Δικαστήριο της νότιας γαλλικής πόλης Λιλ ακύρωσε τη διαταγή απέλασης επτά πολιτών Ρομά που την περασμένη εβδομάδα εκδιώχθηκαν από ένα κομμάτι γης που είχαν καταλάβει.

Η απόφαση αποτελεί την πρώτη επίσημη άρνηση στην πολιτική του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για διάλυση των καταυλισμών των Ρομά και την απέλασή τους στις χώρες καταγωγής τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι δεν γίνεται αποδεκτός ο λόγος της εκδίωξης που δόθηκε από την περιφερειακή εισαγγελία, ότι η παράνομη κατοχή γης αποτελεί απειλή για τη δημόσια τάξη.

Η παράνομη παρουσία των Ρομά στη γη αυτή «δεν συνιστά από μόνη της μια σοβαρά μεγάλη απειλή για τα θεμελιώδη συμφέροντα της κοινωνίας και κατ’ επέκταση δεν συνιστά απειλή για τη δημόσια τάξη» αποφάσισε το δικαστήριο.

Την Παρασκευή, στην πρώτη εξέταση της υπόθεσης, η περιφερειακή εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι η παράνομη κατοχή κομματιού γης από τους Ρομά αποτελεί απειλή για την υγεία, αλλά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αντέτεινε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως επιχείρημα.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές εάν η απόφαση του δικαστηρίου της Λιλ θα αποτελέσει το έναυσμα και για άλλες τέτοιες αποφάσεις.

Η πολιτική του Νικολά Σαρκοζί έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από μέλη της κυβέρνησης Σαρκοζί.

Ο ίδιος, πάντως, φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει τις απελάσεις.

Σε συνάντησή του με αστυνομικούς που δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια τέλεσης των καθηκόντων τους, ο Νικολά Σαρκοζί υποσχέθηκε να εφαρμόσει τα υπόλοιπα μέτρα ασφαλείας που έχει εξαγγείλει, ανάμεσά τους και την ανάκληση της γαλλικής υπηκοότητας για όσους μετανάστες έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά της αστυνομίας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στη γαλλική κυβέρνηση αυξάνονται οι εντάσεις και οι διαφωνίες για την πολιτική Σαρκοζί.