Ενώ ακόμη παραμένει νωπή η ευχάριστη είδηση της τετραπλής παρουσίας της χώρας μας στο Φεστιβάλ Βενετίας που αρχίζει αύριο (συμμετέχουν οι ταινίες των Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη , Σύλλα Τζουμέρκα, Γιώργου Ζώη και Φίλιππου Τσίτου ), οι επιλογές ελληνικών ταινιών από φεστιβάλ του εξωτερικού συνεχίζονται. Δύο ταινίες της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής οι οποίες προβλήθηκαν στις αίθουσες τη σεζόν που πέρασε, το ελληνικό zombie movie «Το κακό 2: στην εποχή των ηρώων» του Γιώργου Νούσια και το ντοκυμαντέρ του Δημήτρη Παναγιώτατου «Ξένες σε ξένη χώρα», πρόκειται να φιλοξενηθούν στο φεστιβάλ φανταστικού κινηματογράφου της σουηδικής πόλης Λουντ.

« Φαίνεται ότι το εξωτερικό ταιριάζει περισσότερο στην ταινία » μας είχε πει ο σκηνοθέτης του «Κακού» Γιώργος Νούσιας αναφερόμενος στη συμμετοχή της στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ του Εδιμβούργου τον περασμένο Ιούνιο. Παρ΄ ότι η εγχώρια εισπρακτική πορεία της ταινίας του δεν ήταν άσχημη (περίπου 20.000

εισιτήρια στις αίθουσες με πρεμιέρα τον περσινό Οκτώβριο), η αλήθεια είναι ότι ο Νούσιας περίμενε κάτι παραπάνω. Και αυτό το κάτι παραπάνω το βρίσκει στα διεθνή φεστιβάλ.

Παρόμοια συναισθήματα έχει και ο Παναγιώτατος για τη δική του ταινία, το ντοκυμαντέρ «Ξένες σε ξένη χώρα», που είναι μια αναδρομή στην ιστορία του φανταστικού στοιχείου στον ελληνικό κινηματογράφο και προβλήθηκε περιορισμένα πριν από μερικούς μήνες στην Αθήνα. «Νιώθω ότι με το ταξίδι των “Ξένων σε ξένη χώρα” στο εξωτερικόη ταινία βρίσκει τη δικαίωσή της» μας είπε χθες ο Παναγιώτατος επισημαίνοντας ότι μετά τη Λουντ το φιλμ θα παιχτεί στο αρχαιότερο φεστιβάλ φανταστικού κινηματογράφου στον κόσμο, αυτό της Sieges στην Ισπανία (7-10 Οκτωβρίου). «Γεγονότα και μυθοπλασία πλάθονται σε μια αστυνομική ιστορία κατά τη διάρκεια της οποίας ο Παναγιώτατος ανατρέχει σε μισόν αιώνα ελληνικής κινηματογραφικής ιστορίας προκειμένου να ανακαλύψει τα χαϊλάιτ και όλους τους κρυμμένους θησαυρούς της» αναφέρει χαρακτηριστικά ο σουηδός κριτικός κινηματογράφου Αφσανέχ Λάρσον.

Το φεστιβάλ φανταστικού κινηματογράφου της Λουντ θα διεξαχθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου και ανάμεσα στις ταινίες που επίσης θα παιχθούν είναι το πρόσφατο «Centurion» του Νιλ Μάρσαλ, το καναδέζικο «Τhe wild hunt» του Αλεξάντρ Φρανσί και το «Τhe Εxtraordinary Αdventuresof of Αdele Βlanc-Sec» του Λυκ Μπεσόν. Τo πρόγραμμα δεν είναι διαγωνιστικό. Απονέμεται μόνον ένα βραβείο κοινού.