Αλλαγές στην φορολόγηση των διανεμόμενων εταιρικών κερδών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την μετανάστευση επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Μετά την έντονη αντίδραση μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και την διαπίστωση ότι η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με συντελεστή 40% διώχνει επενδύσεις από την χώρα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Σημειώνεται πως από το 2011 τα κέρδη που διανέμονται ως μέρισμα φορολογούνται με συντελεστή 40%, ενώ έχουν ήδη φορολογηθεί και στην πηγή με συντελεστή 24%. Σήμερα η παρακράτηση φόρου γίνεται με τον υψηλό αυτό συντελεστή, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και την μείωση του φορολογικού συντελεστή 40% που επιβάλλεται σήμερα στα διανεμόμενα κέρδη.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός των επόμενων ημερών υπό το βάρος που δημιουργεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η υστέρηση των εσόδων και της ανάγκης να βρεθούν αμέσως νέες πηγές εσόδων που θα περιορίσουν κατά το δυνατόν τη μαύρη τρύπα μέχρι και το τέλος του έτους.

Οι αποφάσεις για τη φορολογία αναμένεται να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο για την αναδιοργάνωση των Εφοριών, το οποίο θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή. Πάντως, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η υστέρηση των εσόδων από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, τσιγάρων και ποτών, η οποία αποδίδεται εκτός από την ύφεση στην οικονομία και στην έξαρση του λαθρεμπορίου που προκάλεσε η μεγάλη αύξηση της φορολογίας τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», σε νέες συσκέψεις που αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, θα ληφθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα ακόλουθα θέματα: