Διαδίκτυο Νέα υπερατλαντικά καλώδια συνδέουν την Αφρική

Εδώ και μια δεκαετία, μόνο ένα υπερατλαντικό καλώδιο συνέδεε τις χώρες της Δυτικής Αφρικής στον Παγκόσμιο Ιστό. Η κατάσταση τώρα αλλάζει χάρη σε νέο καλώδιο οπτικών ινών που τέθηκε σε λειτουργία στη Γκάνα και τη Νιγηρία και σε ακόμα τέσσερα που θα έχουν ενεργοποιηθεί έως τα τέλη του 2012.

<b>Διαδίκτυο </b>Νέα υπερατλαντικά καλώδια συνδέουν την Αφρική | tovima.gr

Εδώ και μια δεκαετία, μόνο ένα υπερατλαντικό καλώδιο συνέδεε τις χώρες της Δυτικής Αφρικής στον Παγκόσμιο Ιστό. Η κατάσταση τώρα αλλάζει χάρη σε νέο καλώδιο οπτικών ινών που τέθηκε σε λειτουργία και σε ακόμα τέσσερα που θα έχουν ενεργοποιηθεί έως τα τέλη του 2012.

Στη Γκάνα, το κόστος της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε τιμές χονδρικής είναι σχεδόν 500 φορές υψηλότερο από ό,τι στις ΗΠΑ. Χάρη στο νέο καλώδιο MainOne που τερματίζει στην πρωτεύουσα Λάγος, οι τιμές χονδρικής αναμένεται να πέσουν από τα 2.250 δολάρια ανά Mbps στα 350 δολάρια.

Μια αργή σύνδεση DSL κοστίζει σήμερα 32 δολάρια το μήνα, περίπου τα δύο τρίτα του μέσου μισθού στη χώρα.

Το υπερατλαντικό MainOne, με μέγιστο εύρος ζώνης 1,92 Terabit/sec, εξυπηρετεί ήδη τη Γκάνα και τη Νιγηρία και επεκτείνεται μέσω κόμβων στις δυτικές ακτές της Αφρικής ώστε να συνδέσει ακόμα έξι χώρες. Ανήκει σε κοινοπραξία Νοτιοαφρικανών και άλλων επενδυτών, τραπεζών και άλλων οικονομικών ιδρυμάτων της Νιγηρίας.

Στα σκαριά βρίσκονται επίσης το Glo 1 που θα συνδέσει την Νιγηρία και τη Γκάνα με την Ευρώπη, το WACS που κατασκευάζεται από κοινοπραξία της Νοτίου Αφρικής, το Africa Coast to Europe της France Telecom, και το LION 2 της ίδιας εταιρείας στις ανατολικές ακτές της Αφρικής.

Μέχρι σήμερα, το μόνο καλώδιο που εξυπηρετούσε τη Δυτική Αφρική ήταν το SAT-3, το οποίο ανήκε σε τοπικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που είχαν συμφέρον να διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Όταν υπέστη βλάβη το περασμένο καλοκαίρι, η Νιγηρία έχασε το 70% της χωρητικότητάς της και αρκετές άλλες χώρες έμεναν εντελώς offline.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk