Πολιτικό άσυλο δόθηκε στους έξι Ιρανούς απεργούς πείνας, ένας εκ των οποίων είχε μεταφερθεί σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, έχοντας ράψει το στόμα του, διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση εξέτασης της αίτησή του.

Αν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθεί κατ’ εξαίρεση η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου για να εξετάσει το αίτημα των Ιρανών απεργών πείνας, τελικά η Επιτροπή συνεδρίασεχθεςεκτάκτως καθώς η υγεία τουλάχιστον του ενός εκ των έξι Ιρανών διέτρεχε εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο.

Δύο εκ των Ιρανών βρίσκονταν ήδη στην 38η ημέρα απεργίας πείνας ενώ οι υπόλοιποι στην 15η ημέρα. Την περασμένη Τετάρτη ένας εξ αυτών, ο Χαμίντ Σαντεκί, διακομίστηκε για δεύτερη φορά στο νοσοκομείο, καθώς η υγεία επιδεινώθηκε σοβαρά, αλλά αρνήθηκε να του αφαιρέσουν τα ράμματα απο το στόμα του.

Υπό αυτές τις συνθηκες, η Επιτροπή επισκέφθηκε την Κυριακή τους Ιρανούς απεργούς πείνας και συνεδρίασε προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Η εισήγηση της Επιτροπής παραδόθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αποφάσισε την παροχή πολιτικού ασύλου στους Ιρανούς.