Σε ξένο οίκο ανατίθεται, κατά πάσα πιθανότητα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΔΟΥ. Ζητήθηκαν, όπως «Το Βήμα»πληροφορείται, μελέτες από ξένους οίκους και ανταποκρίθηκαν ήδη ορισμένοι ανάμεσα στους οποίους και η βρετανική εταιρεία Greycon. Η εν λόγω εταιρεία παρέδωσε πρόταση υπολογισμού της τάξης μεγέθους για τη δημιουργία και πιθανά αποτελέσματα ενός μοντέλου βελτιοποίησης (π.χ. ποιοι έλεγχοι θα αποδώσουν τα μέγιστα σε κάθε ΔΟΥ ανά ανθρωποώρα). Δεύτερο βήμα για το οικονομικό επιτελείο, που αφορά την αναδιοργάνωση των ΔΟΥ, είναι η ενεργοποίηση όλων των εφοριακών υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτές. Εμφαση δίνεται στις ως τώρα ανενεργές ΔΟΥ και όσες παραμένουν σταθερά στο κόκκινο τους τελευταίους μήνες υπονομεύοντας, όπως δηλώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος , τη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν απτά πλέον δείγματα ραστώνης ορισμένων εφοριακών, τα οποία φθάνουν «στα όρια της λευκής απεργίας», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από κυβερνητικό παράγοντα, ιδίως από τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς που αναμένουν αυτές τις ημέρες τους αντικαταστάτες τους.

Ετσι, όπως προανήγγειλε ο κ. Γεωργακόπουλος, αρχίζουν οι μετατάξεις εφοριακών οι οποίοι ως σήμερα υπηρετούν σε ανενεργές υπηρεσίες και αμείβονται από αυτές. Ενδεικτικό της «χαλαρής κατάστασης» που επικρατεί σε ορισμένες ΔΟΥ είναι και το εμπιστευτικό έγγραφο των εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα»:

* «Στην υπηρεσία Ερευνας και Ελέγχου Τιμών υπηρετούν 18 υπάλληλοι και προϊστάμενοι με ελάχιστο έργο από της συστάσεως της υπηρεσίας. * Στη Διεύθυνση Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας βρέθηκαν 11 υπάλληλοι. Ως τώρα η εν λόγω Διεύθυνση εξέδωσε μία εγκύκλιο και ένα υπηρεσιακό σημείωμα.

* Δεν αποκεντρώθηκαν οι διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας ούτε καν σε προσωρινή βάση την περίοδο παραλαβής και αποστολής των δηλώσεων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

* Πλήθος αποφάσεων που αφορούν μετακινήσεις υπαλλήλων και προϊσταμένων δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί.

* Τα αντανακλαστικά της Διεύθυνσης δεν είναι ενεργοποιημένα ως προς την ταχύτητα των ενεργειών της για τις περιπτώσεις εκείνες που πρέπει να διασφαλιστούν το κύρος και η αξιοπιστία της διοίκησης, όπως η ΔΟΥ Κορίνθου, για την οποία ζητήθηκαν η άμεση και πλήρης αντικατάσταση και η μετακίνηση του προσωπικού της και η Διεύθυνση Προσωπικού ΔΟΥ δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί».