογισμού των ποσοστώσεων που υιοθετήθηκε το 2008 θα είναι ο μοναδικός για να αποφασιστεί αν μία χώρα υπέρ-εκπροσωπείται ή υπό-εκπροσωπείται.

Έτσι, θα μειωθεί η ανισοκατανομή για όλα τα κράτη-μέλη, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για τις φτωχότερες χώρες. Υπολογίζεται ότι, το ποσοστό μεταφοράς θα ανέρχεται στο 5% – 6% από τις υπέρ- εκπροσωπούμενες στις υπό- εκπροσωπούμενες χώρες. Κατά κύριο λόγο αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό των αναδυόμενων οικονομιών και των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία