Πρόσθετα μέτρα ετοιμάζει ο Ομπάμα για τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε χθες να καθησυχάσει τους φόβους του αμερικανικού λαού και της Wall Street ότι δεν θα εξελιχθεί σε διπλή ύφεση η τρέχουσα σοβαρή εξασθένηση της οικονομίας. Δήλωσε ότι αυτός και η ομάδα των οικονομικών του συμβούλων και αξιωματούχων συζήτησαν για πρόσθετα μέτρα προκειμένου να τονώσουν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών απαλλαγών για τους επιχειρηματίες. «Η οικονομική μου …

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε χθες να καθησυχάσει τους φόβους του αμερικανικού λαού και της Wall Street ότι δεν θα εξελιχθεί σε διπλή ύφεση η τρέχουσα σοβαρή εξασθένηση της οικονομίας. Δήλωσε ότι αυτός και η ομάδα των οικονομικών του συμβούλων και αξιωματούχων συζήτησαν για πρόσθετα μέτρα προκειμένου να τονώσουν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών απαλλαγών για τους επιχειρηματίες. «Η οικονομική μου ομάδα δουλεύει σκληρά για να αποφασίσει πρόσθετα μέτρα τα οποία θα προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και τις προσλήψεις βραχυπρόθεσμα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίαςμακροπρόθεσμα» έλεγε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ομως δεν έπεισε o κ. Ομπάμα ότι μπορούν αυτός και η οικονομική του ομάδα να τα καταφέρουν. Και οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall Street σημείωναν πτώση γύρω στο 0,80% μία ώρα περίπου πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών. Και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με απώλειες. Η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έπεσαν 0,65% και 0,58% αντίστοιχα, ενώ οι αγορές του Λονδίνου ήταν κλειστές χθες. Στο Τόκιο, μετά την επείγοντος χαρακτήρα συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας όπου και αποφασίστηκε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, το χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο 1,76%. Οι ιάπωνες τραπεζίτες αποφάσισαν την επέκταση του προγράμματος χορήγησης ιστορικά χαμηλού δανεισμού προς τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, στα 30 τρισ. γεν (335 δισ. δολάρια) από 20 τρισ. γεν. Παρ΄ όλα αυτά το γεν παρέμεινε ισχυρό έναντι του δολαρίου, γύρω στα 84,70 γεν ανά δολάριο. Σημειωτέον ότι ήταν το άλμα του γεν έναντι του δολαρίου- το αμερικανικό νόμισμα βούτηξε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών στα 83,61 γεν την εβδομάδα που πέρασε- το οποίο προκάλεσε τη χθεσινή κίνηση της κεντρικής τράπεζας.

Αλλωστε άκαρπη απέβη και η προσπάθεια του κεντρικού τραπεζίτη, του Μπεν Μπερνάνκι, να υποβαθμίσει τις πιθανότητες επιστροφής στην ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, υποσχόμενος ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα κάνει ό,τι πρέπει για να τονώσει τους αναιμικούς ρυθμούς ανάκαμψης… Ο πρόεδρος της Fed μιλώντας στο ετήσιο Οικονομικό Συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας, το οποίο διεξήχθη στο Τζάκσον Χόουλ του Γουαϊόμινγκ το περασμένο Σαββατοκύριακο, διαβεβαίωσε ότι θα ξαναρίξει φρέσκο χρήμα στην οικονομία αγοράζοντας και πάλι κρατικά ομολόγα και άλλους ενυπόθηκους τίτλους, όμως δεν έπεισε ότι αυτή τη φορά θα καταφέρει να τονώσει τη ζήτηση.

Πώς να πείσει ο κ. Μπερνάνκι όταν η Fed έχει ήδη αγοράσει κρατικούς τίτλους ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων και διατηρεί σε μηδενικά επίπεδα το βασικό κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει πετύχει τον στόχο της; Να εμφυσήσει την εμπιστοσύνη ώστε καταναλωτές και επιχειρηματίες να αρχίσουν να ξοδεύουν. Επίσης ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι αισιοδοξεί πως η αμερικανική οικονομία δεν θα πέσει σε ύφεση. Πάντως οι ανησυχίες για νέα ύφεση ήταν που δέσποσαν στις συζητήσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών στο Συμπόσιο.

Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν μικρή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών τον περασμένο μήνα. Ωστόσο οι επενδυτές αγνόησαν τα στοιχεία αυτά διότι πιστεύουν ότι η εικόνα από την αγορά εργασίας θα είναι μαύρη και σε συνδυασμό με τη νέα εξασθένιση της οικονομίας θα πλήξει τη διάθεση των καταναλωτών. Επισημαίνεται ότι και οι δύο εγκυρότεροι δείκτες οι οποίοι μετρούν τις καταναλωτικές δαπάνες έχουν αρχίσει και παραπατούν. Χωρίς όμως την ουσιώδη βελτίωση της ψυχολογίας των αμερικανών καταναλωτών δεν υπάρχει καμία εγγύηση για μια ταχεία άνοδο στις δαπάνες τους- κινητήριος δύναμη της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας- εξαιτίας της επίμονα υψηλής ανεργίας και της «διόρθωσης» στους οικογενειακούς ισολογισμούς πολλών νοικοκυριών.

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που έχει οδηγήσει αρκετούς οικονομολόγους να υποστηρίξουν το επιχείρημα της διπλής ύφεσης. Ισχυρίζονται ότι από τη στιγμή που όλα τα ανορθόδοξα μέτρα της Fed, η σούπερ χαλαρή νομισματική πολιτική και τα κυβερνητικά πακέτα των 800 δισ. δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά να πυροδοτήσουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, τότε θα υπάρξει επιδείνωση της ανεργίας, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, πλήττοντας έτσι την αγορά κατοικίας και προκαλώντας νέο γύρο ζημιών για τις τράπεζες, ο οποίος και θα πλήξει εκ νέου τα χρηματιστήρια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk