Κωνσταντινούπολη Η γειτονιά των δύο ηπείρων

Η Κωνσταντινούπολη χωρίζεται από τον Βόσπορο στο ευρωπαϊκό και ασιατικό κομμάτι της,ενώ ο Κεράτιος κόλπος χωρίζει την παλιά Πόλη από το Πέραν ή Μπέγιογλου όπου δεσπόζει ο γενοβέζικος πύργος του Γαλατά,και ήταν τόπος κατοικίας όλων των ξένων που ζούσαν στην Πόλη: αρχοντικά μέγαρα,το θρυλικό ξενοδοχείο Πέραν Πάλας όπου διανυκτέρευαν οι επιβάτες του Οριάν Εξπρές,και η μεγάλη οδός του Πέραν,που σήμερα λέγεται λεωφόρος Ιστικλάλ,όπου έκαναν τον περίπατό τους οι κομψές κυρίες.

Η Κωνσταντινούπολη χωρίζεται από τον Βόσπορο στο ευρωπαϊκό και ασιατικό κομμάτι της,ενώ ο Κεράτιος κόλπος χωρίζει την παλιά Πόλη από το Πέραν ή Μπέγιογλου όπου δεσπόζει ο γενοβέζικος πύργος του Γαλατά,και ήταν τόπος κατοικίας όλων των ξένων που ζούσαν στην Πόλη:

αρχοντικά μέγαρα,το θρυλικό ξενοδοχείο Πέραν Πάλας όπου διανυκτέρευαν οι επιβάτες του Οριάν Εξπρές,και η μεγάλη οδός του Πέραν,που σήμερα λέγεται λεωφόρος Ιστικλάλ,όπου έκαναν τον περίπατό τους οι κομψές κυρίες.Εμπορικό κέντρο του Μπέγιογλου είναι η πλατεία Ταξίμ,με έντονη κίνηση τα πρωινά όπου οι κάτοικοι διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους.

Κατά μήκος της γέφυρας του Γαλατά ψαρεύουν υπομονετικά οι ερασιτέχνες ψαράδες που νοικιάζοντας ένα καλάμι ελπίζουν σε μια τυχερή ψαριά,ενώ κάτω απ΄ τη γέφυρα, βάρκες στεγάζουν πλωτά «μαγειρεία»,όπου τηγανίζονται ασταμάτητα σκουμπριά και πωλούνται σε σάντουιτς με ντομάτα,κρεμμύδι και πιπεριές.Στις γωνιές,πλανόδιοι πωλητές διαλαλούν τα φρέσκα μύδια με λεμόνι.Κόσμος πολύς μετακινείται με βάρκες στον Βόσπορο,ενώ τα τουριστικά καραβάκια κάνουν τον γύρο του,με στάσεις κάθε τόσο για επισκέψεις: πότε στο εντυπωσιακό Ντολμαμπαχτσέ,πότε στο Κάστρο της Ευρώπης και πότε στα περίφημα «Γιαλιά»,τις αρχοντικές εξοχικές κατοικίες βεζίρηδων,πασάδων, αλλά και εξεχόντων κατοίκων της Πόλης.

Η Αγιά Σοφιά και τα βυζαντινά μνημεία

Αγιά Σοφιά

Πρώτη και καλύτερη η Αγιά Σοφιά- το μέγα μοναστήρι, που κτίστηκε ανάμεσα στα 532 και 537μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και υπήρξε κέντρο της ζωής των Βυζαντινών για 900 χρόνια, περίπου. Ενα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του κόσμου με εξαιρετικά περίτεχνα ψηφιδωτά, που όσα έχουν απομείνει μας συγκινούν και μας γεμίζουν δέος. Δίπλα από την Αγιά Σοφιά βρίσκεται η Βασιλική Κιστέρνα που σήμερα είναι μουσείο και φιλοξενεί και εικαστικές εκθέσεις. Πρόκειται για ένα αξιόλογο δείγμα βυζαντινής μηχανικής που δημιουργήθηκε επί Ιουστινιανού για τις ανάγκες ύδρευσης του Μεγάλου Παλατιού και η στέγη αυτής της υπόγειας δεξαμενής νερού στηρίζεται σε 336 κολόνες ύψους 8 μέτρων.

Μόνο ένα πολύ μικρό τείχος έχει απομείνει από το Μέγα Παλάτιο των βυζαντινών αυτοκρατόρων, καθώς και ελάχιστα στοιχεία από το γιγαντιαίο στάδιο του Ιπποδρόμου

Ψηφιδωτά στην Αγιά Σοφιά

όπου έγινε η Στάση του Νίκα: ο Αιγυπτιακός Οβελίσκος, η Στήλη των Οφεων, που μεταφέρθηκε εκεί από τους Δελφούς το 479 π.Χ., και η Στήλη του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου, που σήμερα βρίσκεται στη γειτονιά Τσεμπερλίτας και η οποία κατασκευάστηκε για τον εορτασμό της ανακήρυξης της νέας βυζαντινής πρωτεύουσας.

Σημαντικό βυζαντινό μνημείο αποτελεί και ο Ναός των Σέργιου και Βάκχου που εγκαινιάστηκε από τον Ιουστινιανό και τη Θεοδώρα και ονομάστηκε μικρή Αγιά Σοφιά. Στη συνοικία Φατίχ, η Μονή της Παναχράντου του 10ου αιώνα, που κτίστηκε από τον Κωνσταντίνο Λίβα, αξιωματούχο του βυζαντινού στόλου. Στη συνοικία Κιουτσουκπαζάρ, ο Ναός του Παντοκράτορα που εγκαινιάστηκε τον 12ο αιώνα από την αυτοκράτειρα Ειρήνη, σύζυγο του Ιωάννη Κομνηνού Β΄. Τα Τείχη του

Στήλη Πορφυρογέννητου

Θεοδοσίου, που κτίστηκαν από τον Θεοδόσιο Β΄ μεταξύ 412 και 422 μ.Χ., και έπεσαν τον Μάιο του 1453 από τον Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή.

Στο Φανάρι βρίσκονται και το Παλάτι του Πορφυρογέννητου, το Παλάτι των Βλαχερνών , ο Ναός της Παμμακάριστου που είχε στεγάσει το Πατριαρχείο από το 1455 ως το 1586, ο Ναός της Παναγίας του Μουχλίου και η Μονή της Χώρας, εκκλησία του 11ου αιώνα της οποίας τα περίφημα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες του Θεόδωρου Μετοχίτη, που σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση, αφηγούνται τη Γενεαλογία του Χριστού.

Το Τοπκαπί και το Αρχαιολογικό Μουσείο

Τοπ Καπί

Στο σημείο όπου ενώνεται ο Βόσπορος με τη θάλασσα του Μαρμαρά, στο Ακρωτήριο του Σαραγιού, δεσπόζει το μεγαλειώδες συγκρότημα Τοπκαπί. Λίγο μετά την Αλωση της Πόλης, ο Μωάμεθ Β΄ ανήγειρε αυτό το ασύγκριτο ανάκτορο το οποίο υπήρξε κατοικία και έδρα της κυβέρνησης για 400 χρόνια – ως το 1853 οπότε ο σουλτάνος Αβδούλ Μετζίτ Α΄ το εγκατέλειψε και εγκαταστάθηκε στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στον Βόσπορο. Ολο το συγκρότημα είναι σήμερα μουσείο το οποίο περιλαμβάνει και το Νομισματοκοπείο , τον Ναό της Αγίας Ειρήνης και το Αρχαιολογικό Μουσείο με τα 5.000 ευρήματα που οφείλει την ανέγερσή του στον αρχαιολόγο Οσμάν Χαμντί, ο οποίος ανακάλυψε τις περίφημες σαρκοφάγους της Σιδώνας . Το Τοπκαπί Σαράι άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1924, έναν χρόνο μετά την ανακήρυξη της Τουρκίας ως Λαϊκής Δημοκρατίας. Αμύθητοι θησαυροί εκτίθενται στις πολυτελείς χρυσοστόλιστες αίθουσές του, με κορυφαίο το θησαυροφυλάκιο με τα κοσμήματα ανυπολόγιστης αξίας. Ανάμεσά τους το περίφημο στιλέτο από χρυσό με διαμάντια και τεράστια σμαράγδια, που φτιάχτηκε το 1741 και προοριζόταν για δώρο στον Σάχη της Περσίας. Η ληστεία αυτού του στιλέτου ήταν το κεντρικό θέμα της ταινίας του Ζυλ Ντασσέν «Τοπκαπί» (1964), με πρωταγωνίστρια την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη. Αξίζει να επισκεφθείτε και τον λαβύρινθο του Χαρεμιού, που εξουσίαζε η Βαλιντέ σουλτάνα – μητέρα του σουλτάνου. Κάθε καλοκαίρι, στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης, παρουσιάζεται στον χώρο του παλατιού και η περίφημη όπερα του Μότσαρτ «Απαγωγή απ΄ το Σεράι», που διαδραματίζεται στο Τοπκαπί.

Image.ashx?c=15723764&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1 Κιστέρνα Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι

Φανάρι

Η «Μεγάλη Εκκλησία» της Αγιά Σοφιάς ήταν το κέντρο της ζωής του Πατριαρχείου στα βυζαντινά χρόνια. Μετά την Αλωση, το Πατριαρχείο μεταφέρθηκε στον Ναό των Αγίων Αποστόλων και από το 1455 ως το 1586 στον Ναό της Παμμακάριστου. Από το 1601 το Πατριαρχείο στεγάζεται στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, συνοικία νότια του Κεράτιου κόλπου. Το Φανάρι έγινε πνευματικό κέντρο, η «Μεγάλη του Γένους Σχολή» η οποία είχε ιδρυθεί από τον πρώτο μετά την Αλωση Πατριάρχη Γεννάδιο, αναδιοργανώθηκε και τα ελληνικά σχολεία πολλαπλασιάστηκαν.

Ο Γεμιστός Κήπος και το ανάκτορο Ντολμαμπαχτσέ

Ντολμαμπαχτσέ

Ντολμαμπαχτσέ σημαίνει Γεμιστός Κήπος, και το παλάτι Ντολμαμπαχτσέ κτίστηκε από τον Σουλτάνο Αβδούλ Μετζίτ Α΄ το 1856. Η απερίγραπτη πολυτέλεια του ανακτόρου αυτού στις όχθες του Βοσπόρου χρηματοδοτήθηκε με δάνεια από ξένες τράπεζες. Στο Ντολμαμπαχτσέ δεν ξεχωρίζουν μόνον οι κήποι με την εκλεκτική αρχιτεκτονική τους αλλά και κάθε κτίριο – τόσο από την επένδυση των τοίχων και της οροφής των δωματίων με εξαιρετικές τοιχογραφίες όσο και από τη διακόσμηση με κομψοτεχνήματα μεγάλης αξίας, με πολυτελή επίπλωση, με πανάκριβους κρυστάλλινους πολυελαίους και βαριές βελούδινες κουρτίνες ταιριασμένες με τα χρυσοποίκιλτα έπιπλα και τα πολύτιμα χαλιά. Σε πολλά σημεία είναι τοποθετημένα πανύψηλα κρυστάλλινα φωτιστικά δαπέδου. Η εσωτερική σκάλα του παλατιού είναι κατασκευασμένη από κρύσταλλο μπακαρά και μπρούντζο, έχει σχήμα διπλού πετάλου, και κουπαστή από λουστραρισμένο μαόνι. Πολύ εντυπωσιακά και τα σερβίτσια: πορσελάνες διακοσμημένες με ατόφιο χρυσάφι, μαχαιροπίρουνα χρυσά και κρυστάλλινα ποτήρια. Το κυρίως λουτρό του ανακτόρου αποτελείται από φίνο αιγυπτιακό αλάβαστρο, με περίτεχνα λαξεύματα και ασημένιες βρύσες, ενώ σε ιδιαίτερο κτίριο σε άλλη πτέρυγα του συγκροτήματος στεγαζόταν το Χαρέμι, με δωμάτια λιγότερο πολυτελή.

Το Μπλε Τζαμί και τα ισλαμικά μνημεία

Ορτάκιοι

Ανάμεσα στα σημαντικά μνημεία της συνοικίας Σουλταναχμέτ είναι και το επιβλητικό Μπλε Τζαμί, που κτίστηκε από τον Σουλτάνο Αχμέτ Α΄, απέναντι από τη Αγιά Σοφιά. Ο αρχιτέκτονας Μεχμέτ Αγάς κατηγορήθηκε ότι ανταγωνίστηκε την αρχιτεκτονική της Μέκκας τοποθετώντας στο οικοδόμημα που διακοσμήθηκε με μπλε πλακίδια Ιζνίκ, έξι μιναρέδες. Στην περιοχή αυτή θα επισκεφθείτε και τα περίφημα Λουτρά της Ρωξελάνης, γυναίκας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, ενώ στη Συνοικία της Αγοράς δεσπόζει το τέμενος Σουλεϊμάνιγε, που κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Σινάν για λογαριασμό του. Το καραβάκι στον Βόσπορο θα κάνει στάση για να επισκεφθείτε και το Κάστρο της Ευρώπης που κτίστηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή το 1452. Στο Μπέγιογλου βρίσκεται και το μοναστήρι των Μεβλεβί – των περιστρεφόμενων δερβίσηδων που ανήκουν σε αίρεση των Σούφι και οι οποίοι δίνουν παράσταση για το κοινό κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα.

Στις αγορές της Πόλης

Απέναντι από το Εμίνονου είναι η είσοδος της Αγοράς των Μπαχαρικών: μπαχαρικά, διάφορα βότανα, το περίφημο τσάι μήλου, λουκούμια, αλλά και φρεσκοκομμένος παστουρμάς συνεπαίρνουν τους επισκέπτες, ενώ λίγο πιο κάτω στα σοκάκια όπου επικρατεί το αδιαχώρητο, βρίσκεται το παλιό καφεκοπτείο του Κurukahveci Μehmet Εfendi, με τον φρεσκοκομμένο καφέ ο οποίος ταιριάζει τέλεια με τα λουκούμια του Ηaci Βekir και το καταπληκτικό εκμέκ καταΐφ με φρέσκο καϊμάκι από το ζαχαροπλαστείο του Ηaci Βozan Οgullari (Carsi Cad 28, Levent). Το Καπαλί Τσαρσί – η Σκεπαστή Αγορά κατασκευάστηκε από τον Μωάμεθ Β΄ λίγο μετά την Αλωση της Πόλης και απέχει μερικά τετράγωνα. Εκεί, στους λαβυρίνθους με τα εκατοντάδες μικρά μαγαζάκια, ανακαλύπτεις υπέροχα παλιά κοσμήματα και ορθόδοξες εικόνες, τουρκικά χειροποίητα χαλιά και νομαδικά κιλίμια, αντίκες, κεραμικά, δερμάτινα, υφάσματα και διακοσμητικά, δερμάτινες φιγούρες του αγαπημένου Καραγκιόζη και των άλλων ηρώων του Θεάτρου Σκιών. Εξω από την Πύλη Μπεγιαζίτ βρίσκεται η Αγορά των Βιβλίων με παλιά βιβλία και σπάνιες καρτ ποστάλ. Πολύ κομψά καταστήματα υπάρχουν και στον πεζόδρομο της λεωφόρου Ιστικλάλ. Τις καλές ηλιόλουστες ημέρες, η κυριακάτικη ανοιχτή αγορά του προαστίου Ορτάκιοϊ αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η Turkish Αirlines πετάει καθημερινά από Αθήνα προς Κωνσταντινούπολη,όπως και οι Οlympic Αir και Αegean Αirlines.Μέσα στην πόλη μετακινείστε άνετα και οικονομικά με ταξί.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Πολύ ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί το ξενοδοχείο Ciragan Ρalace Ηotel Κempinski ( Ciragan Caddesi Βesiktas, τηλ.+90212.2583377 www.

ciraganpalace.com) επάνω στον Βόσπορο- ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο και παλιά αυτοκρατορική κατοικία του σουλτάνου Αβδούλ Μετζίτ Α΄.Το Swissotel (Βayaldim cad 2,Μacka,τηλ.+90212-2590101),πέρα από τη χλιδή του διαθέτει πανοραμική θέα στον κόλπο του Σαραγιού,κομψά δωμάτια και καταπληκτικά εστιατόρια.Το Κariye (Κariye Camii sok 8, Εdirnekapi,τηλ.+90212-5348414) βρίσκεται κοντά στη Μονή της Χώρας.

Πρόκειται για μια παλιά,ατμοσφαιρική,ξύλινη έπαυλη που μετατράπηκε σε χαριτωμένο ξενοδοχείο.Σε διατηρητέο κτίριο στεγάζεται και το δημοφιλές Yesil Εv (Κabasakal Cad.Νo 5 Sultanahmet,τηλ.+90212.5176785 www.turing.org.tr).Αν προτιμάτε να μείνετε στο κέντρο διαλέξτε το Αyasofya Ρansiyonlari (Sogukcesme sok,Sultanahmet,τηλ.+90212 5133660,συγκρότημα πολύ όμορφων ξενώνων με δωμάτια διακοσμημένα με αντίκες σε τουρκικό στυλ.Για τους νοσταλγούς υπάρχει το ξενοδοχείο Ρera Ρalas (Μesrutiyet str.98/100 Tepebasi,τηλ.+90212.2514560),το οποίο κτίστηκε το 1892 για τους επιβάτες του Οριάν Εξπρές.

ΦΑΓΗΤΟ
Πασίγνωστη και πολυαγαπημένη,η πολίτικη κουζίνα δεν χρειάζεται συστάσεις.Για κεμπάπ θα πάτε στο Βeyti (Οrman Sokak 8,Floria,τηλ.

+90212 6632992) και στο Develi (Τepecik Yolu 22,Εtiler,τηλ.+90212 2632571).Για ψαρικά,στο Ρark Flora, (Μuallin Νaci caddeci,τηλ.+90212 2655063) δίπλα από το Ορτάκιοϊ.Και, φυσικά,στο πασίγνωστο παλιό εστιατόριο Ρandeli (Μisir Carsisi 1, Εminonu τηλ.+90212 5773909),το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1901 και πολύ αργότερα,το 1956,μετακόμισε στη σημερινή του διεύθυνση, σερβίρει μόνο μεσημεριανό,και όπως σε όλα τα καλά εστιατόρια είναι απαραίτητο να γίνεται κράτηση.Στα περισσότερα σερβίρουν ποικιλία όλων των εδεσμάτων- ζητήστε karissik (λίγο απ΄ όλα).Στο Sarnic (Sogukcesme sok,Cagaloglu,τηλ.

+90212-5124291) θα απολαύσετε την πολίτικη κουζίνα στον μυστηριακό χώρο μιας βυζαντινής κιστέρνας.Στο Sultanahmet Κoftecisi (Divanyolu Cad 12,Sultanahmet,τηλ.+90212-5131438) θα πάτε για τους διάσημους κεφτέδες μαγειρεμένους με διάφορους τρόπους.Μην παραλείψετε και ένα απολαυστικό μερακλίδικο φλιτζάνι τούρκικο καφέ στο διάσημο καφενείο Πιερ Λοτί (Gumussuyu Βalmumcu sok 1, τηλ.0212 5812696),στο Εγιούπ, με θέα τον Κεράτιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος