Εντυπωσιασμένοι οι αρχαιολόγοι

ΜαντινείαAνασκαφή έφερε στο φως xρυσά κτερίσματα και τον τάφο ενός παιδιού

Εντυπωσιακά ευρήματα έχει φέρει στο φως η ανασκαφή που διενεργείται σε οικόπεδο στην περιοχή Μηλιά του Δήμου Μαντινείας. Η περιοχή, γνωστή ως αρχαίο νεκροταφείο, «έκρυβε» τον τάφο ενός παιδιού, που ήταν γεμάτος με χρυσά κτερίσματα. Τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης, για φύλαξη και συντήρηση, ενώ η ανασκαφή συνεχίζεται.

Εντυπωσιακά ευρήματα έχει φέρει στο φως η ανασκαφή που διενεργείται από τη ΛΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) σε οικόπεδο στην περιοχή Μηλιά του Δήμου Μαντινείας.

Η ανασκαφή ξεκίνησε πρόσφατα, όταν κατά την εκσκαφή θεμελίων οικοδομής ήρθαν στο φως αρχαία αντικείμενα.

Τα μέχρι τώρα ευρήματα, που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, διότι για πρώτη φορά αποκαλύπτονται, στην περιοχή, χρυσά κτερίσματα.

Η ανασκαφή αποκάλυψε τον τάφο ενός μικρού παιδιού με χαραγμένη εξωτερικά μια λεοντοκεφαλή και μια μαρμάρινη στήλη, με την επιγραφή «ΧΑΙΡΕ».

Στο κεφάλι του παιδιού είχαν τοποθετηθεί κτερίσματα, φύλλα χρυσού, στο λαιμό έφερε χρυσό περιδέραιο και στο χέρι φορούσε δαχτυλίδι χρυσό με μια εξαιρετική παράσταση Ιππέα, ενώ γύρω από το νεκρό παιδί είχαν αποθέσει και βρέθηκαν όμορφα πήλινα και χάλκινα αγγεία, μια ξύστρα που χρησιμοποιούσαν αθλητές κι ένα ειδώλιο βατράχου, που εκτιμούν ότι θα πρέπει να ήταν το αγαπημένο παιχνίδι του νεκρού παιδιού.

Τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στο αρχαιολογικό μουσείο Τρίπολης, για φύλαξη και συντήρηση, ενώ η ανασκαφή συνεχίζεται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk