«Κυνήγι» κατά των ιδιοκτητών κολεγίων που εξακολουθούν να λειτουργούν παρ΄ ότι δεν έλαβαν το καλοκαίρι άδειες λειτουργίας ξεκινά το υπουργείο Παιδείας. Ηδη «λουκέτο» μπαίνει σε κολέγιο στην περιοχή του Νέου Ψυχικού, το Αmerican University of Αthens, το οποίο διαφημίζεται ως «πανεπιστήμιο» αν και δεν έχει πάρει άδεια λειτουργίας. Στον αέρα φαίνεται έτσι ότι μένουν οι περίπου 1.000 σπουδαστές του ιδρύματος, καθώς το υπουργείο Παιδείας στέλνει σήμερα στις εγκαταστάσεις του την αστυνομία προκειμένου να το σφραγίσουν… Σύντομα αναμένεται να ακολουθήσει το κλείσιμο και άλλων ιδιωτικών κολεγίων σε ολόκληρη τη χώρα που παραβιάζουν τον νόμο ο οποίος έχει ψηφιστεί για τη λειτουργία τους και εξακολουθούν να αυτοδιαφημίζονται ως «πανεπιστήμια» παρ΄ ότι δεν έχουν άδειες λειτουργίας.

« Δεν παρέχουμε καμία εκπαιδευτική υπηρεσία στην Ελλάδα αλλά λειτουργούμε απλά ως κέντρο προβολής των υπηρεσιών αμερικανικού πανεπιστημίου στην Αλαμπάμα » δήλωσε σχετικά στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Αmerican University of Αthens κ. Αχ. Κανελλόπουλος . Ο κ. Κανελλόπουλος υποστηρίζει ότι το εκπαιδευτήριο που διοικεί είναι αμερικανικό νομικό πρόσωπο, το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ, δεν έχει στην Ελλάδα αμφιθέατρα ούτε αίθουσες διδασκαλίας αλλά απλώς ενημερώνει τους έλληνες υποψηφίους για τα προγράμματα του πανεπιστημίου με το οποίο συνεργάζεται. Σε ερώτηση του «Βήματος» γιατί κάποιος να το επισκεφθεί και να πληρώνει δίδακτρα μόνο για να ενημερωθεί, ο κ. Κανελλόπουλος απάντησε ότι « οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονται στα προγράμματα του αμερικανικού πανεπιστημίου το οποίο δεν απαγορεύεται να διαφημίζεται στην Ελλάδα και στη συνέχεια σπουδάζουν στην Αμερική »… Τόνισε ακόμη ότι θα απευθυνθεί για το θέμα στην Αμερικανική Πρεσβεία και « αν το ελληνικό κράτος μας το απαγορεύσει,θα κλείσουμε το γραφείο πληροφοριών που λειτουργεί στην Ελλάδα ».

Οπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας όμως, «πρόκειται για νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τη σύσταση και τη λειτουργία των Μονοπρόσωπων Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης στην Ελλάδα και δεν προκύπτει κανένας νομικός δεσμός με αμερικανικό νομικό πρόσωπο».