Γίνεται χωρίς έλεγχο του πόθεν έσχες

Εκπνέει η προθεσμία για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να μεταφέρουν τα χρήματά τους από την αλλοδαπή χωρίς έλεγχο του πόθεν έσχες καταβάλλοντας το 5% επί της αξίας των καταθέσεων που μεταφέρουν. Ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων θα γίνεται χωρίς έλεγχο του πόθεν έσχες. Σε αντίθετη περίπτωση, ήτοι αν τα κεφάλαια παραμείνουν κατατεθειμένα στην αλλοδαπή, θα οφείλεται φόρος 8% επί του συνόλου της αξίας τους.

Στις 15 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία του υπουργείου Οικονομικών για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με ευνοϊκούς όρους. Μετά την παρέλευση της σχετικής ημερομηνίας οι φορολογούμενοι που δεν υπάχθηκαν στην ρύθμιση και δεν έχουν δηλώσει τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό θα καλούνται από τις εφορίες για έλεγχο.

Η ευνοϊκή ρύθμιση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων προβλέπεται από τον φορολογικό νόμο 3842/2010 και τέθηκε σε ισχύ στις 15 Απριλίου. Μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:

– Φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούν μέσα σε έξι μήνες να μεταφέρουν τα χρήματά τους που μέχρι στιγμής βρίσκονται στην αλλοδαπή σε προθεσμιακό λογαριασμό κατάθεσης στην Ελλάδα, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, καταβάλλοντας το 5% επί της αξίας των καταθέσεων που μεταφέρουν.

– Ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων θα γίνεται χωρίς έλεγχο του πόθεν έσχες. Σε αντίθετη περίπτωση, ήτοι αν τα κεφάλαια παραμείνουν κατατεθειμένα στην αλλοδαπή, θα οφείλεται φόρος 8% επί του συνόλου της αξίας τους.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη συγκεντρώσει πλήθος στοιχείων για όσους κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα και διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό. Διενεργεί δε διασταυρώσεις σε φορολογούμενους που δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία τους τόκους που απέκτησαν και απέφυγαν την φορολογία, ενώ σε δεύτερη φάση ελέγχει αν τα κεφάλαια των καταθέσεων καλύπτονται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι τα τελευταία έτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk