Σημαντική δοκιμασία για την Ευρωζώνη και την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τον ευρύτερο οικονομικό τομέα της ζώνης του κοινού νομίσματος χαρακτηρίζουν οι «Financial Times» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους στην ηλεκτρονική τους έκδοση, την αποπληρωμή χρέους ύψους 25 δισ. ευρώ από τις ιρλανδικές τράπεζες εντός του Σεπτεμβρίου.

Με τις αγορές να ξανανοίγουν στην Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα, μετά την καλοκαιρινή παύση, και τον Σεπτέμβριο να προβλέπεται, κατά την βρετανική εφημερίδα, «καυτός», η αποπληρωμή του χρέους από τις ιρλανδικές τράπεζες εγείρει προβληματισμούς κατά πόσο η διάθεση των ομολόγωντου δημοσίου της χώρας, για την αναχρηματοδότηση του χρέους, ενδέχεται να έχουν σημαντικές συνέπειες στην αγορά και να επηρεάσουν το επενδυτικό αίσθημα για τον τραπεζικό δανεισμό.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα, ήταν σχεδόν ολοκληρωτικά αποκλεισμένες από την αγορά τον περασμένο Μάιο και Ιούνιου μετά την κρίση της Ευρωζώνης η οποία εκτόξευσε το κόστος δανεισμού στα ύψη. Ελάχιστες από τις τράπεζες, ανάμεσά τους και κάποιες χωρών με ασθενή οικονομία όπως η Ισπανία, επέστρεψαν στις αγορές τον Ιούλιο και στις αρχές Αυγούστου.

Η αυξανόμενη ανησυχία για την κατάσταση της ιρλανδικής οικονομίας ωστόσο έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού, γεγονός που σημαίνει ότι η τιμή που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιρλανδικές τράπεζες για την αποπληρωμή του χρέους τους θα είναι ανεβασμένη.

Η βρετανική εφημερίδα, «υπενθυμίζει» ότι την περασμένη εβδομάδα ο οίκος «Standard & Poor’s» υποβάθμισε την Ιρλανδία κατά μία διαβάθμιση, στο ΑΑ-, θέτοντας τη χώρα σε «αρνητική επιτήρηση», κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να επίκεινται και άλλες υποβαθμίσεις- με τις γνωστές συνέπειες για τις υπόλοιπες ασθενείς χώρες του ευρώ.