«Καυτή» ατζέντα με διευθύνσεις και ονόματα εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens κατέσχεσαν οι ανακριτές Μ.Νικολακέα και Ι.Φιοράκης κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής έρευνας εισαγγελικού λειτουργού στο σπίτι και στο γραφείο του ηλεκτρολόγου μηχανολόγου Παντελεήμονα Καρακώστα , στο Μαρούσι και στα Εξάρχεια, αντιστοίχως. Τα έγγραφα και η ατζέντα που κατασχέθηκαν (από το γραφείο του κυρίως) δείχνουν τη σχέση του με την υπόθεση. Τα ονόματα που καταγράφονται σε αυτή και οι συναντήσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος είχε επαφές με στελέχη και από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και με πρώην στελέχη του ΟΤΕ.

Προχθές, Παρασκευή, ενημερώθηκε και η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Οι βουλευτές Β. Τσόνογλου του ΠαΣοΚ και Π. Καμμένος της ΝΔ επισκέφθηκαν τα γραφεία των ανακριτών, εξέτασαν το υλικό το οποίο είχε κατασχεθεί και παρέλαβαν τα στοιχεία που τους ενδιέφεραν, κυρίως εκείνα που δείχνουν τη σχέση του Καρακώστα με πολιτικούς οι οποίοι φαίνεται να είχαν ρόλο στην υπογραφή των επίμαχων συμβάσεων με τη γερμανική εταιρεία. Από τα έγγραφα που τους προσκόμισε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που διενήργησε την έρευνα, οι δύο ανακριτές εντόπισαν επίσης τον λογαριασμό κεντρικής γερμανικής τράπεζας απ΄ όπου εισέπραττε τα «μαύρα» εκατομμύρια για την Ελλάδα ο Π. Καρακώστας. Η κύρια διακίνηση γινόταν μέσω δύο λογαριασμών του σε ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες, ενώ πληροφορίες οι οποίες έφθασαν στην ανάκριση κάνουν λόγο για «υπόγειο στο Χαλάνδρι,όπου μοιράζονταν μετρητά».

Ηδη από την περασμένη εβδομάδα οι ανακριτές άρχισαν να αλληλογραφούν και με άλλες ελληνικές τράπεζες προκειμένου να εντοπίσουν αν το συγκεκριμένο πρόσωπο, στο οποίο έχει ήδη απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, έχει διακινήσει και άλλα χρήματα μέσω τραπεζών που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί. Από την πρώτη έρευνα, τα ίχνη του «μαύρου» χρήματος χάνονται κάπου στη Γερμανία, ενώ εμβάσματα περνάνε και από τη γνωστή ελβετική τράπεζα με τους «παγωμένους» λογαριασμούς. Σύντομα πρόκειται να κριθεί από τους ανακριτές πότε και με ποια ιδιότητα θα κληθεί να καταθέσει ο ίδιος ο Π. Καρακώστας, ο οποίος υπό την απειλή του ποινικού ελέγχου θα πιεστεί να αποκαλύψει σε ποιους έδινε χρήματα, είτε σε μετρητά είτε μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Στο μεταξύ, από το Συμβούλιο Εφετών εκδόθηκε βούλευμα που απορρίπτει το αίτημα του L. Schneider, βραζιλιάνικης καταγωγής, να υπάρξει άρση στο πάγωμα λογαριασμού του σε ελληνική ιδιωτική τράπεζα, μέσω του οποίου είχε δεχτεί έμβασμα 800.000 ευρώ από γερμανική εξοπλιστική εταιρεία. Οπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», το έμβασμα σχετιζόταν με την offshore Οnyx, συμφερόντων παλαιότερα του Ηλία Γεωργίου , εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο. Το σημαντικό σημείο του βουλεύματος είναι: «Εκκρεμεί ποινική δίωξη ενώπιον της ανακρίτριας εναντίον του Γεωργίου και σε οποιοδήποτε στάδιο της ανάκρισης μπορεί να αποδοθεί κατηγορία και στον βραζιλιανής καταγωγής Schneider και συνεργάτη του πρώην επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα Η.Γεωργίου». Εμμέσως με το βούλευμα συνδέεται η υπεράκτια για τα εξοπλιστικά με το κεντρικό σκάνδαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από την εταιρεία αυτή κρύβονται και άλλοι δικαιούχοι, γνωστοί επιχειρηματίες.

Καθώς εκκρεμεί η απόφαση της Βουλής για τον χρόνο του ταξιδιού των βουλευτών στο Μόναχο και τη συνάντησή τους με τους Χριστοφοράκο, Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ (υπάρχουν ενστάσεις για το αν το ταξίδι θα είναι αποτελεσματικό ή θα καταλήξει σε φιάσκο), από την Εξεταστική άρχισαν την περασμένη εβδομάδα να περνάνε σημαντικοί μάρτυρες· μεταξύ τους οι πρώην υπουργοί Ν. Χριστοδουλάκης , Γ. Αλογοσκούφης, Α. Τσοχατζόπουλος , Σπ.Σπηλιωτόπουλος, αλλά και ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης. Ο τελευταίος, απαντώντας σε ερώτηση για την πρακτική της Siemens να δίνει μίζες, μίλησε για « πρακτική των εταιρειών να ακολουθούν τέτοιες μεθόδους», αλλά η δική του εταιρεία (Ιntracom) «είχε άλλες μεθόδους ». Αρνήθηκε επίσης ότι συνεργαζόταν με τη Siemens, παρ΄ ότι ο γερμανός ταμίας του σκανδάλου Σίκατσεκ έχει καταθέσει ότι « αίσθηση του είναι ότι οι δύο λειτουργούσαν ως καρτέλ…».