Κινήσεις αντιπερισπασμού στην πρόταση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την Αμμόχωστο φαίνεται να σχεδιάζει η Άγκυρα, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Φιλελεύθερος» και «Πολίτης».

Ο Δημ. Χριστόφιας, στο τρίπτυχο των προτάσεών του, περιέλαβε την επιστροφή της κλειστής περιοχής (Βαρώσια) της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, έναντι του ανοίγματος του λιμανιού της πόλης υπό την εποπτεία της ΕΕ και του «ξεπαγώματος» των οκτώ κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προτείνει την αποκατάστασή της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου, με τον ιστορικό και αρχαιολογικό της χαρακτήρα, μια κοινή κληρονομιά και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει ευθύς εξαρχής την πρόταση και εντάσσει το ζήτημα της Αμμοχώστου στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα, διά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, θα προχωρήσει -κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο- και θα δηλώσει ετοιμότητα να επιτρέψει σε εμπειρογνώμονες να εισέλθουν στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου (Βαρώσια) και να ασχοληθούν με τη μελέτη για την ανοικοδόμηση της.

Αυτό, όπως θα καθίσταται σαφές, «δεν θα συνεπάγεται και αλλαγή του σημερινού κατοχικού status quo», δηλαδή, δεν θα προβλέπεται, όπως προνοεί η πρόταση Χριστόφια, και μεταβίβαση του ελέγχου της κλειστής πόλης στα Ηνωμένα Έθνη. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι προφανές ότι θέλουν οι Τούρκοι να κάνουν την κίνηση αυτή αποκλείοντας την προοπτική επιστροφής της περιοχής στους νόμιμους κατοίκους της.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ενδέχεται το θέμα της Αμμοχώστου να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς οι εν δυνάμει μεσολαβητές εκτιμούν πως σε περίπτωση συνέχισης του αδιεξόδου, μπορεί να αποτελέσει διέξοδο η συζήτηση του θέματος της κλειστής περιοχής της πόλης, τόσο σε σχέση και με το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο όσο και σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Αυτό, προστίθεται, το γνωρίζει η Άγκυρα και κινείται προληπτικά και αποτρεπτικά.

Για το ίδιο ζήτημα, η εφημερίδα «Πολίτης» γράφει ότι η τουρκική πλευρά επεξεργάζεται τα δικά της σενάρια για την Αμμόχωστο, τα οποία θα εφαρμόσει στην περίπτωση, που οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Το σενάριο, για το οποίο έλαβαν ανεπίσημα γνώση και τα Ηνωμένα Έθνη υπό μορφή πληροφορίας, αναφέρεται στο άνοιγμα της πόλης -χωρίς την επιστροφή της – και την πρόσκληση προς τους Ελληνοκυπρίους να επιστρέψουν στις περιουσίες τους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ως ενδιάμεση λύση, μέχρι τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Η τουρκική πλευρά θα εμμείνει στον κανονισμό για το εμπόριο, έναντι της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και του «ξεπαγώματος» όλων των κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς και στη συνολική άρση του «οικονομικού εμπάργκο», περιλαμβανομένης της νομιμοποίησης του αεροδρομίου Ερτζιάν.

Πληροφορίες του «Πολίτη» φέρουν τα Ηνωμένα Έθνη να είναι κάθετα «αντίθετα» στην «αμμοχωστοποίηση» του Κυπριακού, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση των συνομιλιών. Η εκτίμηση του ΟΗΕ είναι πως οποιαδήποτε ενδιάμεση συμφωνία (πρόταση Χριστόφια) ή μονομερής κίνηση (πρόθεση τουρκικής πλευράς) θα δώσει παράταση στο status quo, το οποίο θεωρείται ο μεγαλύτερος εχθρός της συνολικής λύσης.

Αυτό είναι, σύμφωνα με τον «Πολίτη», και το μήνυμα που ο Γενικός Γραμματέας θέλησε να στείλει στον Δημ. Χριστόφια, στην απαντητική επιστολή του για το τρίπτυχο των προτάσεών του, με την οποία τον παρότρυνε να θέσει τα ζητήματα στο τραπέζι των συνομιλιών με στόχο τη συνολική λύση.