Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Λίβυου Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι κατά την συνάντησή του, αργά χθες το απόγευμα, με πεντακόσιες νεαρές ιταλίδες, στην έδρα του Λιβυκού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Ρώμης.

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Αιώνια Πόλη, ο Καντάφι, όπως και πέρυσι, θέλησε να συναντήσει όμορφες και νέες κοπέλες, για να τους μιλήσει για την αξία και τις αρχές του Ισλάμ. Όπως δήλωσαν όμως οι παρευρισκόμενες στην συνάντηση, αυτή την φορά, ο Λίβυος συνταγματάρχης, προχώρησε σε πιο συγκεκριμένες αναφορές και συμβουλές.

«Ακολουθήστε τον Μωάμεθ. Το Ισλάμ θα έπρεπε να γίνει η θρησκεία όλης της Ευρώπης», τόνισε, κατά το «μάθημά» του, προκαλώντας την άμεση αντίδραση πολλών ιθυνόντων της Καθολικής Εκκλησίας.

«Πρόκειται για προπαγανδιστικούς εντυπωσιασμούς», δήλωσε ο επίσκοπος της Ματζάρα Ντελ Βάλλο (Σικελία), Ντομένικο Μογκαβέρο. Ο Μογκαβέρο θα συναντήσει σήμερα το απόγευμα τον Λίβυο Πρόεδρο στα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης και έχει κάνει γνωστό ότι «θα του ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αναγκάζονται να ζουν οι λαθρομετανάστες, στα στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στην Λιβύη».

Από το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα», δε, η βουλευτής Ρόζι Μπίντι δηλώνει ότι «για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προσφέρει προβολή σε άτομα, που κάνουν απλώς και μόνο προπαγάνδα, περιστοιχιζόμενα από όμορφες κοπέλες».

Ο πανεπιστημιακός Φράνκο Καρντίνι, ο οποίος διδάσκει Ιστορία του Μεσαίωνα, προσθέτει επίσης ότι «κάποιος θα έπρεπε να υπενθυμίσει στον Καντάφι ότι το Ισλάμ δεν θέλησε ποτέ, στην πραγματικότητα, να αλώσει ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό αποδεικνύεται ακόμη και από την πολιορκία της Βιέννης».

Ο Λίβυος συνταγματάρχης, πάντως, θέλησε να συναντήσει και σήμερα το πρωί, άλλες διακόσιες κοπέλες, για ένα νέο «εντατικό σεμινάριο» σχετικά με την
μουσουλμανική θρησκεία. Το βράδυ, πρόκειται να παρακολουθήσει ιταλο-λιβυκά ιππικά γυμνάσια στην σχολή των Καραμπινιέρων της Ρώμης και να παρακαθίσει σε γεύμα που θα προσφέρει προς τιμήν του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Όπως τονίζει ο ιταλικός τύπος, η οικονομική παράμετρος συνεχίζει να είναι, πάντως, η σημαντικότερη της όλης αυτής επίσκεψης . Η Ιταλία έχει δεσμευθεί να στηρίξει την Τρίπολη με πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, σε διάστημα είκοσι ετών, «ως αποζημίωση για την περίοδο της αποικιοκρατίας». Το 70% του εν λόγω ποσού, πρόκειται να επενδυθεί στην δημιουργία νέου αυτοκινητόδρομου χιλίων επτακοσίων χιλιομέτρων, ο οποίος θα συνδέει όλες τις παράκτιες περιοχές της Λιβύης. Οι ιταλικές επιχειρήσεις που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ανάθεση του έργου, έχουν ήδη ξεπεράσει τις είκοσι.-