BHMAτοδότηs

Ακόμη και τους U2 συμπεριέλαβε η νέα προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία συνέπεσε με το αυστηρό μήνυμα του Πρωθυπουργού κατά των φοροφυγάδων στην ομιλία του, λίγη ώρα νωρίτερα, στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη. Δεν εννοώ ότι οι «Ράμπο» εισέβαλαν στο καμαρίνι του Μπόνο , αλλά ότι τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο «ασφυκτικής επιτήρησης» δημοσίων εκδηλώσεων και συναυλιών από φοροελεγκτές. Η επιτήρηση ξεκινά από το αν εκδίδονται κανονικά τα εισιτήρια και φτάνει ως τη λειτουργία των μπαρ στους εκάστοτε χώρους.

Ακόμη και τους U2 συμπεριέλαβε η νέα προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία συνέπεσε με το αυστηρό μήνυμα του Πρωθυπουργού κατά των φοροφυγάδων στην ομιλία του, λίγη ώρα νωρίτερα, στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη. Δεν εννοώ ότι οι «Ράμπο» εισέβαλαν στο καμαρίνι του Μπόνο , αλλά ότι τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο «ασφυκτικής επιτήρησης» δημοσίων εκδηλώσεων και συναυλιών από φοροελεγκτές.

Η επιτήρηση ξεκινά από το αν εκδίδονται κανονικά τα εισιτήρια και φτάνει ως τη λειτουργία των μπαρ στους εκάστοτε χώρους. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η συναυλία των Ιρλανδών δεν είχε «ροκ περιστατικά» φοροδιαφυγής και ήταν ευθυγραμμισμένη με την απαίτηση για «φορολογική πειθαρχία» .

***

Η απαγόρευση του καπνίσματος έγινε επιτραπέζιο παιχνίδι από το υπουργείο Υγείας. Νo Smoke City είναι ο τίτλος του επιτραπέζιου (εμπνευσμένου μάλιστα από τη Μonopoly) που έκαναν δώρο στον κ. Γ. Παπανδρέου οι κυρίες Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Φώφη Γεννηματά.

Το δώρο δόθηκε κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την υπουργό και την υφυπουργό Υγείας στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της καθολικής απαγόρευση του καπνίσματος. Το παιχνίδι παίζεται από δύο άτομα με ζάρι και όπως στη Μonopoly oρισμένα τετράγωνα είναι «παγίδες», ενώ ορισμένα άλλα προσφέρουν «έπαθλα».

Το αν ο κ. Παπανδρέου ενθουσιάστηκε με το δώρο θα φανεί από την έκβαση της «Μonopoly του ανασχηματισμού» . Το σίγουρο είναι ότι η επιτυχία της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος δεν εξαρτάται από διαφημιστικά τρικ (όπως το Νo Smoke City), αλλά με την αποφασιστικότητα στην επιβολή της, η οποία προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει.

***

Τις πιο παράλογες εκτιμήσεις εξακολουθούν να ακούν Ελληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό προσπαθώντας να υπερασπιστούν την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Πρόσφατα στη Βοστώνη, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, ο καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης άκουσε διαχειριστή κεφαλαίων (fund manager) που διαχειρίζεται 130 δισ. δολάρια να του λέει: «Η Ελλάδα έχει δύο επιλογές:είτε θα βρει πετρέλαιοείτε θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια, αν γίνει για παράδειγμα διεθνές κέντρο για τα hedge funds. Ο καιρός είναι καλός, γι΄ αυτό θα σας προτιμήσουν αντί για τη Γενεύη ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη» .

Και κατέληξε: «Αλλά πρέπει να διαμορφώσετε σε χαμηλό επίπεδο τη φορολογία τους». Δεν ξέρω αν τα (κατά βάση κερδοσκοπικά) hedge funds θα προτιμήσουν την Αθήνα από τη Γενεύη αν η κυβέρνηση μηδενίσει τη φορολογία τους. Αλλά από τον τρόπο που μιλάνε οι διεθνείς κερδοσκόποι που προκάλεσαν την κρίση, δείχνουν ότι δεν έχουν μάθει τίποτε, ίσως γιατί δεν έχουν χάσει τίποτε.

***

Πληροφοριοδότης μου ανακάλυψε το μυστικό του παζλ της ΔΕΘ. Οπως έγραφα προ ημερών, στην είσοδο της ΔΕΘ θα στηθεί παζλ-γίγας με οικολογικό θέμα και ο Πρωθυπουργός θα τοποθετήσει το πρώτο κομμάτι. Στη συνέχεια θα συμβάλουν στη συμπλήρωση του παζλ υπουργοί, στελέχη του κρατικού μηχανισμού και απλοί πολίτες. Ποιο θα είναι όμως το οικολογικό θέμα; Μαθαίνω ότι το παζλ θα απεικονίζει τοπίο με ανεμογεννήτριες και ότι πρόκειται για ιδέα της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη .

Προφανώς έχοντας το παζλ στο μυαλό της, η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Εconomist» ότι «ένα τοπίο με ανεμογεννήτριες μπορεί να είναι τόσο όμορφο όσο ένα τοπίο με παραδοσιακούς ανεμόμυλους» . Καλώς ή κακώς, βέβαια, μόνο η Τίνα πιστεύει κάτι τέτοιο.

***

Επιστρέφει στο προσκήνιο ακόμη και ο κ. Γ. Βουλγαράκης . Ο πρώην υπουργός, δύο χρόνια μετά την πτώση του εξαιτίας της φιλοσοφικής γκάφας περί νόμιμου και ηθικού (με αφορμή την ιδιοκτησία offshore από υπουργό…), αποκαθίσταται τρόπον τινά στα κοινά με τη συμμετοχή του στο ΔΣ του ΟΦΗ. Οπως παρατήρησε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, η ομάδα της Κρήτης ταιριάζει στον κ. Βουλγαράκη αφού βρίσκεται τώρα στη Β΄ Εθνική.

***

Μαγική εικόνα: Δεν θα δώσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς, λέει η Ρηγίλλης, το χρίσμα σε υποψήφιο για τον νεοπαγή Δήμο Φιλοθέης, Ψυχικού και Νέου Ψυχικού.

…Αλλά, προσθέτω εγώ, το αίμα νερό δεν γίνεται. Και εξηγώ: υποψήφια δήμαρχος Φιλοθέης, Ψυχικού και Νέου Ψυχικού είναι η κυρία Παυλίνα Πανταζή, έως προσφάτως αντιδήμαρχος της Φιλοθέης (και πρώτη σε σταυρούς προτιμήσεως στον εν λόγω Δήμο).

Για όσους δεν κατάλαβαν, εξηγώ ότι η κυρία Παυλίνα Πανταζή είναι από την Πύλο. Και προεδρική εξαδέλφη, συμπληρώνω, και ελπίζω ότι όλοι καταλάβατε!

***

Πολλοί ξένοι ανταποκριτές επιμένουν να μεταδίδουν «άσχημα νέα» ακόμη και με αφορμή δευτερεύοντα ζητήματα. Για παράδειγμα, η ανταποκρίτρια του «Guardian» στην Αθήνα κυρία Χελένα Σμιθ, παρά το γεγονός ότι έχει υποστηρίξει σε κάποιες περιπτώσεις την Ελλάδα στο παρελθόν (π.χ. έχει υποστηρίξει το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα), δεν απέφυγε τις ανακρίβειες σε πρόσφατο ρεπορτάζ της.

Η κυρία Σμιθ ήταν καλεσμένη σε ντρινκ του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προς έλληνες και ξένους συντάκτες σε μπαρ της πλατείας Καρύτση, που έλαβε χώρα την πρώτη ημέρα επιβολής της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος, και έγραψε την επομένη στην εφημερίδα της ότι «πολλοί από εμάς ανάψαμε τσιγάρο… παρά το γεγονός ότι βρισκόταν εκεί υπουργός της κυβέρνησης». Η αλήθεια είναι ότι εκείνοι που άναψαν τσιγάρο στέκονταν στο πεζοδρόμιο, έξω από το μπαρ.

***

Η Νέα Δημοκρατία, αφού κατάφερε να θυμώσει και να αποξενώσει τους αγρότες μέσα σε πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης, επιχειρεί τώρα την επαναπροσέγγισή τους. Την 3η Σεπτέμβρη, επέτειο της ίδρυσης του ΠαΣοΚ, ο κ. Αντ. Σαμαράς μίλησε στα Αμπελάκια της Λάρισας, κοιτίδα του συνεταιριστικού και του κοινοτικού κινήματος. Η ομιλία ήταν προγραμματισμένη για τις 11.30 το πρωί στη Μανιάρειο Σχολή, αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ αιφνιδίασε: έφτασε στις 10 στην πλατεία του χωριού, άναψε ένα κερί στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και περίμενε να έλθουν τα στελέχη της περιοχής (τα οποία ειδοποιήθηκαν και έσπευσαν το ταχύτερο).

«Πρόεδρε, αντί να σε υποδεχόμαστε εμείς, μας υποδέχεσαι εσύ» του είπε ο βουλευτής Λάρισας και γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, όταν έφτασε. Μετά την ομιλία όμως ήταν η σειρά των τοπικών στελεχών να αιφνιδιάσουν τον κ. Σαμαρά καθώς ξεκίνησε η «μάχη της φωτογραφίας».

Υποψήφιοι δήμαρχοι, σύμβουλοι και περιφερειάρχες με τη ΝΔ στη Θεσσαλία έκαναν αυτό που οι περισσότεροι πριν από έναν χρόνο δεν φαντάζονταν ποτέ ότι θα έκαναν: σπρώχνονταν προκειμένου να βγάλουν μια φωτογραφία με τον κ. Σαμαρά για το προεκλογικό φυλλάδιο.

***

Πικρόχολα σχόλια απέσπασε το «ηγετικό σποτάκι» του κ. Γ. Παπανδρέου που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την 3η Σεπτέμβρη. Το σποτάκι παρουσιάζει έναν καταιγισμό από στιγμιότυπα συναντήσεων του Πρωθυπουργού αποκλειστικά με ξένους ηγέτες.

Ανάμεσα όμως στους ξένους ηγέτες υπήρχε και μία έκπληξη: μια φωτογραφία με τον κ. Παπανδρέου να πλαισιώνεται εκ δεξιών από τον κ. Ι. Ραγκούση και εξ αριστερών από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Προφανώς οι τεχνικοί που συνέθεσαν το σποτ (συνήθως νέοι που αδιαφορούν για την πολιτική) παρασύρθηκαν από τα βορειοευρωπαϊκά χαρακτηριστικά των προσώπων των δύο υπουργών και τους πέρασαν για ξένους ηγέτες.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρει συχνά σε κυβερνητικές συσκέψεις ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι από εδώ και στο εξής η δημιουργία των κατάλληλων νέων θεσμών για τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό μου λένε ότι μια από τις εισηγήσεις που μελετάται σοβαρά τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου είναι είτε η δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Επενδύσεων είτε να ανατεθεί η ευθύνη των επενδύσεων σε νέα υπηρεσία που θα υπάγεται απευθείας στο αναδομημένο Γραφείο Πρωθυπουργού. Με δεδομένο ότι ως σήμερα η κύρια ευθύνη για την παρακολούθηση και την προώθηση ξένων επενδύσεων έχει ανατεθεί στον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, έγκυρες πηγές δεν αποκλείουν- στην περίπτωση που επικρατήσει το δεύτερο σενάριο- να αναλάβει ο κ. Παμπούκης επικεφαλής της νέας υπηρεσίας και να διατηρήσει έτσι ισχυρό ρόλο και στο «νέο Μαξίμου». Καλά όλα αυτά, αρκεί στην προσπάθεια για «αναδομήσεις» με στόχο τις επενδύσεις να μη μείνουν οι «αναδομήσεις» και χαθούν οι επενδύσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk