Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις κυριάρχησαν κατά τη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι, μετά τη κατακραυγή για τα μαθήματα ισλαμικής θρησκείας που έδωσε ο καλεσμένος του Ιταλού πρωθυπουργού σε εκατοντάδες γυναίκες.

Συνεργάτης του Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο Λίβυος πρόεδρος συναντήθηκαν στη σκηνή όπου διαμένει ο Καντάφι κατά τις επισκέψεις του στο εξωτερικό ενώ είχε προγραμματιστεί και επίσημο δείπνο για να τιμηθεί η ιταλολιβυκή φιλία.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά μετά το 2008, όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συμφώνησε να πληρώσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις για την αποικιακή κατοχή της Λιβύης στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Σήμερα η Ιταλία είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Λιβύης. Οι Ιταλοί επιχειρηματίες τάσσονται υπέρ της σύσφιξης των διμερών σχέσεων, αλλά η στενή προσωπική σχέση του Μπερλουσκόνι με τον Καντάφι έχει προκαλέσει και κατηγορίες ότι τα οικονομικά συμφέροντα κυριαρχούν όλων των άλλων θεμάτων.

Παραταύτα, ο ιταλικός Τύπος και στελέχη της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα στην προσπάθεια που έκανε ο Καντάφι να πείσει τις νεαρές γυναίκες που παρακολούθησαν την ομιλία του να ασπασθούν το Ισλάμ–μάλιστα τρεις ανέφεραν ότι μεταπείστηκαν ακούγοντας τον Λίβυο πρόεδρο, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αρκετοί σχολιαστές κατηγόρησαν τον Μπερλουσκόνι ότι θυσιάζει τις αρχές και την αξιοπρέπεια στο όνομα των εμπορικών σχέσεων με τη Λιβύη και των λιβυκών επενδύσεων, που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται
σημαντικά.

Μετανάστες