Καταγγελίες για «διακρίσεις»

Αντιμονοπωλιακή έρευνα του Τέξας για το εάν η Google «μαγειρεύει» τα αποτελέσματά της

Έπειτα από καταγγελίες εταιρειών του Διαδικτύου, η κυβέρνηση του Τέξας ξεκίνησε αντιμονοπωλιακή έρευνα για το κατά πόσο η μηχανή αναζήτησης της Google κάνει διακρίσεις εις βάρος των των ανταγωνιστών. O γίγαντας της αναζήτησης διαψεύδει πάντως ότι χειρίζεται τα αποτελέσματα, και κάνει λόγο για δάκτυλο της Microsoft.

Αντιμονοπωλιακή έρευνα του Τέξας για το εάν η Google «μαγειρεύει» τα αποτελέσματά της | tovima.gr

Έπειτα από καταγγελίες εταιρειών του Διαδικτύου, η κυβέρνηση του Τέξας ξεκίνησε αντιμονοπωλιακή έρευνα για το κατά πόσο η μηχανή αναζήτησης της Google κάνει διακρίσεις εις βάρος των των ανταγωνιστών.

«Μας προσέγγισε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Τέξας, Γρεγκ Άμποτ, το οποίο διεξάγει αντιμονοπωλιακό έλεγχο της Google» γράφει στο εταιρικό ιστολόγιο της Google ο Ντον Χάρισον, νομικός σύμβουλος της εταιρείας.

Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες τριών εταιρειών του Διαδικτύου, οι οποίες θεωρούν ύποπτη τη χαμηλή κατάταξή τους στα αποτελέσματα που δίνει η μηχανή της Google.

«Υποστηρίζουν ότι οι αλγόριθμοι της Google υποβαθμίζουν τους δικτυακούς τόπους τους επειδή ανταγωνίζονται άμεσα τη μηχανή αναζήτησής μας. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν κάνουμε διακρίσεις εις βάρος του ανταγωνισμού» διαβεβαιώνει ο Χάρισον.

«Δάκτυλος της Microsoft»

Οι καταγγελίες κατατέθηκαν στις Αρχές του Τέξας από το Foundem, μια βρετανική υπηρεσία σύγκρισης τιμών, το SourceTool, μια νεοϋορκέζικη υπηρεσία ηλεκτρονικού επιχειρείν, και myTriggers, έναν άλλο δικτυακό τόπο σύγκρισης τιμών με έδρα το Οχάιο.

Ο νομικός σύμβουλος της Google αφήνει να εννοηθεί ότι πίσω από τις καταγγελίες βρίσκεται η Microsoft.

Όπως υποστηρίζει ο Ντον Χάρισον, το Foundem έχει τη στήριξη ενός οργανισμού που χρηματοδοτείται έμμεσα από τη Microsoft, ενώ το SourceTool και το MyTriggers εκπροσωπούνται από νομικούς σύμβουλους της ίδιας εταιρείας.

Ο δικηγόρος της Google γράφει μάλιστα ότι «δεδομένου ότι δεν μπορούν όλοι οι δικτυακοί τόποι να βρίσκονται στην κορυφή των αποτελεσμάτων μας, ή να εμφανίζονται καν στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων μας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι λιγότερο σχετικοί, χαμηλής ποιότητας δικτυακοί τόποι, είναι δυσαρεστημένοι με την κατάταξή τους.

Αντίστοιχη έρευνα κατά της Google είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο στην ΕΕ έπειτα από καταγγελίες τριών εταιρειών στις οποίες περιλαμβάνεται η Foundem.

O νομικός σύμβουλος της Google επισημαίνει επίσης ότι μια προηγούμενη αντιμονοπωλιακή αγωγή εναντίον της, την οποία είχε υποβάλλει η μητρική εταιρεία του Source Tool, απορρίφθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος.

Η Google παραδέχτηκε τη διεξαγωγή νέας έρευνας στο Τέξας έπειτα από δημοσίευμα στο SearchEngineLand.com.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk